Ελλάδα

Θεσσαλία: Χάθηκαν στη λάσπη 1.000.000 στρέμματα [vid]

Θεσσαλία: Χάθηκαν στη λάσπη 1.000.000 στρέμματα [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL ( ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη

Θαμμένη κάτω από τόνους νερού και λάσπης βρίσκεται -και θα παραμείνει για καιρό– μια τεράστια έκταση της μέχρι πρότινος γόνιμης γης του θεσσαλικού κάμπου, που αποτελεί τον μεγαλύτερο τροφοδότη της χώρας σε αγροτικά προϊόντα, κρέας, γάλα, τυρί, με συμβολή που συνολικά αγγίζει το 5% του ΑΕΠ. Αλλά και ένα μεγάλο μέρος από τη συγκομιδή της χρονιάς, η οποία ήταν αποθηκευμένη για να προσφερθεί στην κατανάλωση, χάθηκε στους ορμητικούς χειμάρρους που εισέβαλαν στις αποθήκες. Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη, οι συνέπειές της, δε, εκτιμάται πως θα αποτυπωθούν πολύ σύντομα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας.

Έδινε ζωή

Η Θεσσαλία, που έχει το 12% των γεωργικών εκτάσεων της Ελλάδας, συμβάλλει στο ΑΕΠ κατά 5%. Στον κάμπο βρίσκεται το 18% των σιτοκαλλιεργειών της χώρας, το 15,6% των εκτάσεων ζαχαροτεύτλων και το 9,5% των εκτάσεων όλης της χώρας όπου καλλιεργούνται φρούτα και λαχανικά.

Ο κάμπος και η Μαγνησία (ιδιαίτερα η περιοχή του Πηλίου), σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, «δίνουν» στην κατανάλωση το 43,5% του συνόλου της παραγωγής μήλων, το 63% των αχλαδιών, το 47,5% του συνόλου παραγωγής σε κάστανα, το 34% του σκληρού σιταριού, το 22% του καλαμποκιού, το 32% της φακής και το 33% των ρεβιθιών. Στα βοσκοτόπια των πλημμυροπαθών περιοχών τρέφονταν το 10,6% των βοοειδών της χώρας, το 9,6% των αμνοεριφίων, το 7,5% των χοίρων και το 10,5% των πουλερικών.

Από αυτά, έχουν διασωθεί, όπως φαίνεται, ελάχιστα και οι αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής αντιμετωπίζουν τεράστιες απώλειες. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα: «Έχει καταστραφεί ολοσχερώς το 22%-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, αφού ο άργιλος και η λάσπη πάνω στα γόνιμα εδάφη, πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου, δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες».

Οι εκτιμήσεις

Το ερώτημα είναι για πόσο καιρό, καθώς ήδη διατυπώνονται εκτιμήσεις ότι για να ξαναγίνουν καλλιεργήσιμες οι εκτάσεις που πλημμύρισαν ίσως χρειαστεί να περάσουν 2 έως 5 χρόνια. Ο ίδιος, μάλιστα, εκτίμησε ότι το κόστος και οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, υπολογισμοί που ενδεχομένως να αποδειχθούν συντηρητικοί. Ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Παύλος Σατολιάς, έχοντας έρθει σε επικοινωνία με τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες της περιοχής, επιχειρεί μέσω της «Α» μια πρώτη εκτίμηση της καταστροφής: «Μόνο από τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, γιατί υπάρχουν και μεμονωμένοι κτηνοτρόφοι με τους οποίους δεν έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε, υπολογίζουμε ότι έχουν πνιγεί περισσότερα από 10.000 ζώα και το νούμερο καθημερινά ανεβαίνει. Σίγουρα, πάντως, έχουν βυθιστεί στη λάσπη περισσότερο από 1.000.000 στρέμματα καλλιεργειών». Η διοίκηση της ΕΘΕΑΣ έχει απευθυνθεί με επιστολή στον πρωθυπουργό, ζητώντας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα κεντρικά, καθώς θεωρούν ότι ο ΕΛΓΑ δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να επιληφθεί μιας τόσο σοβαρής καταστροφής. «Πρέπει να στραφούμε περισσότερο στην Ευρώπη, χρειάζεται να αντλήσουμε κι άλλη κοινοτική βοήθεια», καταλήγει ο κ. Σατολιάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments