Τεχνολογία

Πλησιάζει το Ψηφιακό Ευρώ;

Πλησιάζει το Ψηφιακό Ευρώ;

Πηγή Φωτογραφίας: emea.gr

Επιταχύνονται οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μια είδηση προ δυο εβδομάδων περίπου πέρασε στα «ψιλά» της εγχώριας δημοσιότητας, καθώς… έπεσε θύμα της μετεκλογικής επικαιρότητας και των επιμέρους εξελίξεων στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε τις νομοθετικές προτάσεις για το Ψηφιακό Ευρώ και τη χρήση των μετρητών, τις οποίες -ειρήσθω εν παρόδω- υποδέχτηκε με ικανοποίησε και χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η προτεινόμενη νομοθεσία θεσπίζει το αναγκαίο πλαίσιο που με τη σειρά του διευκολύνει την πιθανή εισαγωγή, διάθεση και χρήση του Ψηφιακού Ευρώ στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, η πρόταση της Επιτροπής κάνει ξεχωριστή μνεία αναφορικά με την προστασία του καθεστώτος νόμιμου χρήματος των μετρητών ευρώ.

Όπως σημειώνεται, το Ψηφιακό Ευρώ αναμένεται να αποτελέσει ένα καθολικό μέσο πληρωμής, όπως εξάλλου συμβαίνει με τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα. Μάλιστα, η σχετική διάταξη ότι οι ενδιαφερόμενοι θα είναι σε θέση να λαμβάνουν Ψηφιακά Ευρώ μέσω της τράπεζάς τους κατόπιν αιτήματος θα το καθιστούσε εύκολα προσβάσιμο.

Η πρόταση προβλέπει, επίσης, ότι το κοινό θα μπορεί να χρησιμοποιεί δωρεάν βασικές ψηφιακές υπηρεσίες ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Κοινοτική πρόταση προσφέρει στους ιδιώτες μεσάζοντες τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα για τη διανομή του Ψηφιακού Ευρώ, αποτρέποντας παράλληλα τις υπερβολικές χρεώσεις για τους εμπόρους.

Επιπλέον, η προτεινόμενη νομοθεσία υποστηρίζει υψηλό βαθμό προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων των χρηστών, ενώ ελαχιστοποιεί τους κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης έκνομων δραστηριοτήτων (λ.χ. τρομοκρατία), επιτρέποντας τις ψηφιακές πληρωμές σε ευρώ εκτός σύνδεσης, για την παροχή επιπέδων απορρήτου που προσομοιάζουν με μετρητά.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν δίστασε να εκφράσει την πρόθεσή της σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, να συνεχίσει να εργάζεται για την διασφάλιση ότι το ευρώ είναι κατάλληλο για την ψηφιακή εποχή.

Τον Οκτώβριο τα σπουδαία!

Η διαδικασία της διερεύνησης του project του Ψηφιακού Ευρώ εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο, ενώ στη συνέχεια, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην επόμενη φάση του έργου.

Τι περιλαμβάνει η επόμενη φάση; Την ανάπτυξη και δοκιμή από μέρους της ΕΚΤ περαιτέρω τεχνικών λύσεων και επιχειρηματικών διαδικασιών και ρυθμίσεων. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως η πιθανή λήψη απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την έκδοση Ψηφιακού ευρώ θα ληφθεί μόνο μετά την έκδοση της νομοθετικής πράξης.

«Η νομοθετική πρόταση είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι το ψηφιακό ευρώ φέρνει αξία στους ανθρώπους, μεταφέροντας τα εκτιμώμενα χαρακτηριστικά των μετρητών στην ψηφιακή σφαίρα», όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Φάμπιο Πανέττα, ο οποίος προεδρεύει της σχετικής Task Force για το Ψηφιακό Ευρώ.

Παράλληλα, βέβαια, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει πως: «τα μετρητά θα συνεχίσουν να αποτελούν ζωτικό μέρος του συστήματος πληρωμών. Είναι σημαντικό τα μετρητά να παραμείνουν ευρέως αποδεκτά στις φυσικές συναλλαγές σύμφωνα με το καθεστώς νόμιμου χρήματός τους. Οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις πρέπει να μπορούν να αποσύρουν και να καταθέσουν αποτελεσματικά τα χρήματά τους».

Άρα, όσοι σπεύδουν να εξυφαίνουν σενάρια για πλήρη απόσυρση ή και σε πιο extreme εξέλιξη, κατάργηση των χαρτονομισμάτων, σίγουρα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα…

Ποια τα οφέλη για τους καταναλωτές

Μάλιστα, πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Τύπος φιλοξένησε άρθρο γνώμης που συνυπέγραφαν οι Φάμπιο Πανέττα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και Βάλντις Ντομπρόβσκις, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου τονιζόταν πως το Ψηφιακό ευρώ αποτελεί απαραίτητο βήμα για να διασφαλιστεί ότι το νομισματικό μας σύστημα ακολουθεί τις ψηφιακές εξελίξεις.

Μεταξύ άλλων τα δυο υψηλόβαθμα στελέχη επισημαίνουν: «Ο κόσμος μας αλλάζει! Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει μεταμορφώσει την κοινωνία με τρόπους που θα ήταν δύσκολο να τους φανταστεί κανείς μόλις πριν από δέκα χρόνια. Αλλάζει, επίσης, τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τις πληρωμές μας: Οι άνθρωποι ολοένα περισσότερο θέλουν να κάνουν ψηφιακές πληρωμές. Η πανδημία του κορωνοϊού επιτάχυνε αυτή την μεταστροφή.

Κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο εργάζονται επί του παρόντος για να συμπληρώσουν το δημόσια εκδιδόμενο χρήμα που παρέχουν σήμερα – τα μετρητά – με μια ψηφιακή μορφή του: ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας. Στη ζώνη του ευρώ, ένα ψηφιακό ευρώ θα προσέφερε μια λύση ψηφιακών πληρωμών που θα είναι διαθέσιμη σε όλους, οπουδήποτε, χωρίς χρέωση.

Τα μετρητά εξακολουθούν να είναι σημαντικά: παραμένουν το προτιμώμενο μέσο για πληρωμές μικρής αξίας σε καταστήματα και για συναλλαγές δια ζώσης. Οι περισσότεροι άνθρωποι στη ζώνη του ευρώ θέλουν ακόμα να έχουν την επιλογή να πληρώνουν με τραπεζογραμμάτια και κέρματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεσμεύονται πλήρως να διασφαλίσουν ότι τα μετρητά θα παραμείνουν πλήρως αποδεκτά και διαθέσιμα και στις 20 χώρες της ζώνης του ευρώ.

Όμως, το γεγονός είναι ότι η χρήση μετρητών για πληρωμές φθίνει σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Καθώς προχωρούμε προς μια πραγματική ψηφιακή οικονομία, η προσαρμογή των μετρητών ώστε να αντανακλούν την ψηφιακή εποχή είναι το λογικό επόμενο βήμα.

Η ύπαρξη και των δύο επιλογών – ευρώ σε μετρητά και ψηφιακό ευρώ – θα σήμαινε ότι όλοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουν τις πληρωμές τους και κανείς δεν θα μείνει αποκλεισμένος από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πληρωμών. Το σημαντικό είναι ότι θα προσέφερε στους Ευρωπαίους την επιλογή να κάνουν ψηφιακές πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, από το Δουβλίνο μέχρι τη Λευκωσία και από τη Λισαβώνα μέχρι το Ελσίνκι.

Για τους καταναλωτές, ένα ψηφιακό ευρώ θα είχε πολλά πρακτικά πλεονεκτήματα. Θα ήταν εύκολο στη χρήση και χωρίς κόστος. Όπου και αν βρίσκονταν στη ζώνη του ευρώ, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να πληρώσουν οποιονδήποτε με το ψηφιακό ευρώ τους χωρίς χρέωση, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό πορτοφόλι στο τηλέφωνό τους. Δεν θα χρειαζόταν καν να κάνουν πληρωμές σε απευθείας σύνδεση (online): θα μπορούσαν να κάνουν πληρωμές και εκτός σύνδεσης (offline).

Παράλληλα, θα μείωνε επίσης τις προμήθειες που συνδέονται με τις πληρωμές, προάγοντας τον ανταγωνισμό στην Ευρώπη. Σήμερα, η επεξεργασία των δύο τρίτων των ψηφιακών πληρωμών λιανικής στην Ευρώπη διενεργείται από λίγες μόνο παγκόσμιες εταιρείες. Χάρη στον μεγαλύτερο ανταγωνισμό, οι πελάτες και οι έμποροι θα ωφελούνταν από την παροχή φθηνότερων υπηρεσιών».

Η παράμετρος που «καίει»

Ωστόσο, το κοινό άρθρο των Φάμπιο Πανέττα και Βάλντις Ντομπρόβσκις, αποκαλύπτει μια πτυχή που δείχνει να απασχολεί ολοένα και περισσότερο τα στελέχη στις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη, έδρες των Ε.Ε. και ΕΚΤ αντίστοιχα, και έχει να κάνει με τον κίνδυνο του αφ-ευρωπαϊσμού του συστήματος πληρωμών. Ως λύση και ανάχωμα προκρίνουν -μεταξύ άλλων- την ανάπτυξη πανευρωπαϊκών υπηρεσιών πληρωμών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, τα δυο στελέχη αναφέρουν: «Για τις τράπεζες και άλλους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, ένα ψηφιακό ευρώ θα λειτουργούσε ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη νέων πανευρωπαϊκών υπηρεσιών πληρωμών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, δίνοντας ώθηση στην καινοτομία και καθιστώντας ευκολότερο τον ανταγωνισμό με μεγάλες εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και εταιρείες τεχνολογίας εκτός Ευρώπης. Ένα Ψηφιακό Ευρώ θα περιλάμβανε δικλίδες ασφαλείας, όπως όρια σχετικά με το ποσό που θα μπορούσαν να διακρατούν οι χρήστες, για να αποφεύγονται τυχόν σημαντικές εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες. Βέβαια όσοι θα επιθυμούσαν να κάνουν πληρωμές μεγαλύτερες από το καθορισμένο όριο θα μπορούσαν να τις διενεργήσουν συνδέοντας το Ψηφιακό Πορτοφόλι τους με τον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Η ύπαρξη ενός Ψηφιακού Ευρώ δημιουργεί επίσης σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα. Ως η μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει παθητική ενώ άλλες χώρες θα προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Εάν επιτρεπόταν η ευρύτερη χρήση ψηφιακών νομισμάτων άλλων κεντρικών τραπεζών για διασυνοριακές πληρωμές, θα κινδύνευε να μειωθεί η ελκυστικότητα του ευρώ, το οποίο είναι σήμερα το δεύτερο σημαντικότερο νόμισμα στον κόσμο μετά το δολάριο ΗΠΑ.

Και η έκθεση του ευρώ στον ανταγωνισμό από εναλλακτικές λύσεις, όπως τα παγκόσμια σταθερά κρυπτονομίσματα (Stablecoins), θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη. Σε τελική ανάλυση, αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη νομισματική κυριαρχία μας και τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα».

Πηγή: emea.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments