Πολιτική

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, η ΝΔ και η δυστοκία της αριστεράς

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, η ΝΔ και η δυστοκία της αριστεράς

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//koinoniki.gr

Η κυβερνώσα παράταξη με αμίμητη φόρα, αφού «ξήλωσε», «έραψε», «μπάλωσε» και δανείστηκε φίλια «πατρόν», σε χρόνο ρεκόρ… ετοιμάζεται να χρωματίσει εκ νέου τον όλον χάρτη της χώρας γαλάζιο

Η κυβερνώσα παράταξη με αμίμητη φόρα, αφού «ξήλωσε», «έραψε», «μπάλωσε» και δανείστηκε φίλια «πατρόν», σε χρόνο ρεκόρ… ετοιμάζεται να χρωματίσει εκ νέου τον όλον χάρτη της χώρας γαλάζιο. Οι λοιποί ακόμα ασθμαίνουν.

Το δυσκολότερο στοίχημα πολιτικής ορθότητας και οργανωτικής ετοιμότητας κλήθηκαν να δώσουν οι ηττημένοι των εθνικών εκλογών, ενόψει της αυτοδιοικητικής βασάνου… να επιλέξουν τους εκλεκτότερους, εν μέσω θέρους.

Κατά τη διάρκεια της λανθάνουσας περιόδου και της άνθησης των ιδεών, η βάση αυτών των διαδικασιών ήταν ο εκ των προτέρων δημοκρατικός διάλογος και οι προβλεπόμενες θεσμοθετημένες διαδικασίες. Στην προκειμένη περίπτωση, μόλις 40 ημέρες μετά τη σοβαρότητα της καταστροφικής ήττας, η κόπωση κατέλαβε τα θεσμικά όργανα και κάθε απόφαση ήταν διστακτική.

Τόσο οι νικητές όσο και οι ηττημένοι κλήθηκαν να ανασυνταχθούν και να μπουν σε αγωνιστική ετοιμότητα για μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση πριν αποκρυπτογραφήσουν το μήνυμα της προηγούμενης. Κανείς δεν είχε χρόνο να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα των προηγούμενων εκλογών. Όλοι είχαν κάτι να πουν σε τηλεοπτικές εκπομπές και συνεντεύξεις για το τι πήγε στραβά ή τι μπορεί να “συνέβαλε στο εκλογικό αποτέλεσμα”, αλλά δεν υπήρχε καμία προβλεπόμενη εσωκομματική διαδικασία για να εξεταστεί και να εξαχθούν συμπεράσματα στα αρμόδια όργανα.

Έτσι, στα εντελώς αβέβαια και άγνωστα νερά της Λαϊκής Συσπείρωσης, όλοι κλήθηκαν να προετοιμαστούν για την επόμενη ψηφοφορία. Η κυβερνητική παράταξη “έσπασε”, “έραψε” και “ένωσε” σε χρόνο ρεκόρ, δανειζόμενη φιλικά “καλούπια” και στη συνέχεια με χαρακτηριστικό σθένος… …ετοιμάστηκε να ξαναχρωματίσει όλο το χάρτη της χώρας μπλε. Αποδέχονται όλοι στο κόμμα και τα στελέχη του ότι η τελευταία νίκη οφείλεται στην απαράμιλλη έκταση του κυβερνητικού έργου στη χώρα την περίοδο 2019-2023; Έχουν διαγνωστεί οι βασικές αδυναμίες των “ανταγωνιστών” και η διαρκώς υφέρπουσα, “προσωπική αχίλλειος πτέρνα” τους;

Μόλις χθες, κατά την επίσημη απονομή των πιστοποιητικών χρίσματος σε επιλεγμένους υποψηφίους στην Πελοπόννησο, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ παραδέχτηκε ότι το έκανε “δύο φορές στις πρόσφατες εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου”, “όχι για να βάψουμε τον χάρτη μπλε”, αλλά “γιατί θέλουμε ανθρώπους που μοιράζονται το όραμά μας για το μέλλον και μπορούν να συνεργαστούν καλά” και γιατί η περιφερειακή Τόνισε ότι ήθελε να φέρει κομματικό χρώμα στις εκλογές.

Τέτοιες κομματικές εορτές και λαμπρές δηλώσεις υποστήριξης από κόμματα και ηγέτες δεν γίνονταν και δεν θα τολμούσαν να γίνουν από κομματικές οργανώσεις ή υποψηφίους της αντιπολίτευσης. Οι λόγοι είναι προφανείς και οι συσχετισμοί δύναμης δεν θα μπορούσαν να είναι σαφέστεροι από τη συμμετοχή τους αυτή τη φορά.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέδειξαν εξίσου την αδυναμία τους να ερμηνεύσουν τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα και τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται από αυτά. Οι λόγοι αυτοί είναι κυρίως οι ακόλουθοι. Ελλείψει ενός προέδρου που είχε επιλέξει να “αποχωρήσει”, και με την κόπωση που συσσωρευόταν από τις επανειλημμένες εκλογικές ήττες, η αντιπολίτευση κλήθηκε να επιδείξει οργανωτική δεινότητα και να θέσει τους όρους διαδοχής και ανασύνταξης των δυνάμεων. “Δαμάζοντας” όλες τις δυσλειτουργικές και τραγελαφικές προτάσεις συμμετοχής στο εσωτερικό του κόμματος, κατάφερε να σώσει τα προσχήματα και να αναδείξει τους πιο δημοφιλείς υποψηφίους, επιλεγμένους από την ίδια την οργάνωση, ως υποψήφιους για μεγάλους δήμους και εκλογικές περιφέρειες.

Και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, παρά την παρουσία ενός ολοκαίνουργιου σε σύλληψη προέδρου, η “τύχη” των επόμενων εκλογών ανατέθηκε σε μια ικανή κομματική επιτροπή με συντονιστή έμπειρο στέλεχος και μάστορα στην οργάνωση αυτοδιοικητικών μαχών. Όμως και αυτοί “γονάτισαν” εξαιτίας της ασυμβίβαστης και μοναχικής γραμμής που διέταξαν οι πεισματάρηδες Κρητικοί.

Παρά την πρώτη δημόσια ανακοίνωση μετακίνησης ενός κορυφαίου πρώην υπουργού και του τελευταίου λαϊκού βουλευτή, η επιλογή των διεκδικητών του Δήμου Αθηναίων ήταν καθαρά κομματική. Ο Χάρης Δούκας, γνωστό κομματικό στέλεχος και ευυπόληπτος επιστήμονας, κράτησε τα προσχήματα δίνοντας το “φιλί της ζωής” στο κόμμα του.

Κάπως έτσι, και αφού τα λοιπά κόμματα προέταξαν κομματικές ταυτότητες και βιογραφικά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποφάσισε να ρίξει στη μάχη τον άξιο και προσφιλή σε όλες τις «πτέρυγες και τάσεις», πρώην Βουλευτή του κόμματος, Κώστα Ζαχαριάδη.

Όπως όλα δείχνουν, τουλάχιστον επί του παρόντος, ο αυτοδιοικητικός αγώνας δεν θα δοθεί επί πανελλαδικού πεδίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments