Policy Briefs

Οι Καταλανοί έθεσαν όρους για να στηρίξουν τον Σάντσεθ

Οι Καταλανοί έθεσαν όρους για να στηρίξουν τον Σάντσεθ

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: NAFTEMPORIKI.GR - ΤΟ ΚΑΤΑΛΩΝΙΚΟ JUNTS ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΝ ΣΑΝΤΣΕΘ, ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ

Τα πολιτικά προαπαιτούμενα των Καταλανών για τη στήριξη μιας ακόμα θητείας Σάντσεθ.

Τα καταλανικά κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας έθεσαν όρους για να υποστηρίξουν μια νέα θητεία για τον σημερινό σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες καθώς ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ’ αυτή την εβδομάδα ξεκινά έναν περίπλοκο γύρο διαβουλεύσεων με πολλά πολιτικά κόμματα για να καθορίσει ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να ηγηθεί της νέας εκτελεστικής εξουσίας.

Η επιλογή φαίνεται να πέφτει στον κ. Sánchez ή στον αρχηγό της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, Alberto Núñez Feijóo ( Partido Popular , PP).

Αν και ο κ. Núñez Feijóo, ηγέτης του PP (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), κέρδισε τις πρόωρες εκλογές στις 23 Ιουλίου, δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνος του – συγκεκριμένα 176 έδρες από τις 350 στο κοινοβούλιο.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές), το τρίτο κόμμα στο κοινοβούλιο, εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την προθυμία του να το υποστηρίξει, αν και δεν έχει αρκετές έδρες για να σχηματίσει σταθερό συνασπισμό, ακόμη και όταν ενώσει τις δυνάμεις του με εκείνες του PP .

Ακόμα κι αν οι πιθανότητές του είναι σχεδόν μηδενικές, ο αρχηγός του PP επιθυμεί να εμφανιστεί ενώπιον του βασιλιά για να προσπαθήσει να ορκιστεί, μια ουσιαστικά συμβολική χειρονομία, σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Από την άλλη πλευρά, το κλειδί για μια νέα προοδευτική κυβέρνηση βρίσκεται στα χέρια των επτά βουλευτών του Junts per Catalunya (Μαζί για την Καταλονία, JxCat), του αρχηγού του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος και πρώην περιφερειακού προέδρου Carles Puigdemont, εξόριστου στο Βέλγιο, έχοντας αρκετές προϋποθέσεις για την υποστήριξη του κ. Sánchez.

Πράγματι, οι ψήφοι της JxCat είναι απαραίτητες προκειμένου το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα του κ. Sánchez (PSOE, Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) και το νέο προοδευτικό μπλοκ Sumar, με επικεφαλής τη Yolanda Díaz, να μπορέσουν να δημιουργηθούν ξανά – με την υποστήριξη πολλών Βάσκων και Καταλανών. εθνικιστικά κόμματα επίσης — προοδευτικό στέλεχος, μετά τη συμμαχία μεταξύ PSOE και Unidas Podemos.

Πρώτα θετικά σημάδια για τον Πέδρο Σάντσεθ

Το πρώτο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα αριστερή κυβέρνηση έγινε την περασμένη Πέμπτη (17 Αυγούστου), με απόλυτη πλειοψηφία (178 ψήφους) στο κοινοβούλιο που υποστηρίζει τον διορισμό της Φρανσίνα Αρμενγκόλ (PSOE) ως προέδρου του κοινοβουλίου. Αυτό το αποτέλεσμα ήταν δυνατό χάρη στην υποστήριξη του JxCat και του καταλανικού κόμματος ανεξαρτησίας Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), συμμάχου του κ. Sánchez στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Η επιλογή της κας Armengol, η οποία μιλάει άπταιστα καταλανικά και θεωρείται επιδέξιος διαπραγματευτής, έχει ερμηνευτεί από πολιτικούς αναλυτές ως ένα απλωμένο χέρι προς τους Καταλανούς εθνικιστές για να τους ευχαριστήσει και να μετριάσουν τις απαιτήσεις τους.

Για να επιτύχει αυτό το πρώτο βήμα, ο κ. Sánchez έπρεπε να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, ιδίως καθιστώντας τα καταλανικά επίσημη γλώσσα στο ίδιο επίπεδο με τα ισπανικά στο κοινοβούλιο και ρωτώντας επίσημα —τι έχει ήδη κάνει η Μαδρίτη στο Συμβούλιο της ΕΕ— ότι Η καταλανική γλώσσα είναι επίσημη γλώσσα στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, ούτε ο κ. Sánchez ούτε η Sumar έχουν εύκολο δρόμο μπροστά τους, σύμφωνα με την EFE .

Η κόκκινη γραμμή”

Από την πόλη Βατερλό, κοντά στις Βρυξέλλες, ο κ. Πουτζντεμόν κατέστησε σαφές ότι πριν ψηφίσει υπέρ του κ. Σάντσεθ ήθελε «επαληθεύσιμα γεγονότα». Αυτά τα λόγια θα μπορούσαν να αναφέρονται στην πιθανή αμνηστία του, στην εγγύηση της αυτοδιάθεσης της Καταλονίας και σε έναν «νόμο αμνηστίας» για όσους εμπλέκονται στο παράνομο δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης που διοργανώθηκε στην Καταλονία την 1η Οκτωβρίου 2017.

Το ERC και η JxCat, των οποίων οι σχέσεις δεν είναι πάντα καλές, τόνισαν ότι αυτός ο νόμος περί αμνηστίας “είναι μια κόκκινη γραμμή” για να δώσει το πράσινο φως σε μια κυβέρνηση “Sánchez-III”.

Αυτός είναι ένας πολιτικά ευαίσθητος φάκελος που αντιπροσωπεύει μια μεγάλη πρόκληση για το PSOE και τη Sumar, καθώς και τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν ότι δεν θα βγουν έξω από το πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος.

Αν και οι συμφωνίες διορισμού της κυρίας Αρμενγκόλ δεν αναφέρουν τη λέξη «αμνηστία», μιλούν για «αποδικασία» ( desjudicialización ) της πολιτικής σύγκρουσης στην Καταλονία. Το ERC και η JxCat θέλουν να επωφεληθούν από αυτήν την ιδέα για να σταματήσουν τις συνεχιζόμενες δίκες για τα γεγονότα του 2017 και να διαγράψουν πλήρως τα ποινικά μητρώα που συνδέονται με την αποτυχία της διαδικασίας ανεξαρτησίας, ανέφερε η El País .

Αν και κατ’ αρχήν ο κ. Sánchez έχει περισσότερες πιθανότητες από τον κ. Núñez Feijóo να γίνει πρωθυπουργός, προς το παρόν κανένας από τους δύο δεν έχει κερδίσει επαρκή υποστήριξη στο κοινοβούλιο.

Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν καταφέρει να ορκιστεί νέος πρωθυπουργός, η Ισπανία θα μπορούσε να διεξαγάγει νέες εκλογές στις αρχές Δεκεμβρίου, ημέρες πριν από το τέλος της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments