Πολιτική

Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το βάρος της κρατικής αναδιοργάνωσης

Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το βάρος της κρατικής αναδιοργάνωσης

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIE ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΤΡΙΚΑΛΑ, ΛΑΡΙΣΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία καλείται να αντιμετωπίσει αβλεψίες και λάθη δεκαετιών.

Κρίνει την Κυβέρνηση η εθνική Ανασυγκρότηση από τη θεομηνία. Να αποδείξει ότι στο δίμηνο του θέρους δεν έχασε τα αντανακλαστικά της. Άλλωστε, είναι η ίδια ομάδα υπουργών, σε διαφορετικές θέσεις σήμερα, που αντιμετώπισε το 2020 με μπροστάρη τον Κ. Μητσοτάκη τον πόλεμο της πανδημίας και τον υβριδικό στον Έβρο. Στην προηγούμενη περίοδο παρουσιάστηκαν αδυναμίες. Αυτές εκ των πραγμάτων θα ξεπεραστούν μέσα από το καθήκον να αποκατασταθεί η Κεντρική Ελλάδα.

Σε περιόδους εθνικής τραγωδίας, ορισμένοι άνθρωποι διαμαρτύρονται για επαναλαμβανόμενα περιστατικά που διαταράσσουν την καθημερινή ζωή και τις κανονικές εκδηλώσεις, προκειμένου να επιτεθούν στην κυβέρνηση. Στοχεύουν σε μια πολιτική “κατάληψη” μέσα από τις πλημμυρισμένες πεδιάδες της Θεσσαλίας και τα απομονωμένα χωριά του ορεινού Πηλίου. Ποντάρουν στην απομάκρυνση του πρωθυπουργού και αναπτύσσουν ένα σενάρια ολικής πολιτικής επανόδου. Ένδειξη τυχοδιωκτικής συμπεριφοράς και αντίληψης της πολιτικής.  

Η στιγμή δε σηκώνει πολιτική εκμετάλλευση. Όλο το πολιτικό σύστημα πρέπει να σηκώσει μανίκια και να βάλει πλάτη στο Κράτος. Είναι πολιτικά ανήθικο να επιδιώξει οποιοσδήποτε φιλόδοξος υποψήφιος στην  εσωκομματική εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει πολιτικά οφέλη πάνω στην καταστροφή. 

Το κράτος ανταποκρίνεται στην παροχή βοήθειας στους πλημμυροπαθείς πολίτες του, παρά τις ιδιαίτερες δυνατότητες και συνθήκες. Μια τεράστια κινητοποίηση αναπτύσσεται χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού διαφόρων υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων για τη διάσωση και την ανακούφιση των Θεσσαλών.

Υπό την πολιτική καθοδήγηση της κυβέρνησης πρέπει να προσφερθεί πλήρης κάλυψη σε όλες τις ανάγκες των πληγέντων. Από την καταγραφή ζημιών, αποζημίωση και οργάνωση της παραγωγής όταν θα έχουν στραγγίξει τα νερά. Προέχει η χρηματική αποζημίωση ώστε να ανταπεξέλθουν στα βασικά και αναγκαία της στοιχειώδους επιβίωσης έξω από το σπίτι τους. Με δεδομένα ότι έρχεται φθινόπωρο και μετά ο δύσκολος χειμώνας οι παροχές αποκατάστασης πρέπει να γίνουν με ταχύτητα.

Η Κυβέρνηση έχει σε δεύτερο επίπεδο το καθήκον να «μαζέψει» όλο το πλέγμα Αυτοδιοίκησης και Κράτους σε ότι αφορά στο σκέλος των έργων υποδομής. Από τη μια πρέπει να σχεδιάσει την αποκατάσταση και την αντιπλημμυρική προστασία κι από την άλλη να ανατρέξει στο πρόσφατο παρελθόν να διαπιστώσει λάθη, προχειρότητα, αβλεψίες, σπατάλη, πιθανή διασπάθιση αλλά και την ατιμωρησία πολιτών στην παραβίαση των νόμων.

Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές έφεραν συμφορές στην “καρδιά” της Ελλάδας. Ήταν σαν ένας πόλεμος να είχε ισοπεδώσει τα πάντα. Δυστυχώς, το νερό, το βασικό στοιχείο της ζωής, μετατράπηκε στην προκειμένη περίπτωση από αγαθό σε πηγή μεγάλης καταστροφής. Το μέγεθος της καταστροφής παραμένει ανυπολόγιστο. Θα χρειαστούν μέρες για να γίνει μια ακριβής εκτίμηση, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα υποχωρήσει το νερό. Δυστυχώς, έχουν χαθεί άνθρωποι. Κάποιοι εξακολουθούν να αγνοούνται. Ως εκ τούτου, το πρώτο μέλημα είναι ο εντοπισμός τους.

Η μετεγκατάσταση των πλημμυροπαθών σε ασφαλή κτίρια, η οργάνωση συσσιτίων, η διανομή ειδών πρώτης ανάγκης και η παροχή ιατρικών και άλλων υπηρεσιών έχουν ήδη αρχίσει. Θα ακολουθήσει η επανεγκατάσταση αν χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, η λειτουργία σχολείων και η επαγγελματική αποκατάσταση. Για τη μεγαλύτερη επαγγελματική ομάδα, τους αγρότες, η κατάσταση είναι πιο σύνθετη και δύσκολη.

Οι αρχικές εκτιμήσεις από δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το 25% των πρωτογενών προϊόντων που καλλιεργούνται στη Θεσσαλική πεδιάδα και στα χωριά του Πηλίου έχουν καταστραφεί. Πρόκειται για μια τεράστια απώλεια. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ανακάμψουν το έδαφος και οι καλλιέργειες.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να εισάγει γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα για αρκετά χρόνια, μια ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Οι κρατικές ενισχύσεις και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, την οποία έχει ήδη ζητήσει ο πρωθυπουργός, μάλλον δεν θα είναι επαρκείς. Επομένως, η υποστήριξη των πολιτών είναι απαραίτητη. Όσοι έχουν οικονομική δύναμη και περιουσιακά στοιχεία μπορούν να συμβάλουν στην επούλωση των πληγών και στην ανάκαμψη όσων έχασαν τη ζωή τους. Οι Έλληνες πρέπει να δείξουμε την ανθρωπιά μας και να αποδείξουμε για άλλη μια φορά ότι όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε τους γείτονές μας με εθελοντισμό και οικονομική στήριξη.

Η ανασυγκρότηση είναι υπόθεση της κυβέρνησης που έχει την εμπιστοσύνη του 41% των πολιτών. Δεν μπορεί να είναι κανενός άλλου. Και ο πρωθυπουργός διαθέτει τα απαραίτητα εχέγγυα εμπιστοσύνης για αυτό το δύσκολο έργο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments