Διεθνή

Πολωνία: Συμμαχία της αντιπολίτευσης ενόψει εκλογών

Πολωνία: Συμμαχία της αντιπολίτευσης ενόψει εκλογών

Πηγή Φωτογραφίας: cirogreco.gr, Η αντιπολίτευση δεν αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της για το μέρος των εκλογών

Με κοινό ψηφοδέλτιο θα συμμετάσχει στον εκλογικό αγώνα η πλειονότητα των αντιπολιτευτικών κομμάτων.

Η πλειονότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Πολωνία ανακοίνωσαν σήμερα ένα κοινό ψηφοδέλτιο υποψήφιων γερουσιαστών για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 15 Οκτωβρίου.

Η αντιπολίτευση δεν αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της για το μέρος των εκλογών αυτών που αφορά την κάτω βουλή όπου κάθε κόμμα θα παρουσιάσει το δικό του ψηφοδέλτιο υποψηφίων.

Τα εκατό μέλη της Γερουσίας, της άνω βουλής, εκλέγονται με πλειοψηφικό σύστημα σε δύο γύρους ενώ οι 460 βουλευτές εκλέγονται αναλογικά.

«Έπειτα από σκληρή και εντατική εργασία, συμφωνήσαμε για τους κοινούς υποψηφίους μας στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας για τη Γερουσία», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, επικεφαλής του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της κεντρώας Πλατφόρμας Πολιτών (PO), σε κοινή συνέντευξη Τύπου αξιωματούχων των κομμάτων που συμμετέχουν στη συμφωνία.

«Σε κάθε εκλογική περιφέρεια θα παρουσιάσουμε έναν και μοναδικό υποψήφιο το οποίο και θα υποστηρίξουμε όλοι», διευκρίνισε ένας από τους ηγέτες του (κεντροδεξιού) συνασπισμού Τρίτος Δρόμος,ο Βλαντισλάβ Κοσινιάκ-Καμίζ.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να τις κερδίσουμε», διαβεβαίωσε ο Βλοντζιμίερζ Τσαρζάστι (αριστερά), ο τρίτος πυλώνας της συμμαχίας.

Η τελευταία υπολογίζει να εξασφαλίσει περίπου 65 έδρες στην επόμενη άνω βουλή μετά τις εκλογές του φθινοπώρου.

Κοινό ψηφοδέλτιο που είχε παρουσιάσει η αντιπολίτευση στις προηγούμενες εκλογές για τη Γερουσία το 2019 είχε εξασφαλίσει τότε μια εύθραυστη πλειοψηφία 51 εδρών στη Γερουσία. Αυτή της επέτρεψε να σπάσει το μονοπώλιο της εξουσίας που απολάμβανε επί τέσσερα χρόνια το λαϊκιστικό εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το PiS, που ηγείται της κυβέρνησης από το 2015, πιστώνεται περίπου με 33% των προθέσεων ψήφου, με την Πλατφόρμα των Πολιτών να ακολουθεί με σχεδόν 29%.

Ακολουθούν οι υπερεθνικιστές του Konfederacja (12%), ο Τρίτος Δρόμος (9,5%) και η αριστερά (σχεδόν 9%).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments