Ελλάδα

Ελλείψεις φαρμάκων: Ελέγχους από τον ΕΟΦ ζητούν οι φαρμακοποιοί – Στήριξη στις προσπάθειες Χρυσοχοΐδη

Ελλείψεις φαρμάκων: Ελέγχους από τον ΕΟΦ ζητούν οι φαρμακοποιοί – Στήριξη στις προσπάθειες Χρυσοχοΐδη

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Τον έλεγχο των φαρμακαποθηκών ως προς την τήρηση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ)

Οι φαρμακοποιοί εκφράζουν τη στήριξή τους στις προσπάθειες του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για την εξυγίανση της κατάστασης

Τον έλεγχο των φαρμακαποθηκών ως προς την τήρηση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων, ενώ παράλληλα, καλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν τις ποσότητες των φαρμάκων που διαθέτουν στην ελληνική αγορά.

Οι φαρμακοποιοί εκφράζουν τη στήριξή τους στις προσπάθειες του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για την εξυγίανση της κατάστασης και ζητούν την εφαρμογή του συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), όπως έχει πρόσφατα αποφασίσει.

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας, στον ΣΚΑΙ, εμφανίστηκε αποφασισμένος να αντιμετωπίσει το φαινόμενο: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα από την εκπομπή σας, ότι με αυτά τα ζητήματα δε θα παίξουμε», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως σύντομα αναμένεται να δημιουργηθεί πλατφόρμα και εφαρμογή, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τις ελλείψεις φαρμάκων, μέσω κινητού.

«Επικροτούμε και στηρίζουμε την προσπάθεια του Υπουργού Υγείας να βρει λύσεις σε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο που αφορά στην Υγεία χιλιάδων πολιτών, λαμβάνοντας μέτρα που μεταξύ των άλλων είναι και η απαγόρευση των εξαγωγών για φάρμακα, τα οποία στερείται ο Έλληνας ασθενής», αναφέρει ο ΠΦΣ.

Εξαφανίστηκαν φάρμακα σε έναν μήνα

Μιλώντας για τις αναφορές περί του «απαράδεκτου της προληπτικής απαγόρευσης των εξαγωγών», ο ΠΦΣ τονίζει ότι αυτές έπεσαν στο κενό, αφού για τα λίγα φάρμακα για τα οποία ήρθη η απαγόρευση των εξαγωγών πριν ένα μόλις μήνα επειδή υπήρχε στοιχειώδης επάρκεια στην ελληνική αγορά, σήμερα αυτά είναι ήδη εξαφανισμένα καθόσον όσοι τα εξήγαγαν «δεν σεβάστηκαν την αγωνία του Έλληνα ασθενή, για την εξασφάλιση της θεραπευτικής του αγωγής».

Οι φαρμακοποιοί στρέφονται και προς τις Φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα στην Ελλάδα, ζητώντας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αυξήσουν τις ποσότητες των φαρμάκων που διαθέτουν στην Ελληνική αγορά, ιδιαίτερα τώρα που τα σκευάσματα αυτά δεν μπορούν πλέον να εξαχθούν. Μάλιστα, ο ΠΦΣ έχει ήδη ξεκινήσει συναντήσεις με τις διοικήσεις των φαρμακευτικών αυτών εταιρειών, για την εξασφάλιση επιπλέον ποσοτήτων.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν από τον Υπουργό Υγείας να συνεχίσει αταλάντευτα και χωρίς συμβιβασμούς την προσπάθεια εξυγίανσης της κατάστασης, εφαρμόζοντας και το σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), όπως έχει πρόσφατα αποφασίσει. Ταυτόχρονα, τονίζουν ότι θα πρέπει ο ΕΟΦ να προβεί σε ελέγχους όλων αυτών, που παρά την απαγόρευση των εξαγωγών δεν διαθέτουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα στον Έλληνα ασθενή, επενδύοντας -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- στην αποτυχία των μέτρων και των προσπαθειών της Πολιτείας.

«Οι αναφορές ορισμένων περί «επιχειρηματικότητας» και περί “θετικού ισοζυγίου”, δεν αφορούν το φάρμακο που είναι κοινωνικό αγαθό και η προσβασιμότητα σε αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των Ελλήνων», τονίζει ο ΠΦΣ, σε σημερινή του ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments