Ελλάδα

ΓΕΕΘΑ για τις πλημμυρισμένες περιοχές στη Θεσσαλία: «Μην πίνετε νερό από τη βρύση» [vid]

ΓΕΕΘΑ για τις πλημμυρισμένες περιοχές στη Θεσσαλία: «Μην πίνετε νερό από τη βρύση» [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: [363469] ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL / Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΑΣΠΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ 8Η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο δεκάλογος προστασίας των πολιτών αλλά και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που έσπευσαν για βοήθεια.

Ο δεκάλογος προστασίας των πολιτών αλλά και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που έσπευσαν για βοήθεια. Αναλυτικές οδηγίες για τη διαχείριση τροφίμων, το πόσιμο νερό και την αντιμετώπιση νόσων στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία «Daniel» έδωσε το ΓΕΕΘΑ προς τους πολίτες αλλά και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που έσπευσαν στην περιοχή για να βοηθήσουν.

Ειδικότερα, ο κίνδυνος μολύνσεων και ασθενειών από την κακοκαιρία δεν αφορά μόνο στους κατοίκους, αλλά και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει σπεύσει σε βοήθεια των πολιτών της Θεσσαλίας.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από την πρώτη στιγμή συνέδραμαν, κατόπιν διαταγών και οδηγιών του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, ευρισκόμενες δίπλα στην κοινωνία, σε συντονισμό με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτικής Προστασίας.

Το ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο διασφάλισης της υγείας του προσωπικού, που επιχειρεί στις πληγείσες περιοχές υπό δυσμενείς υγειονομικές συνθήκες, έχει προβεί στις κάτωθι ενέργειες:

Εγκατάσταση 5 Σταθμών Απολύμανσης προσωπικού και μέσων του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία.

 • Αυξημένη ετοιμότητα του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας καθ’ όλη τη διάρκεια συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στις πληγείσες περιοχές.
 • Παροχή οδηγιών από το Κέντρο Εκπαίδευσης Νοσηλείας Κτηνιατρικού (ΚΕΝΟΚ) στις Διοικήσεις των Μονάδων της πληγείσας περιοχής, που αφορούν στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τον εφοδιασμό και εξυγίανση του χρησιμοποιούμενου νερού, καθώς και στις απαιτούμενες ενέργειες σε περίπτωση ακαταλληλότητάς του, ενώ παράλληλα 2 φορές την εβδομάδα το ΚΕΝΟΚ θα προβαίνει σε λήψη δείγματος νερού για μικροβιολογική εξέταση από τα δίκτυα ύδρευσης των Μονάδων εντός των πληγέντων περιοχών.
 • Επικουρική συνδρομή στο έργο του ΚΕΝΟΚ του Κέντρου Βιολογικών Ερευνών Στρατού (ΚΒΙΕΣ) – Γ’ Κτηνιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Γ’ ΚΝΟ).

Επιπρόσθετα, και προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουν δοθεί οδηγίες εφαρμογής προληπτικών υγειονομικών μέτρων και ασφάλειας, τα κυριότερα στοιχεία των οποίων συνοψίζονται ως εξής:

 • Αποφυγή κατανάλωσης νερού από το δίκτυο, μέχρι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα διασφάλισης της ποιότητάς του. Μέχρι τότε, κατανάλωση για πόση, παρασκευή φαγητού, ατομική υγιεινή και γενικότερη οικιακή χρήση μόνο εμφιαλωμένου νερού.
 • Απόρριψη τροφίμων που ήταν αποθηκευμένα σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες και έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
 • Αποφυγή επαφής με στάσιμα νερά και λάσπη χωρίς να έχουν ληφθεί ατομικά μέτρα προστασίας (χρήση προστατευτικού εξοπλισμού).
 • Απαγόρευση επαφής με στάσιμα νερά και λάσπη, για το προσωπικό που φέρει ανοιχτά τραύματα, για την αποφυγή κινδύνου επιμόλυνσης-μικροβιαιμίας.
 • Απομάκρυνση και απόρριψη των αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας και είναι δύσκολο να απολυμανθούν, όπως στρώματα και κουβέρτες.
 • Χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων, λόγω της αναμενόμενης αύξησης και παρατεινόμενης παρουσίας εντόμων, όπως κουνουπιών, μυγών και κατσαρίδων.
 • Λήψη μέτρων προστασίας και ιδιαίτερη προσοχή κατά τη μετακίνηση αντικειμένων και εργασιών εντός των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, για αποφυγή δήγματος από τρωκτικά ή ερπετά.

Επιπλέον, έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες στο υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί σε Μονάδες των πληγέντων περιοχών, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:

 • Ιδιαίτερη προσοχή στην έγκαιρη αναγνώριση και στον εργαστηριακό έλεγχο κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, εξαιτίας του ευνοϊκού υγρού περιβάλλοντος και στην παρουσία οργανικών υλικών που συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του εν λόγω μικροβίου και στη δυνατότητά του να μεταδοθεί όταν απεκκρίσεις ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (οφθαλμοί, μύτη, στόμα) ή ανοικτά τραύματα.
 • Ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση ενδημικών νόσων που ενδεχομένως θα εμφανιστούν λόγω των συνθηκών.
 • Επαγρύπνηση του εμπλεκόμενου υγειονομικού προσωπικού για την αντιμετώπιση επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος.

Επισημαίνεται ότι η παρούσα υγειονομική κατάσταση στις πληγείσες περιοχές κρίνεται ως δυναμική και εφόσον κριθεί αναγκαίο θα εκδοθούν νεότερες οδηγίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments