Γεωπολιτικά

Ουκρανοί ανιχνευτές μπήκαν στο Ρομπότινε – Το πρώτο ρωσικό ισχυρό οχυρό στο δρόμο προς τη Μελιτόπολη

Ουκρανοί ανιχνευτές μπήκαν στο Ρομπότινε – Το πρώτο ρωσικό ισχυρό οχυρό στο δρόμο προς τη Μελιτόπολη

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Η απελευθέρωση της Μελιτόπολης από τους Ρώσους κατακτητές της είναι ένας από τους κορυφαίους στόχους της πολυαναμενόμενης νότιας αντεπίθεσης της Ουκρανίας.

Η απελευθέρωση της Μελιτόπολης από τους Ρώσους κατακτητές της είναι ένας από τους κορυφαίους στόχους της πολυαναμενόμενης νότιας αντεπίθεσης της Ουκρανίας.

Αλλά η ρωσική φρουρά στο Τοκμάκ στέκεται μεταξύ του ουκρανικού σώματος αντεπίθεσης και της Μελιτόπολης. Και η φρουρά στο Ρομπότινε βρίσκεται μεταξύ των Ουκρανών και του Τοκμάκ.

Μια τριάδα ταξιαρχιών του ουκρανικού στρατού βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στο κατώφλι του Ρομπότινε, διερευνώντας και διαβρώνοντας τη ρωσική άμυνα με υψηλό κόστος για τους ίδιους. Και την Παρασκευή ή λίγο πριν από αυτήν, αποσπάσμα ενός τάγματος αναγνώρισης που εργάζεται παράλληλα με τις ταξιαρχίες μάχης βάδισαν μερικές εκατοντάδες μέτρα κάτω από τον T0408, τον κύριο δρόμο που εκτείνεται από βορρά προς νότο κατά μήκος της δυτικής πλευράς του Ρομπότινε.

Ένας στρατιώτης από το 100μελές τάγμα αναγνώρισης Scala έβγαλε μια selfie δίπλα σε μια πινακίδα της πόλης Ρομπότινε ακριβώς νοτιοδυτικά του νεκροταφείου στο βόρειο άκρο του δήμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πινακίδα βρίσκεται νότια της πρώτης μεγάλης γραμμής χαρακωμάτων που αγκυροβολούν τις ρωσικές θέσεις στη Ρομποτινέ.

Το γεγονός ότι μια ομάδα της Scala έφτασε στην πινακίδα της πόλης δεν σημαίνει ότι η κύρια ουκρανική δύναμη -η 47η, η 65η και η 118η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία με περίπου 6.000 άτομα μεταξύ τους- έχουν επίσης προωθηθεί νότια κατά μήκος του T0408. Η δουλειά της Skala είναι να κινείται γρήγορα σε κοντινή απόσταση από τις εχθρικές δυνάμεις και να ανιχνεύει στόχους για το πυροβολικό, τόσο πεζή όσο και από αέρος με τον στόλο των μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών της.

“Η Skala ειδικεύεται στην αναγνώριση”, δήλωσε στην Kyiv Post ο Yuriy Harkaviy, διοικητής του τάγματος. “Έτσι, πολεμάμε όχι μόνο με τη χρήση όπλων, αλλά με την εξυπνάδα και την οξύτητα του μυαλού μας”.

 προώθηση της Scala αποτελεί άσχημα νέα για τη ρωσική φρουρά στο Ρομπότινε, η οποία περιλαμβάνει το 291ο και το 1430ο Σύνταγμα Μηχανοκίνητων Τυφεκιοφόρων, το καθένα από τα οποία είναι περίπου τόσο ισχυρό όσο μια ουκρανική ταξιαρχία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εδώ και εβδομάδες το Ρομπότινε υπό τον έλεγχο πυρών του πυροβολικού. Αλλά τώρα έχουν παρατηρητές μέσα στην πόλη, πράγμα που σημαίνει ότι το πυροβολικό θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο ακριβές.

Αναμένεται ότι οι ουκρανικές επιχειρήσεις γύρω από το Ρομπότινε θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες. Ίσως οι 47η, 65η και 118η μηχανοκίνητες ταξιαρχία να προωθηθούν στην ίδια την πόλη. Ίσως πλευροκοπήσουν, παρακάμψουν και αποκόψουν την πόλη και τη φρουρά της.

Όπως και να έχει, ο μακρύς αγώνας για το Ρομπότινε θα μπορούσε να κορυφωθεί σύντομα. Η πιθανή κορύφωση έρχεται την ίδια στιγμή που το ουκρανικό σώμα πεζοναυτών κινείται προς το Ουροζάινε, ένα ρωσικό ισχυρό σημείο στην κοιλάδα του ποταμού Mokri Yaly, 50 μίλια ανατολικά του Ρομπότινε. Αυτή η κοιλάδα είναι η πύλη προς τη ρωσικά κατεχόμενη Μαριούπολη, έναν άλλο κορυφαίο στόχο της αντεπίθεσης της Ουκρανίας.

Εάν οι ουκρανικές δυνάμεις μπορέσουν να απελευθερώσουν ή να παρακάμψουν το Ρομπότινε και να ταξιδέψουν άλλα 15 μίλια νότια κατά μήκος του T0408, θα φτάσουν στο Τοκμάκ. Αν ταξιδέψουν 30 μίλια πιο μακριά, θα φτάσουν στη Μελιτόπολη.

Αυτά τα 45 μίλια είναι τουλάχιστον τρομακτικά για τους Ουκρανούς. Αλλά μια προέλαση 45 μιλίων ξεκινά από μερικές εκατοντάδες μέτρα. Και οι Ουκρανοί ανιχνευτές έχουν ήδη κάνει αυτά τα πρώτα βήματα.

Πηγή: forbes//David Axe

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments