Global News

CNN: Στον Νίγηρα κρίνεται η έννοια της ελευθερίας

CNN: Στον Νίγηρα κρίνεται η έννοια της ελευθερίας

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: liberal.gr - Ο ΟΗΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΑΠΟ ΚΑΠΡΙΤΣΙΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Η στρατιωτική εξουσία υπονομεύει την ελευθερία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ  καταδικάζει τους στρατιωτικούς που κατέλαβαν, όπως αναφέρει, «από καπρίτσιο» την εξουσία στον Νίγηρα, όπου «διακυβεύεται η ίδια η έννοια της ελευθερίας».

«Οι στρατηγοί δεν μπορούν να σφετερισθούν -πάνω σε ένα καπρίτσιο- την βούληση του λαού. Ο νόμος των όπλων δεν έχει θέση στον σημερινό κόσμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Φόλκερ Τουρκ.

Ο Τουρκ τονίζει ότι η εκλογή του Μοχάμεντ Μπαρζούμ το 2021, ο οποίος σήμερα κρατείται από τους στρατιωτικούς που έχουν καταλάβει την εξουσία, συνιστά «την πρώτη δημοκρατική μετάβαση στην ιστορία της χώρας, που σημαδεύεται από πραξικοπήματα».

Ο Ύπατος Αρμοστής ανησυχεί επίσης για την απόφαση της χούντας του Νίγηρα να κατηγορήσει τον Μοχάμεντ Μπαρζούμ και άλλους αξιωματούχους για εσχάτη προδοσία.

«Η απόφαση δεν έχει απλώς πολιτικά κίνητρα απέναντι σε έναν δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο, αλλά στερείται νομικής θεμελίωσης αφού η κανονική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών έχει παρεμποδιστεί».

Ο Τουρκ καλεί τους στρατηγούς να απελευθερώσουν τον Μοχάμεντ Μπαρζούμ και «να αποκαταστήσουν αμέσως την συνταγματική τάξη».

Ζήτησε επίσης «ελεύθερη και συνολική πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια» στον Νίγηρα, μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, εξαιρετικά ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή και στο έλεος της βίας διαφόρων ένοπλων τζιχαντιστικών οργανώσεων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments