Διεθνή

Το ευρωπαϊκό καλοκαίρι μέσα από το πρίσμα της επιστήμης

Το ευρωπαϊκό καλοκαίρι μέσα από το πρίσμα της επιστήμης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο

Αύξηση των πυρκαγιών, των πλημμυρών και των θανάτων που σχετίζονται με τα τρέχοντα κύματα καύσωνα, διαπιστώνουν οι ερευνητές και το επιστημονικό προσωπικό της υπηρεσίας Copernicus.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πιθανότητα καύσωνα του Ιουλίου στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 950 φορές λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Φανταστείτε ένα μέλλον όπου θα γιορτάζεται η επιστροφή της δροσερής καλοκαιρινής αύρας στις ευρωπαϊκές ακτές. Οι πόλεις του νότου θα γίνονταν και πάλι κατοικήσιμες για τους κατοίκους και θα έβλεπαν την επιστροφή των τουριστών. Ένα τέτοιο πανόραμα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα τις επόμενες δεκαετίες, λέει ο Carlo Buontempo, διευθυντής της υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, με τη δραστική μείωση των εκπομπών σήμερα, θα μπορούσαμε να δούμε τον αντίκτυπο στη διάρκεια της ζωής μας, υποστηρίζει. « Αν καταφέρουμε να μετριάσουμε την κλιματική αλλαγή, μπορεί να επιστρέψουμε σε ένα κλίμα πιο κοντά στο σημερινό ή ακόμα πιο ψυχρό προς το τέλος του αιώνα » .

Εν τω μεταξύ, το άγριο κύμα καύσωνα αυτού του Ιουλίου – το οποίο οι επιστήμονες λένε ότι θα ήταν σχεδόν αδύνατο χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή – θα αρχίσει να αισθάνεται σχετικά δροσερό. Οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι θάνατοι που συνδέονται με τα κύματα καύσωνα αναμένεται να αυξηθούν.

Εάν οι προοπτικές φαίνονται ζοφερές, η κατανόηση των γεγονότων μπορεί να βοηθήσει στην ανάληψη δράσης για την εξεύρεση λύσεων, όπως προτείνει ο Carlo Buontempo.

Είναι η κλιματική αλλαγή η αιτία του καύσωνα;

Ακόμη και χωρίς εξελιγμένα μοντέλα υπολογιστών, το μοτίβο είναι σαφές: τα οκτώ πιο καυτά χρόνια που έχουν καταγραφεί ταιριάζουν με τα τελευταία οκτώ , σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (WMO) τον Νοέμβριο.

Το καλοκαίρι του 2023 είναι επίσης μέρος αυτής της τάσης. Ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως , σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Τα περιφερειακά και εθνικά ρεκόρ θερμότητας καταρρίφθηκαν λόγω του κύματος καύσωνα που έπληξε τη νότια Ευρώπη αυτόν τον μήνα. Το απόλυτο ρεκόρ για την Ευρώπη των 48,8°C που καταγράφηκε (αλλά δεν έχει ακόμη επαληθευτεί επίσημα) το 2021 στη Σικελία, θα μπορούσε σύντομα να καταρριφθεί.

Είναι φυσιολογικό να σπάνε κατά καιρούς τα ρεκόρ καιρού και κλίματος. Ωστόσο, « αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι δεν είναι μια απλή κλιματική παραδοξότητα », εξηγεί ο Carlo Buontempo.

Δεν πρόκειται για μια απλή διακύμανση, αλλά για μια τάση, η οποία έχει γίνει πιο έντονη τα τελευταία τρία καλοκαίρια. Το καλοκαίρι του 2021 ήταν το πιο καυτό που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη, αλλά γρήγορα νικήθηκε από το καλοκαίρι του 2022 σχεδόν κατά μισό βαθμό.

« Ακόμα κι αν δεν εμπιστεύεστε τα κλιματικά μοντέλα ή αυτά που σας λέει η κλιματική επιστήμη, θα πρέπει να εμπιστεύεστε τις παρατηρήσεις », λέει. « Και οι παρατηρήσεις μας λένε κατηγορηματικά ότι το κλιματικό σύστημα έχει θερμανθεί και ότι τα άκρα συγκεντρώνονται και γίνονται πιο συχνά από πριν ».

Αν και οι μελέτες παρέχουν πολύτιμα δεδομένα για συγκεκριμένα γεγονότα, η σχέση μεταξύ της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα και των κυμάτων καύσωνα είναι ήδη πολύ σαφής. Η Διακυβερνητική Επιτροπή  των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC)  δηλώνει ότι « κάθε επιπλέον 0,5°C υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει ως αποτέλεσμα μια σαφώς ορατή αύξηση της έντασης και της συχνότητας των καυτών ακραίων περιστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα ».

Πώς διαμορφώνεται το κύμα καύσωνα

Ο αντικυκλώνας είναι μια περιοχή υψηλής πίεσης στην οποία ο άνεμος στρέφεται δεξιόστροφα και τα ασθενέστερα ρεύματα σύρονται προς τα κάτω, ο αέρας συμπιέζεται και θερμαίνεται καθώς κατεβαίνει. Αυτό δημιουργεί μια στατική κατάσταση με χαμηλή νεφοκάλυψη, που σημαίνει ότι ο ήλιος χτυπά το έδαφος ακόμη πιο δυνατά.

Αυτή η κατάσταση παγίδευσε θερμό αέρα σε έναν «θόλο θερμότητας» πάνω από την Ελλάδα, την ανατολική Ισπανία, τη Σαρδηνία, τη Σικελία και τη νότια Ιταλία, όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 45 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες ημέρες.

Τα ύψη πάνω από τη νότια Ευρώπη μπορούν επίσης να προσελκύσουν θερμούς ανέμους από την Αφρική, αλλά αυτό το φαινόμενο δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο με τα ύψη του Χάροντα και του Κέρβερου.

Οι κλιματολόγοι βελτιώνουν επί του παρόντος τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουν την επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους θόλους θερμότητας και στην κυκλοφορία του αέρα, λέει ο Δρ Buontempo. Ωστόσο, αν αυξηθεί η «θερμοκρασία φόντου», έχει ήδη διαπιστωθεί ότι αυτά τα ακραία φαινόμενα θα γίνονται πιο συχνά και πιο έντονα.

Το Ελ Νίνιο και η θέρμανση των ωκεανών

Το Ελ Νίνιο επιστρέφει με ανησυχητικές συνέπειες για τις παγκόσμιες θερμοκρασίες. Αυτό το φυσικό καιρικό φαινόμενο θερμαίνει τα επιφανειακά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, τα οποία απελευθερώνουν περισσότερη θερμότητα στην ατμόσφαιρα.

« Ο άμεσος αντίκτυπος του El Niño στην Ευρώπη είναι ωστόσο περιορισμένος », εξηγεί ο Carlo Buontempo, και εξαρτάται από την εξέλιξή του σε ένα μέτριο ή ισχυρό φαινόμενο, το οποίο αξιολογείται επί του παρόντος.

Πιο κοντά στο σπίτι, οι θαλάσσιοι καύσωνες στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στα τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου πιθανότατα είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις καυτές θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

« Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Βόρειος Ατλαντικός και ο Ειρηνικός παίζουν μαζί για να ωθήσουν την παγκόσμια μέση θερμοκρασία πάνω από όλα τα προηγούμενα ρεκόρ », λέει ο Δρ Buontempo. ” Αυτό παρατηρήσαμε στις 6 Ιουλίου [την πιο ζεστή ημέρα του κόσμου  **] και το βρήκα ενδιαφέρον γιατί δεν ήταν μόνο το Ελ Νίνιο που προκάλεσε αυτό το φαινόμενο. Είναι στην πραγματικότητα μια αλληλεπίδραση μεταξύ του Ελ Νίνιο και του Βόρειου Ατλαντικού και , σε κάποιο βαθμό, ο Νότιος Ωκεανός ».

Αν και είναι δύσκολο να διαχωριστούν αυτά τα κλιματικά γεγονότα στον γαλάζιο πλανήτη μας, οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι το Ελ Νίνιο έπαιξε σημαντικό ρόλο στο κύμα καύσωνα.

Οι μέρες με ακραία ζέστη αυξάνονται

Σύμφωνα με τον Δρ Buontempo, μπορεί να υπάρχει ένα στοιχείο προσαρμογής, αλλά τελικά «υπάρχουν σκληρά όρια, φυσιολογικά όρια».

” Γνωρίζουμε ότι όταν η θερμοκρασία είναι γύρω στους 36°C και η υγρασία είναι 100%, το σώμα μας δεν μπορεί να κρυώσει μόνο του. Δεν υπάρχουν φυσικοί μηχανισμοί που να μας επιτρέπουν να δροσιστούμε. Άρα είναι δύσκολο να περάσουμε τα σύνορα. Θα μην περνάτε τα σύνορα ζωντανοί ή χωρίς κλιματισμό ».

Το θερμικό στρες μπορεί να παραβλέπεται στην κλιματική κάλυψη, αλλά αυτή η περιβαλλοντική επίπτωση στο ανθρώπινο σώμα εντείνεται επίσης. Σε όλη την Ευρώπη, το C3S έχει δείξει μια αυξανόμενη τάση στον αριθμό των καλοκαιρινών ημερών με το μέγιστο θερμικό στρες να εμπίπτει στις κατηγορίες « ισχυρό » και « πολύ δυνατό ».

Επειδή το θερμικό στρες είναι « πολυπαραγοντικό » – που σημαίνει ότι μετρά όχι μόνο τη θερμοκρασία, αλλά και την υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου και άλλους παράγοντες – υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να το βελτιώσουμε, λέει ο Δρ Buontempo.

” Υπάρχουν σχετικά φθηνές επιλογές που μπορούν να ληφθούν υπόψη σε τοπικό επίπεδο για να μειώσουμε το θερμικό μας στρες “, προσθέτει, όπως η παροχή σκιερών περιοχών και σιντριβανιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments