Οικονομία

Εξοικονομώ: Σκέψεις για διπλή παράταση σε νοικοκυριά και νέους – Πώς θα δοθούν επιδοτήσεις [vid]

Εξοικονομώ: Σκέψεις για διπλή παράταση σε νοικοκυριά και νέους – Πώς θα δοθούν επιδοτήσεις [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Παρουσίαση προγράμματος Εξοικονομώ - Αυτονομώ. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και για τα δύο προγράμματα λήγει κανονικά στις 15 Σεπτεμβρίου αλλά οι ενδιαφερόμενοι αναμένεται ότι θα έχουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους για να διεκδικήσουν επιδοτήσεις από πόρους συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Διπλή παράταση για τα προγράμματα επιδότησης έργων ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους» σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και για τα δύο προγράμματα λήγει κανονικά στις 15 Σεπτεμβρίου αλλά οι ενδιαφερόμενοι αναμένεται ότι θα έχουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους για να διεκδικήσουν επιδοτήσεις από πόρους συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023», το οποίο «τρέχει» από τις 12 Ιουνίου 2023 ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ ενώ για το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους» σε άλλα 300 εκατ. (τα 200 εκατ. αφορούν στο σκέλος «Εξοικονομώ» και τα υπόλοιπα 100 εκατ. στο σκέλος «Ανακαινίζω»).

Πώς υποβάλλεται η αίτηση για το «Εξοικονομώ 2023» – Οι προϋποθέσεις ένταξης και οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται

Οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του συνδέσμου https://exoikonomo2023.gov.gr/ και το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι θα είναι να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να απευθυνθούν σε ενεργειακό επιθεωρητή ώστε να διενεργηθεί η πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση της κατοικίας και να εκδοθεί το πρώτο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Κατόπιν, κατά το διάστημα υποβολής αιτήσεων, συμπληρώνεται η αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του προγράμματος. Αφού περάσει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, θα διενεργηθεί έλεγχος των στοιχείων και εφόσον διασταυρωθεί η εγκυρότητά τους οι αιτήσεις θα βαθμολογούνται βάσει των προβλεπόμενων κριτηρίων και θα καταρτίζονται οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης. Μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων και την οριστικοποίηση των πινάκων κατάταξης θα εκδίδεται απόφαση υπαγωγής στο πρόγραμμα για τις εγκεκριμένες αιτήσεις ενώ οι αιτήσεις οι οποίες δεν θα λάβουν απόφαση υπαγωγής θα διατηρούν τις θέσεις τους στους πίνακες κατάταξης ως επιλαχούσες.

Το ποσοστό επιχορήγησης κυμαίνεται από 40% έως 75% ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν τα ίδια όπως ίδιος παραμένει και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων όπου θα τηρηθεί η λογική της συγκριτικής αξιολόγησης και όχι της χρονικής προτεραιότητας.

Η (συγκριτική) αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται με την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων που έχει υποβάλει ο ενδιαφερόμενος με βάση προκαθορισμένα κριτήρια και αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας.

Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο πρόγραμμα θα πρέπει να υφίστανται νόμιμα, να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες, να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες, να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ και να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb).

Αφού η αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα κριθεί «Καταρχήν Επιλέξιμη», απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, ενώ δεν μπορούν να κάνουν αίτηση οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους».

Οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η τοποθέτηση και η αναβάθμιση θερμομόνωσης, η αναβάθμιση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης και συστημάτων ζεστού νερού με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Άλλες εργασίες που περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες δαπάνες είναι η εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).

Οι προϋποθέσεις ένταξης και οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται στο «Εξοικονομώ/Ανακαινίζω για Νέους» – Πώς υποβάλλεται η αίτηση

Μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους» έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους 20.000 νέοι ηλικίας από 18 έως 39 ετών.

Όπως προβλέπεται στο σχετικό οδηγό, μια κατοικία, για να κριθεί επιλέξιμη, θα πρέπει να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα και να υφίσταται νόμιμα, να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και να έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της Γ΄, βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Οι δράσεις του προγράμματος χωρίζονται σε δύο ενότητες, το «Εξοικονομώ για Νέους» και το «Ανακαινίζω για νέους» και βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο σκέλος του «Ανακαινίζω» είναι η ένταξη πρώτα στο σκέλος «Εξοικονομώ».

Το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 35.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας. Συγκεκριμένα, ο επιλέξιμος προϋπολογισμός για το «Εξοικονομώ για Νέους» φθάνει τα 25.000 ευρώ. Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

Για το δεύτερο σκέλος, το «Ανακαινίζω για Νέους», ο επιλέξιμος προϋπολογισμός φθάνει τα 10.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, το πρόγραμμα καλύπτει έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.να, το «Εξοικονομώ για Νέους» περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smart home. Το δεύτερο σκέλος, το «Ανακαινίζω για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω». Επιπλέον, οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ για Νέους». Για το «Ανακαινίζω» πρέπει να είναι ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και ποσοστού 100%.

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις που επιδοτούνται, το «Εξοικονομώ για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smart home. Αντίστοιχα, το «Ανακαινίζω για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται μέσω της πλατφόρμας του ΥΠΕΝ (https://exoikonomoneon.gov.gr/ )και για να συμμετάσχει κάποιος στο πρόγραμμα πρέπει να διαθέτει κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet. Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης/τακτοποίησης, πριν από την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να έχει γίνει η αρχική δήλωση υπαγωγής σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών ενώ κατ’ εξαίρεση μπορεί να γίνει μεταγενέστερη δήλωση μόνο σε περίπτωση απόκλισης της ωφέλιμης επιφάνειας του ακινήτου έως 7 τετραγωνικά μέτρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments