Διεθνή

Βίντεο με στρατιωτικούς της Κολομβίας που απειλούν αμάχους προκάλεσε σκάνδαλο

Βίντεο με στρατιωτικούς της Κολομβίας που απειλούν αμάχους προκάλεσε σκάνδαλο

Πηγή Φωτογραφίας: Maj. Gen. Nicacio Martínez, the top commander of the Colombian army, at a news conference on Monday where he addressed the findings of a New York Times investigation.Credit...Leonardo Munoz/EPA

Στις εικόνες αυτές, που αναπαράχθηκαν από το μεγαλύτερο μέρος των μέσων ενημέρωσης, στρατιωτικός, που φοράει μάσκα, τραβάει πιστόλι, το οπλίζει και το στρέφει απειλητικά προς μητέρα που έχει στην αγκαλιά μωρό

Ο στρατός της Κολομβίας θα διενεργήσει έρευνα για το οπτικό υλικό που κυκλοφορεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και εικονίζει πάνοπλους στρατιωτικούς, χωρίς διακριτικά ούτε ονόματα, να απειλούν χωρικούς στο βόρειο τμήμα της χώρας, συμβάν το οποίο η κυβέρνηση χαρακτήρισε «εξαιρετικά σοβαρό».

Στις εικόνες αυτές, που αναπαράχθηκαν από το μεγαλύτερο μέρος των μέσων ενημέρωσης, στρατιωτικός, που φοράει μάσκα, τραβάει πιστόλι, το οπλίζει και το στρέφει απειλητικά προς μητέρα που έχει στην αγκαλιά μωρό. Άλλος στρέφει απειλητικά το αυτόματο τουφέκι του προς ομάδα χωρικών, ανάμεσα στους οποίους είναι παιδιά που κλαίνε τρομοκρατημένα και παίρνουν αγκαλιά οι γονείς τους για να τα ηρεμήσουν.

«Θεωρείς σωστό να με απειλείς με όπλο όταν έχω το παιδί μου στη αγκαλιά; Τα στοιχεία σου!», λέει αγριεμένη μητέρα, ενώ περίπου είκοσι πολίτες λογοφέρνουν με τους στρατιώτες, που δεν φέρουν κανένα διακριτικό της μονάδας τους, φορούν μάσκες, μαύρες μακρυμάνικες μπλούζες κάτω από τις εξαρτύσεις και τις φυσιγγιοθήκες τους και παντελόνια καμουφλάζ – περιβολή που παραπέμπει σε οργανώσεις ανταρτών, ιδίως διαφωνούντες των πρώην FARC.

«Αυτό που συνέβη στην Τιεράλτα, στον νομό Κόρδομπα, είναι εξαιρετικά σοβαρό και απαιτεί την υιοθέτηση δραστικών αποφάσεων», σχολίασε μέσω X (του πρώην Twitter) ο υπουργός Άμυνας, ο Ιβάν Βελάσκες.

«Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε συμπεριφορές που πλήττουν όχι μόνο τις κοινότητες αλλά και τις ίδιες τις ένοπλες δυνάμεις μας», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς πως οι άνδρες που εικονίζονται στο βίντεο είναι μέλη του στρατού.

Με ανακοίνωσή τους οι ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως θα στείλει στην περιοχή «επιτροπή έρευνας» για να συγκεντρώσει στοιχεία για την «ενδεχόμενη άσκηση βίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού».

Στο συμβάν ενέχονται μέλη «του τάγματος Χουνίν (…) της έβδομης ταξιαρχίας», διευκρίνισε ο επικεφαλής του στρατού ξηράς, ο στρατηγός Έλντερ Χιράλδο.

Σύμφωνα με τον Ορλάντο Τριάνα, τοπικό αξιωματούχο, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι στρατιωτικοί παρίσταναν πως ήταν μέλη ομάδας διαφωνούντων των πρώην FARC, που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

«Πιστεύαμε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα προστάτευαν τον άμαχο πληθυσμό, όμως είμαστε αποσβολωμένοι», το περιστατικό «μας αφήνει πικρή γεύση στο στόμα».

«Είναι πολύ σοβαρό καθώς πέρα από τις απειλές και τους εκφοβισμούς, ηγέτες της κοινότητας καταγγέλλουν επίσης ότι υπήρξε σεξουαλική κακοποίηση αυτόχθονης», ανέφερε ο Συνήγορος του Λαού, ο Κάρλος Καμάργο. «Οι αρχές πρέπει να ξεκαθαρίσουν αυτή την κατάσταση και να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού», πρόσθεσε.

Διάφορες ένοπλες ομάδες δρουν στην περιοχή, όπου είναι γνωστό πως βρίσκονται καλλιέργειες κόκας: διαφωνούντες των FARC, ο ELN, διακινητές ναρκωτικών, πάνω απ’ όλα ακροδεξιοί πρώην παραστρατιωτικοί της Clan del Golfo.

«Η επιστροφή της δράσης παραστρατιωτικών και η κλοπή εδαφών θα ήταν το χειρότερο λάθος των δυνάμεων ασφαλείας. Αυτό δεν θα μπορέσει να περάσει όσο βρίσκεται στην εξουσία τούτη η κυβέρνηση», τόνισε μέσω X ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, αξιώνοντας ο στρατός να «παρουσιάσει δημόσια» τα ευρήματα της έρευνάς του.

Κατά τη διάρκεια του ατελείωτου εμφυλίου πολέμου στην Κολομβία, που κρατάει πάνω από μισό αιώνα, έχουν διαπραχθεί αναρίθμητες σφαγές αμάχων και άλλα εγκλήματα – και από τον στρατό, ειδικά στο πλαίσιο του σκανδάλου που είναι γνωστό με την ονομασία falsos positivos («ψευδώς θετικά», ενν. αποτελέσματα). Επί σειρά ετών, στρατιωτικοί εκτελούσαν αμάχους και τους παρουσίαζαν κατόπιν ως αντάρτες πεσόντες σε μάχες για να εξασφαλίζουν προαγωγές, άδειες και άλλα προνόμια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments