Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση είναι εδώ – Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση είναι εδώ – Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα

Πηγή Φωτογραφίας: [363216] ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Πρώτος θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Η συζήτηση πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή πριν από την έναρξη της συζήτησης για τα θύματα από τις πυρκαγιές.

Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού 

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Οι πολίτες περιμένουν λογοδοσία, υπευθυνότητα ωριμότητα σε ένα φαινόμενο που ταλανίζει την χώρα μας και όλο τον πλανήτη. Οι φωτιές δεν έχουν χρώμα. Οι απόψεις μας πρέπει να είναι δοκιμασμένες στην ζυγαριά του κοστολογημένου και του εφαρμόσιμου.

Θέλω να εκφράσω την συμπαράστασή μου σε όλες και όλους που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται από την πύρινη λαίλαπα και να διαβεβαιώσω ότι το κράτος θα ολοκληρώσει με γρήγορες διαδικασίες τις αποζημιώσεις. Όλοι είμαστε πληγωμένοι από όσα έγιναν. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε και σε μια κοινή παραδοχή που προκύπτει από την παγκόσμια εμπειρία. Να συνειδητοποιήσουμε ότι οι κλιματικές απειλές βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου. Αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι η δική μας κινητοποίηση δεν πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Θα το κάνουμε σήμερα και κάθε χρόνο πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Στην Αμερική κάηκε η Χαβάη με εκατοντάδες νεκρούς , δεν είχαν εκκενώσεις. Στην Τενερίφη στον Καναδά . Αυτή είναι η πραγματικότητα της νέας κλιματικής κρίσης που είναι ήδη εδώ. Και στον τόπο μας αν και προετοιμαστήκαμε καλύτερα από οποιοδήποτε άλλη χρονιά βρεθήκαμε προ νέων δεδομένων.

Αυτό το καλοκαίρι είχαμε έναν από τους πιο έντονους καύσωνες που συνοδεύτηκε από ισχυρούς ανέμους. ‘’Hot dry wind’’. Στον Εβρο είχαμε ανέμους ασυνήθιστους ως προς την επιμονή και διάρκεια. Είχαμε πάνω από 500 πυρκαγιές. Υπήρξαν στιγμές που η πυροσβεστική διαχειριζόταν πάνω από 220 πυρκαγιές. Μαθαίνουμε αυτές τις πυρκαγιές που δεν αντιμετωπίζονται.

Τον Ιούλιο και Αύγουστο είχαμε επίπεδα ακραία, επιπέδου 5, επτά φορές.

Φέτος ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι από πέρυσι, αλλά είχαμε περισσότερες καμένες περιοχές.

Στη φωτιά της Πάρνηθας εντοπίστηκε σχεδόν αμέσως από αστυνομική δύναμη που βρισκόταν κοντά στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Το ελικόπτερο έφτασε 5 με 6 λεπτά από την στιγμή που εντοπίστηκε. Ελικόπτερο που κουβαλούσε 8 τόνους νερού αλλά δεν ήταν αρκετό. Όταν η φωτιά καβάλησε την πλαγιά πέρασε από την μια πλευρά της χαράδρας στην άλλη μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Αυτή ήταν η κατάσταση που διαχειρίζονταν οι πυροσβέστες μας. Το λέω γιατί συχνά ακούμε αναλύσεις για αντιπυρικές ζώνες κα. Κοιτάξτε, υπάρχουν όρια. Υπάρχουν φωτιές που δεν αντιμετωπίζονται από αντιπυρικές ζώνες. Το ίδιο είδαμε και στην φωτιά του Εβρου. Είχαμε πυρονέφος της νύχτας. Ένα φαινόμενο που εντοπίστηκε στις φωτιές Καλιφόρνιας με 18 νεκρούς. Το φαινόμενο που συνέβη στον Εβρο θα μελετάται για πολλά χρόνια. Κατέκαψε μια τεράστια περιοχή σε ελάχιστες ώρες.

Σε πέντε ώρες κάηκε η ίδια έκταση που είχε καεί το 2021 σε 5 ημέρες.

Διαμορφώνονται συνθήκες που κάνουν την μάχη όλο και πιο άνιση. Δεν πρέπει όμως να θεωρούμε την μάχη αυτή χαμένη. Παλιά αναρωτιόμασταν που είναι το κράτος και πότε πρέπει να πετάξουν τα αεροπλάνα. Σήμερα το κράτος είναι παντού αλλά η φωτιά επιμένει. Τα αεροπλάνα είναι παντού αλλά σε πολλές περιπτώσεις το νερό που ρίχνουν εξατμίζεται Δεν πρέπει να μηδενίσουμε τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα με πρώτο απ όλα την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας ούτε τον αγώνα των ανθρώπων μας, πυροσβεστών πιλότων, αστυνομικών σώζουν περιούσιες και ζωές και τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική». 

Η διαδικασία διεξάγεται κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής. Το λόγο αρχικά έλαβε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση, ο Νίκος Ανδουράκης ζήτησε και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς από τις πυρκαγιές.

Στο βήμα αυτή την ώρα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Θα ακολουθήσουν οι πρωτολογίες των αρχηγών της αντιπολίτευσης ενώ θα υπάρξει και γύρος δευτερολογιών για να κλείσει η διαδικασία με την τελική τοποθέτηση του πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται πως αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές είχα καταθέσει τις προηγούμενες ημέρες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Από τη συζήτηση απουσιάζει λόγω προβλήματος που αντιμετωπίζει με την υγεία του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Στη θέση του το λόγο θα λάβει ο Θανάσης Παφίλης. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments