Policy Briefs

Πράσινο φως για αύξηση του αριθμού των ευρωβουλευτών

Πράσινο φως για αύξηση του αριθμού των ευρωβουλευτών

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Touteleurope.eu - Le Parlement Europeen

Αυξάνει ο αριθμός των ευρωβουλευτών.

Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε τη Δευτέρα (11 Σεπτεμβρίου) υπέρ της αύξησης του αριθμού των ευρωβουλευτών από 705 σε 720 μετά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2024.

Αυτή η αλλαγή στον αριθμό των εδρών εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στην επιτροπή (20 υπέρ, πέντε κατά και μία αποχή). Αυτό το πράσινο φως πρέπει να επιβεβαιωθεί κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη (13 Σεπτεμβρίου) στην ολομέλεια στο Στρασβούργο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε τον περασμένο Ιούνιο να αυξηθεί ο αριθμός των εκλεγμένων αξιωματούχων σε 716 για τη νομοθετική περίοδο 2024-2029, δηλαδή 11 περισσότεροι από ό,τι σήμερα, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι δημογραφικές εξελίξεις στις χώρες της ΕΕ. Εννέα χώρες κέρδισαν έδρες: Ισπανία, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Λετονία.

Αλλά αυτή η φόρμουλα δεν ήταν της γεύσης της Γαλλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας, που κατάφεραν επίσης να τους διατεθούν επιπλέον θέσεις. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο –το όργανο που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη– τροποποίησε την πρόταση, η οποία προβλέπει πλέον 15 επιπλέον έδρες.

Τρεις χώρες λαμβάνουν η καθεμία δύο ακόμη έδρες: η Γαλλία, η οποία αυξάνεται σε 81, η Ισπανία (61) και η Ολλανδία (31). Εννέα χώρες λαμβάνουν ένα: Αυστρία (20), Δανία (15), Βέλγιο (22), Πολωνία (53), Φινλανδία (15), Σλοβακία (15), Ιρλανδία (14), Σλοβενία ​​(9) και Λετονία (9).

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών επανεξετάζεται πριν από κάθε ευρωεκλογή. Η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει κατ’ ανώτατο όριο 751 αιρετούς αξιωματούχους (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου), όχι λιγότερους από έξι εκλεγμένους αξιωματούχους ανά χώρα και όχι περισσότερους από 96.

Η Γερμανία, η πολυπληθέστερη χώρα της ΕΕ, έχει 96 ευρωβουλευτές.

Ο αριθμός των εδρών μειώθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2020 με την αποχώρηση 73 Βρετανών ευρωβουλευτών λόγω Brexit, από 751 σε 705 – 27 έδρες είχαν ανακατανεμηθεί σε άλλες χώρες.

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024. Θα οδηγήσουν σε ανανέωση επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments