Οικονομία

Τα δύο σενάρια για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Τα δύο σενάρια για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Με το πρώτο σενάριο που θέλει μια συντηρητική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, στο τραπέζι υπάρχουν 2-3 σενάρια αποφεύγοντας να τοποθετηθεί περαιτέρω. 

Tην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών επανέλαβε χθες σε συνέντευξη του ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.  Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, στο τραπέζι υπάρχουν 2-3 σενάρια αποφεύγοντας να τοποθετηθεί περαιτέρω.

Προεκλογικά, υπενθυμίζεται πως είχε εξαγγελθεί μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια μονάδα. Βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν από ποιος θα είναι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος για το ποια θα είναι η επόμενη μείωση.

Με το πρώτο σενάριο που θέλει μια συντηρητική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια μονάδα εκπληρώνεται ο προηγούμενος στόχος της κυβέρνησης (προεκλογικός στόχος του 2019) και υπάρχει άλλη μια περαιτέρω μείωση κατά 0,4 μονάδες.

Το συνολικό ασφάλιστρο από τον Ιανουάριο διαμορφώνεται μόνιμα στο 36,16%. Εάν μειωθούν οι εισφορές κατά μία μονάδα  τότε άμεσα το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών θα πέσει στο 35,16%.

Τα δύο σενάρια για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών-1

Στο τραπέζι βέβαια υπάρχουν και πιο «γενναιόδωρες» προτάσεις καθώς εάν το επιτρέψουν  τα δημόσια οικονομικά της χώρας, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη. Ήδη στο υπουργείο Εργασίας υπάρχουν εισηγήσεις για περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες.

Βέβαια, η όποια μείωση είναι συνδεδεμένη και με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που θα βοηθήσει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της «μαύρης» εργασίας. σύμφωνα με την kathimerini.gr

Ο μεγαλύτερος παράγοντας, ωστόσο, που θα κρίνει πόσο θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές είναι οι   αντοχές του προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια, καθώς τα πράγματα από του χρόνου αρχίζουν να «ζορίζουν», αφού δεν θα υπάρχει η ρήτρα διαφυγής αλλά και σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις τις Κομισιόν, οι χώρες κράτη μέλη θα πρέπει να φορούν «ένα στενό κοστούμι δαπανών» που δεν θα «πρέπει να ξηλώνεται».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments