Πολιτική

Στο Μέγαρο Μαξίμου η Τζόρτζια Μελόνι – Η ατζέντα της συνάντησης

Στο Μέγαρο Μαξίμου η Τζόρτζια Μελόνι – Η ατζέντα της συνάντησης

Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ, O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, για δείπνο εργασίας, την Ιταλίδα πρωθυπουργό

O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι, με την οποία έχει δείπνο εργασίας, με κύρια θέματα την οικονομία και το μεταναστευτικό.

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα

Στην ατζέντα της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών βρίσκεται η οικονομία, το σχέδιο για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας, ο κοινός βηματισμός στο μεταναστευτικό, που επισημαίνουν ότι είναι ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα και πιθανώς και ζητήματα εξοπλισμών.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το αποψινό δείπνο των δύο ηγετών είναι μια ευκαιρία για μια συνολική συζήτηση για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας, τις εξελίξεις στην περιοχή, τις κοινές προκλήσεις, αλλά και τον συντονισμό σε θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η χώρα μας και η Ιταλία, είναι δύο κράτη-μέλη της ΕΕ και της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από τομείς, ενώ ο πρωθυπουργός έχει αναπτύξει μια καλή σχέση εργασίας με την κυρία Μελόνι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναμένεται επίσης να συζητηθούν θέματα που αφορούν την οικονομία, αλλά και την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών. Σημειώνεται ότι ήδη βρίσκεται υπό ανάπτυξη η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, ένα εγχείρημα που η ελληνική πλευρά επιδιώκει να επιταχύνει, αυξάνοντας περαιτέρω τις ποσότητες εξαγωγής ηλεκτρικού ρεύματος προς την Ιταλία.

Μέσα από σειρά πρωτοβουλιών, τονίζεται άλλωστε η σημασία που δίνεται στο να μετατραπεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια όχι μόνο σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας, αλλά και σε παραγωγό, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Βασικό θέμα της ατζέντας και το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές που απαιτεί συνολική και ολοκληρωμένη πολιτική. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, έχει τονίσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος που θα περιλαμβάνει εκτός από την προστασία των συνόρων, την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, τις επιστροφές προς τρίτες χώρες και τη συνεργασία με αυτές προκειμένου να παταχθούν τα δίκτυα των διακινητών που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές – ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε προσκληθεί από την κυρία Μελόνι να παραστεί στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που είχε διοργανώσει στη Ρώμη στο τέλος Ιουλίου, αλλά λόγω των εξελίξεων στα μέτωπα των πυρκαγιών, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά. Στη Διάσκεψη της Ρώμης είχε μεταβεί ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments