SPOTLIGHTS

Μπήκαν οι βάσεις για το ιστορικό ρεκόρ στα έσοδα του τουρισμού

Μπήκαν οι βάσεις για το ιστορικό ρεκόρ στα έσοδα του τουρισμού

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Ιστορικό υψηλό στα τουριστικά έσοδα του Ιουνίου

Ιστορικό υψηλό στα τουριστικά έσοδα του Ιουνίου που έφτασαν στα 2,9 δισ. ευρώ, ιστορικό υψηλό και στα τουριστικά έσοδα ολόκληρου του α' εξαμήνου. Σε συνδυασμό και με την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας που βελτίωσε την εικόνα του εμπορικού ισοζυγίου

Ιστορικό υψηλό στα τουριστικά έσοδα του Ιουνίου που έφτασαν στα 2,9 δισ. ευρώ, ιστορικό υψηλό και στα τουριστικά έσοδα ολόκληρου του α’ εξαμήνου. Σε συνδυασμό και με την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας που βελτίωσε την εικόνα του εμπορικού ισοζυγίου, μπαίνουν πλέον οι βάσεις και για την κατάρριψη του ιστορικού υψηλού όσον αφορά στα έσοδα ολόκληρης της χρονιάς, αλλά και για την επίτευξη ενός σημαντικού ποσοστού ανάπτυξης που θα κατατάξει την Ελλάδα στις πέντε χώρες με τον μεγαλύτερο ρυθμό βελτίωσης του ΑΕΠ για το 2023.

Τι έδειξαν τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας; Στο «μέτωπο» του τουρισμού, τόσο οι εισπράξεις όσο και το ισοζύγιο, έκαναν ρεκόρ στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 6,174 δισ. ευρώ από 4,98 δισ. ευρώ πέρυσι.

Αντίστοιχα, το ισοζύγιο ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 5 δισ. ευρώ. Ενθαρρυντικά τα στοιχεία καθώς σε σύγκριση με τη χρονιά ρεκόρ του 2019, είχαμε υπέρβαση τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ στο σκέλος των εσόδων και ένα δισ. ευρώ σε επίπεδο ισοζυγίου. Αρκούν όμως αυτά για να θεωρήσουμε από τώρα ότι έχει «κλειδώσει» το ιστορικό ρεκόρ για το σύνολο της χρονιάς;

Οι καλές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου, ασφαλώς και δημιουργούν μια καλή βάση. Όμως, είναι γνωστό ότι το 60% των τουριστικών εσόδων ολόκληρης της χρονιάς, συγκεντρώνεται μέσα στο γ’ τρίμηνο δηλαδή από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Πέρυσι, οι εισπράξεις στη συγκεκριμένη περίοδο έφτασαν στα 10,6 δισ. ευρώ και ολόκληρη η χρονιά έφτασε στα 17,6 δισ. ευρώ. Το 2019, στο γ’ τρίμηνο είχαν διαμορφωθεί στα 10,7 δισ. ευρώ για να κλείσει η χρονιά στα 18,3 δισ. ευρώ. Άρα, φέτος, ζητούμε μια επίδοση κοντά στα 10 δισ. ευρώ για το γ’ τρίμηνο για να γράψει η χρονιά το νέο ιστορικό υψηλό.

Τα μηνύματα για την καρδιά του καλοκαιριού είναι αντιφατικά. Από τη μια έρχονται μηνύματα για ελαφριά κάμψη σε πολύ δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, από την άλλη όμως υπάρχουν πληροφορίες και για αυξημένο αριθμό επισκεπτών, αλλά και για αυξημένες πληρότητες σε πολλές περιοχές της χώρας. Καθόλου αμελητέος δεν είναι ο παράγοντας πληθωρισμός, καθώς αυτός ανεβάζει το συνολικό τζίρο σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα.

Επίδοση φέτος αντίστοιχη με την περυσινή, θα πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες για το ιστορικό ρεκόρ φέτος. Αύξηση των εσόδων σε σχέση με πέρυσι, θα μας φέρει πιο κοντά και σε ακόμη ένα «ορόσημο»: Τα έσοδα των 20 δισ. ευρώ μέσα σε μια χρονιά.

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments