Διεθνή

Ερντογάν: Τουρκία και Ισραήλ μπορούν να συνεργαστούν στην ενέργεια

Ερντογάν: Τουρκία και Ισραήλ μπορούν να συνεργαστούν στην ενέργεια

Πηγή Φωτογραφίας: (Photo by Adem ALTAN / AFP), Τουρκία και Ισραήλ μπορούν να εργαστούν για τη δημιουργία νέας συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η τεχνολογία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

Τουρκία και Ισραήλ μπορούν να εργαστούν για τη δημιουργία νέας συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η τεχνολογία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά την συνάντηση του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου

Τουρκία και Ισραήλ μπορούν να εργαστούν για τη δημιουργία νέας συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η τεχνολογία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά την συνάντηση του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σύμφωνα με δημοσίευμα στο Anadolu.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Τουρκία στο εγγύς μέλλον.

Ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε πως «η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα είναι ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, οι υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες».

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:

«Ο υπουργός Εξωτερικών μας Hakan Fidan θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για το θέμα. Ομοίως, ο Επικεφαλής Σύμβουλός μου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Πρέσβης Akif Çağatay Kılıç, θα συνεργαστεί επίσης με τον συνομιλητή του. Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά το πιο σημαντικό βήμα για εμάς αυτή τη στιγμή θα είναι η σύνοδος κορυφής στη Θεσσαλονίκη, αν θέλει ο Θεός. Η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα είναι τώρα ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Οι Υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν προκαταρκτικές προετοιμασίες και θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη σύνοδο κορυφής στη Θεσσαλονίκη, ελπίζουμε στις 7 Δεκεμβρίου. Με αυτή τη σύνοδο κορυφής, ελπίζουμε να δούμε ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει.

Πρόσφατα, και οι δύο χώρες δοκιμάστηκαν από καταστροφές. Αυτές οι αρνητικές καταστάσεις έφεραν τις χώρες μας πιο κοντά μεταξύ τους όσον αφορά τη συνεργασία. Η πρόσφατη αύξηση των επαφών υψηλού επιπέδου υποστήριξε επίσης την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα. Ελπίζω ότι οι συμβουλευτικές μας επαφές μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης την επόμενη περίοδο θα κάνουν τη διαδικασία ακόμη πιο θετική. Ως Τουρκία και Ελλάδα, πρέπει να μείνουμε μακριά από βήματα και δηλώσεις που θα βλάψουν το περιβάλλον εμπιστοσύνης. Πρέπει να λάβουμε μαζί βήματα σε αυτόν τον τομέα για να προχωρήσει με ασφάλεια η επικείμενη διαδικασία».

Αναφορικά με το Ναγκόρνο – Καραμπάχ σημείωσε πως οι αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ δεν σχετίζονται με τον πρωθυπουργό Πασινιάν, αλλά με την αρμενική ανταρτική ομάδα στην περιοχή.

Σχετικά με την πιθανή επανέναρξη της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Έχω ελπίδες, θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα με τον Πούτιν».

Για το Κυπριακό δήλωσε:

«Κάναμε άλλη μια πρόσκληση στη διεθνή κοινότητα. Η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο και πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. Δεν αναγνωρίζουμε άλλες επιλογές εκτός από αυτήν. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου μέχρι τέλους, στο πλαίσιο του δικαιώματος του εγγυητή που μας παραχωρεί το διεθνές δίκαιο. Αναμένουμε ότι η πόρτα που άνοιξε η ένταξη της ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητή θα συνεχιστεί. Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητου κράτους από τη μία χώρα μετά την άλλη υπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο επόμενος οδικός μας χάρτης περιλαμβάνει αποτελεσματικά βήματα που πρέπει να γίνουν προς την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ και την ένταξή της στο διεθνές σύστημα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments