Διεθνή

Τατάρ: Λύση στο Κυπριακό τα δύο ξεχωριστά κράτη

Τατάρ: Λύση στο Κυπριακό τα δύο ξεχωριστά κράτη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Επιμένει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στις απόψεις του για επίλυση του Κυπριακού.

«Αυτή τη στιγμή δεν μας αναγνωρίζουν ακόμα, αλλά στο πεδίο υπάρχουν δύο ξεχωριστές κυβερνήσεις και δύο ξεχωριστά κράτη. Αν είναι να υπάρξει λύση στην Κύπρο, αυτή θα είναι με δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ με αφορμή την απόφαση της Ρωσίας να ανοίξει προξενικό γραφείο στα Κατεχόμενα.

Με δηλώσεις του στο CNN Turk ο Τατάρ τόνισε πως «υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, δύο ξεχωριστά κράτη και προφανώς υπάρχουν πολλοί Ρώσοι. Ειδικά μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, υπήρξαν και αυτοί που έφυγαν. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προσπάθειες για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Υπάρχει μια τέτοια προσπάθεια, αν και δεν είναι σίγουρο. Το πού και πώς θα ανοίξει (σ.σ. το προξενικό γραφείο) δεν είναι ακόμη γνωστό»

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι οι Ρώσοι τηρούσαν μια μικρή απόσταση από τη «Βόρεια Κύπρο», αλλά οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και ορισμένα εμπάργκο που εφαρμόστηκαν εξαιτίας του πολέμου της Ουκρανίας λειτούργησαν αποτελεσματικά σε αυτή την απόφαση της Μόσχας.

Όπως είπε «τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία έχουν γραφεία εδώ. Η “Νότια Κύπρος” και η Ρωσία έχουν καλές σχέσεις και οι δύο έχουν ορθόδοξη πίστη. Τήρησαν (σ.σ. Ρώσοι) μια μικρή απόσταση από τη “Βόρεια Κύπρο”, αλλά οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και ορισμένα εμπάργκο που εφαρμόστηκαν εξαιτίας του πολέμου της Ουκρανίας λειτούργησαν αποτελεσματικά σε αυτή την απόφαση της Ρωσίας».

Επίσης, σύμφωνα με δήλωση του «ΥΠΕΞ» της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TRT Haber, είπε ότι «αυτό το ζήτημα υπάρχει εδώ και ένα χρόνο. Η Ρωσία θέλει να ανοίξει ένα γραφείο και να παρέχει προξενικές υπηρεσίες για τους Ρώσους πολίτες που ζουν στην “ΤΔΒΚ”».

«Αυτό συζητείται να είναι ως γραφείο. Αυτό δεν πρέπει να ερμηνευθεί ότι η Ρωσία αναγνώρισε την ΤΔΒΚ», σημείωσε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments