Ελλάδα

Όσα σκεπάζει η πετσέτα

Όσα σκεπάζει η πετσέτα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Το Κίνημα της Πετσέτας έχει τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση όλων μας.

Το Κίνημα της Πετσέτας έχει τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση όλων μας. Είναι μία υγιής αντίδραση τμήματος των τοπικών κοινωνιών. Μόνο που οι ίδιες κοινωνίες κάνουν τα στραβά μάτια σε μία σειρά από πολύ πιο σοβαρές αυθαιρεσίες, όπως η ανεξέλεγκτη δόμηση, οι παράνομες χωματερές και η υποβάθμιση προς χάρη του κέρδους.

Το Κίνημα της Πετσέτας πέτυχε μεγάλη νίκη στην Πάρο. Μαζεύτηκαν ξαπλώστρες και ομπρέλες. Το ίδιο συμβαίνει και στη Νάξο. Αλλά και στη Χαλκιδική. Πολύ ωραία. Είμαστε μαζί τους. Όχι μόνο εμείς, αλλά και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Και λες ότι, πράγματι, είναι καιρός οι τοπικές κοινωνίες να αντιδράσουν στην καταπάτηση των αιγιαλών.

Είναι όμως η κοινότητα που αντιδρά πραγματικά ή ένας μικρός αριθμός τολμηρών νέων;

Διότι οι ίδιες κοινότητες κάνουν τα στραβά μάτια σε άλλες, πιο σοβαρές, αυθαίρετες ενέργειες. Δεν υπάρχει κανένα ζωντανό κίνημα ενάντια στην ανοικοδόμηση των νησιών. Κοιτάζοντας τα δημοφιλή νησιά από ένα αεροπλάνο τη νύχτα, νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο Λας Βέγκας. Δεν έχουν ακουστεί διαμαρτυρίες για τις εκκλησίες που μετατρέπονται σε καταλύματα Airbnb ή ακόμη και για τα παραδοσιακά σπίτια που ξαναχτίζονται για να φιλοξενήσουν περισσότερους επισκέπτες.

Επίσης, δεν έχουν ειπωθεί πολλά για τις παράνομες χωματερές του νησιού και τα υποβαθμισμένα προγράμματα ανακύκλωσης. Αρκεί να δει κανείς τη μεγάλη ποσότητα πλαστικού και σκουπιδιών του δρόμου που έχει συσσωρευτεί στις Κυκλάδες για να το διαπιστώσει αυτό. Δεν επιδεικνύεται ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση για τις δήθεν απαγορευμένες «γουρούνες» που γεμίζουν τους δρόμους των νησιών και οδηγούν τους ανυποψίαστους τουρίστες σε νοσοκομεία και νεκροταφεία. Δεν υπάρχει καμία τοπική πρωτοβουλία ενάντια σε αυτό το όργιο τεμπελιάς και αισχροκέρδειας. Και αυτό γιατί, λέει, δύο μήνες το χρόνο οι άνθρωποι δουλεύουν και περιμένουν να ζήσουν.

Ούτε ακούμε για προσπάθειες της κοινότητας να επιλύσει το ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών ή της αστυνομίας. Ούτε έχουμε δει ντόπιους να διαμαρτύρονται σε νησιά όπου χρησιμοποιούνται άλογα για εργασία. Η κακοποίηση των ζώων γίνεται γνωστή μόνο από τους τουρίστες που αναρτούν φωτογραφίες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν σοβαρές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του τουριστικού υπερπληθυσμού; Φυσικά όχι. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα σημαντικό ποσοστό της τοπικής κοινωνίας βλέπει πλέον δολάρια. Και για του λόγου το αληθές, αρκετοί άνθρωποι έχουν φύγει και έχουν πάει αλλού, εγκαταλείποντας τις περιουσίες του νησιού που αποφέρουν χρήμα.

Μήπως υπάρχει καμιά σοβαρή πρωτοβουλία για τον περιορισμό του υπερπληθυσμού των τουριστών; Όχι βέβαια. Διότι ένα μεγάλο ποσοστό των τοπικών κοινωνιών έχει πλέον στα μάτια του το σήμα του δολαρίου. Και εδώ που τα λέμε, αρκετοί έχουν αφήσει στο νησί την περιουσία να γεννάει χρήμα και έφυγαν, πήγαν αλλού. Καλό το Κίνημα της Πετσέτας, αλλά στην ουσία του απευθύνεται σε ένα «γαμώτο» των ντόπιων. Και φυσικά δεν πρόκειται να γίνει τίποτα αφού η διαπλοκή συμφερόντων στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς είναι τόσο μεγάλη και ισχυρή, ώστε είναι αδύνατο να τη χτυπήσεις στη ρίζα της. Βγήκαν, λέει, στη Χαλκιδική και ζητούν πίσω τις παραλίες τους. Ναι, στη Χαλκιδική που έχει πιο πυκνή δόμηση από το ταμπλό της Μονόπολης. Μην τρελαθούμε κιόλας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments