Global News

Reuters: 40 χώρες στον προθάλαμο των BRICS

Reuters: 40 χώρες στον προθάλαμο των BRICS

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: CGTN.COM - WHAT ARE THE KEY FACTS ABOUT THE BRICS 2023 SUMMIT?

Η επέκταση των BRICS είναι προ των πυλών.

Στη Νότια Αφρική θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα οι χώρες της BRICS ,  με απώτερο στόχο να περιορίσουν την κυριαρχία της Δύσης.

Οι ηγέτες της BRICS συναντώνται στη Νότια Αφρική για να συζητήσουν τρόπους ώστε να μετατρέψουν μια ομάδα εθνών που αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας σε μια γεωπολιτική δύναμη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αντιμετωπίζει διεθνές ένταλμα σύλληψης για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, δεν θα δώσει το παρόν, εν μέσω ρήξεων για το αν θα πρέπει επεκταθεί το μπλοκ ώστε να συμπεριλάβει δεκάδες έθνη του «Παγκόσμιου Νότου» που περιμένουν να ενταχθούν.

Η Νότια Αφρική θα φιλοξενήσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον Βραζιλιάνο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, στη σύνοδο κορυφής των BRICS από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου.

Ο κύριος λόγος που ενώνει τις χώρες της BRICS είναι ο σκεπτικισμός σχετικά με μια παγκόσμια τάξη που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων της.

Δεν έχουν προκύψει παρά ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με το τι σκοπεύουν να συζητήσουν, αλλά η επέκταση του μπλοκ αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα, καθώς περίπου 40 χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον για ένταξη, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Σαουδική Αραβία, η Αργεντινή και η Αίγυπτος.

Η Κίνα, επιθυμώντας να επεκτείνει τη γεωπολιτική της επιρροή καθώς εντείνονται οι διαμάχες της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέλει να διευρύνει γρήγορα το μπλοκ των BRICS, ενώ η Βραζιλία αντιστέκεται στην επέκταση, φοβούμενη ότι ένα ενδεχόμενο άνοιγμα θα μπορούσε να επιφέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Η Ρωσία χρειάζεται «φίλους» για να αντιμετωπίσει τη διπλωματική της απομόνωση και έτσι είναι πρόθυμη να φέρει νέα μέλη, όπως είναι ο σημαντικότερος αφρικανικός σύμμαχός της, η Νότια Αφρική.

Αξιωματούχοι της Νότιας Αφρικής ανέφεραν ότι η συζήτηση για ένα νόμισμα των BRICS, το οποίο είχε μπει στην ατζέντα από την Βραζιλία νωρίτερα φέτος ως εναλλακτική λύση στην εξάρτηση από το δολάριο, είναι εκτός συζήτησης.

Με το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, τα έθνη των BRICS συμβάλλουν περίπου το ίδιο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με τα αναπτυγμένα κράτη της Δύσης. Αξιωματούχοι στη Βραζιλία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική δήλωσαν ότι η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που τους ενδιαφέρει, αλλά σημείωσαν ότι δεν θα αποτελέσει προτεραιότητα.

Οι χώρες της BRICS κατηγορούν τα πλούσια έθνη για την πρόκληση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και διαμηνύουν ότι αυτά πρέπει να αναλάβουν περισσότερο από το βάρος της απαλλαγής από το διοξείδιο του άνθρακα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments