Οικονομία

Moody’s: Αναβάθμισε στο Ba1 την Ελλάδα – Ένα «βήμα» από την επενδυτική βαθμίδα

Moody’s: Αναβάθμισε στο Ba1 την Ελλάδα – Ένα «βήμα» από την επενδυτική βαθμίδα

Πηγή Φωτογραφίας: imerisia.gr, Η Ελλάδα πλέον απέχει μία βαθμίδα της ανάκτησης της επενδυτικής και από τον αμερικανικό οίκο.

«Η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει πιστή σε μια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης

Ο πιο «αυστηρός» οίκος αξιολόγησης στον κόσμο, ο Moody’s, αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας στο Ba1 από Ba3 με σταθερές προοπτικές. Η Ελλάδα πλέον απέχει μία βαθμίδα της ανάκτησης της επενδυτικής και από τον αμερικανικό οίκο.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS έδωσε στην Ελλάδα το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς αναβάθμισε το rating της οικονομίας στο BBB (low), με σταθερό trend, ενώ σε αντίστοιχη κίνηση είχε προχωρήσει και η Scope Ratings τον Αύγουστο.

Το νέο αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κάποιος ότι η αξιολόγηση ήρθε μετά τις ζημιές της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία και την άνοδο του πληθωρισμού. Η ανησυχία των αναλυτών πριν την απόφαση του Moody’s δεν επιβεβαιώθηκε. 

Ο αμερικανικός οίκος έκανε, επίσης, την αναβάθμιση παρά το γεγονός ότι από εκείνον έγινε ειδική αναφορά στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, σχολιάζοντας ότι οι φωτιές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και την ανάπτυξη της Ελλάδας και υπογραμμίζοντας ότι η χώρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή. Η αναφορά έγινε σε πρόσφατο σημείωμά του για τις οικονομίες της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι ο Moody’s τον Μάρτιο έχει παράσχει θετικές προοπτικές στην αξιολόγηση της Ελλάδας, ενώ αμέσως μετά τις εκλογές, είχε χαρακτηρίσει την επανεκλογή της Ν.Δ. ως πιστωτικά θετικό γεγονός (credit positive), σημειώνοντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η συνέχεια στην οικονομική πολιτική.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι ανακοινώσεις από τη Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου και τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου οι αξιολογούν την ελληνική οικονομία μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα η DBRS ήταν ο πρώτος οίκος αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ που ενέταξε στην Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας με αξιολόγηση BBB.

Κωστής Χατζηδάκης: Συνδυάζουμε την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική υπευθυνότητα

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες από την Moody’s δεν είναι μόνο μια ακόμα επιβράβευση της δημοσιονομικής και συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι κυρίως μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει πιστή σε μια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας. Πολιτική η οποία παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσει να είναι προσηλωμένη στους στόχους που έχουν τεθεί και στην επίτευξη των αντίστοιχων πρωτογενών πλεονασμάτων. Έχουμε πετύχει πολλά στην οικονομία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κρινόμαστε κάθε μέρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει χαμένη η πρόοδος που έχει σημειωθεί. Σταθερά, θα συνεχίσουμε να συνδυάζουμε την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική υπευθυνότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments