SPOTLIGHTS

Δανία: Πώς η «όρεξη» για χάπια αδυνατίσματος στις ΗΠΑ επηρεάζει νόμισμα και επιτόκια

Δανία: Πώς η «όρεξη» για χάπια αδυνατίσματος στις ΗΠΑ επηρεάζει νόμισμα και επιτόκια

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Η αυξανόμενη ζήτηση για αποτελεσματικά φάρμακα για την απώλεια βάρους στην Αμερική έχει μεγάλο αντίκτυπο

Η αυξανόμενη ζήτηση για αποτελεσματικά φάρμακα για την απώλεια βάρους στην Αμερική έχει μεγάλο αντίκτυπο

Η αυξανόμενη ζήτηση για αποτελεσματικά φάρμακα για την απώλεια βάρους στην Αμερική έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία της Δανίας με τη μορφή χαμηλότερων επιτοκίων και ενίσχυσης του νομίσματος. Η Novo Nordisk με έδρα τη Δανία κατασκευάζει το Wegovy και το Ozempic, ένα φάρμακο GLP-1 που βοηθά τους ασθενείς να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους και να χάσουν πάνω από 25 κιλά.

Τα φάρμακα, τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, εκτόξευσαν την αγοραία αξία της Novo Nordisk στη δεύτερη πιο πολύτιμη εταιρεία στην Ευρώπη μετά την εταιρεία κατασκευής ειδών πολυτελείας LVMH.

Η Novo Nordisk έχει δει την χρηματιστηριακή της αξία να εκτινάσσεται κατά 38% μέχρι σήμερα στα 413 δισεκατομμύρια δολάρια, αρκετά πάνω από το εκτιμώμενο ΑΕΠ της Δανίας για το 2022 , που εκτιμάται σε περίπου 406 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ελλείψεις

Όπως γράφει το Business Insider, η γρήγορη απορρόφηση των Wegovy και Ozempic οδήγησε σε ελλείψεις του φαρμάκου καθώς η εταιρεία αγωνίζεται να αυξήσει την προσφορά για να καλύψει τη ζήτηση. Η εταιρεία αναμένεται να πραγματοποιήσει πωλήσεις περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το φάρμακο απώλειας βάρους και οι αναλυτές της FactSet αναμένουν ότι τα έσοδα θα αυξηθούν σε περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το 2027. 

Η τεράστια επιτυχία της Novo Nordisk αποτελεί έκρηξη για την οικονομία της Δανίας, καθώς η εταιρεία αυξάνει τις προσλήψεις, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και επανεπενδύει τα κέρδη της στην εταιρεία.

Και καθώς η Novo Nordisk εξάγει το φάρμακό της στην Αμερική, σε αντάλλαγμα λαμβάνει μια εισροή δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε κορώνες Δανίας.

Ώθηση στην κορώνα

Σύμφωνα με την Wall Street Journal , η μεγάλη εισροή νομισμάτων ενίσχυσε τη δανική κορώνα σε σχέση με το ευρώ. Δεδομένου ότι η κορώνα είναι συνδεδεμένη με το ευρώ, η κεντρική τράπεζα της Δανίας διατήρησε τα επιτόκια χαμηλότερα από τα επιτόκια που όρισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αποδυναμώσει το νόμισμα.

Και τα χαμηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να είναι ένα όφελος για τους Δανούς καταναλωτές που αναζητούν να αγοράσουν ένα σπίτι,  ένα αυτοκίνητο ή κάποιο άλλο αγαθό που απαιτεί κάποια μορφή χρηματοδότησης.

Αλλά το να υπάρχει μια εταιρεία που οδηγεί δυσανάλογα την οικονομία μιας χώρας είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς οποιαδήποτε πιθανή ύφεση της εταιρείας θα μπορούσε να πλήξει την ευρύτερη οικονομία. Αυτό συνέβη στη γειτονική χώρα της Δανίας, τη Φινλανδία, η οποία καρπούνταν την επιτυχία της Nokia για περισσότερο από μια δεκαετία μέχρι που το iPhone πήρε τα ηνία της αγοράς κινητών τηλεφώνων τη δεκαετία του 2010.

Για τη Novo Nordisk, η δύναμη στα φάρμακα της εταιρείας για την απώλεια βάρους αναμένεται να συνεχιστεί για πολλά χρόνια, αν και αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό από το mounjaro της Eli Lilly, η οποία εξακολουθεί να αναμένει την έγκριση του FDA για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments