Οδηγός

ΟΠΕΚΑ: Έρχεται νέα πληρωμή άμεσα για νέους δικαιούχους

ΟΠΕΚΑ: Έρχεται νέα πληρωμή άμεσα για νέους δικαιούχους

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Νέα πληρωμή από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνει την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023.

Νέα πληρωμή από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνει την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023.

Οι νέες πληρωμές αφορούν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) και όσους είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2023 και έχει εγκριθεί.

Από τα επιδόματα που καταβάλλει σήμερα ο ΟΠΕΚΑ, μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα πληρώνεται μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη από ΑΤΜ μόνο για το μισό ποσό.

ΟΠΕΚΑ: Προϋποθέσεις για Ελάχιστο Εγγυμένο Εισόδημα

Υπενθυμίζεται πως ωφελούμενες ομάδες του ΕΕΕ θεωρούνται οι εξής:

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη. Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

γΆστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

ΟΠΕΚΑ: Τα κριτήρια χορήγησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισδήματος

Επίσης επισημαίνεται πως τα κριτήρια χορήγησης του ΕΕΕ είναι τα εξής:

  • Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
  • Η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.), Μικτής Χρήσης (Μ.Χ.) ή και των δικύκλων του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της, το ποσό των 6.000 ευρώ.
  • Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 14.400 ευρώ.

ΟΠΕΚΑ: Ερωτήσεις και απαντήσεις

1. Τελικά είναι απαραίτητη η κάρτα ανεργίας για όσους δεν εργάζονται και θέλουν να αιτηθούν για το ΕΕΕ; Δηλαδή κάποιος που δεν εργάζεται και δεν έχει κάρτα ανεργίας δεν δικαιούται το ΕΕΕ;

Η κάρτα ανεργίας δεν είναι απαραίτητη για να αιτηθεί κάποιος. Εφόσον όμως εγκριθεί η αίτησή του για το ΕΕΕ, είναι υποχρεωτικό ο αιτών και όλα τα υπόλοιπα άνεργα μέλη του νοικοκυριού που δύνανται να εργαστούν, να εγγράφονται, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα έγκρισης της αίτησής τους.

2. Πολίτης εισέπραξε 500 ευρώ από επιστροφή φόρου. Συνυπολογίζεται το ποσό αυτό ως εισόδημα στην αίτηση του ΕΕΕ;

ΟΧΙ. Δεν συνυπολογίζεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments