Οικονομία

Ελαιόλαδο: Ντόμινο προβλημάτων φέρνει η αύξηση τιμών [vid]

Ελαιόλαδο: Ντόμινο προβλημάτων φέρνει η αύξηση τιμών [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΑΚΙ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ)

Ελαιόλαδο από «χρυσό» στην Ισπανία αλλά και στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να σημειώνονται κλοπές σε ελαιοτριβεία και να εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα

Ντόμινο προβλημάτων έχει προκαλέσει η ραγδαία αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου με τους παραγωγούς και τους εμπόρους στην Ισπανία να κρούουν το καμπανάκι κινδύνου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη χώρα που καλύπτει το 40% με 55% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου. Σοκ προκαλεί η αύξηση που έγινε μέσα σε έναν χρόνο με το λίτρο από 6,91 ευρώ να σκαρφαλώνει στο 10,34 ευρώ.

Ως αποτέλεσμα οι κλοπές από ελαιοτριβεία και σούπερ μάρκετ έχουν αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να μπαίνουν πλέον μέχρι και αντικλεπτικά προκειμένου να μην συνεχιστούν παρόμοια περιστατικά.

Από τα συμβάντα που ξεχώρισαν ήταν η κλοπή σε πολύ μεγάλο ελαιοτριβείο που επίδοξοι κλέφτες με βυτεία κατάφεραν να πάρουν 60 χιλιάδες λίτρα ελαιόλαδου, που ισοδυναμεί με 500.000 ευρώ.

Από την κυβέρνηση είχαν τονίσει ότι η τιμή θα κατέβει εφόσον βρέξει στην Ισπανία. Ωστόσο αν και έβρεξε στο νότιο κομμάτι της χώρας υπήρξε ανομβρία με αποτέλεσμα κάτι τέτοιο να μην είναι εφικτό. Αποδεικνύεται μάλιστα ότι η έκρηξη τιμών οφείλεται στην επί τρεις μήνες ανομβρία την άνοιξη στη Μεσογειακή χώρα. Αν είχε βρέξει ικανοποιητικά ο καρπός θα πάχαινε και έτσι θα υπήρχε περισσότερο λάδι και θα ήταν πιο οικονομικό.

Η κατάσταση αυτή φυσικά επηρεάζει και την Ελλάδα που μετά την Ισπανία και την Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα σε παραγωγή ελαιόλαδου.

Κλοπές ελαιόλαδου και στην Κρήτη

Ελαιοπαραγωγός από την Κρήτη μίλησε για την ραγδαία αύξηση της τιμής σε χονδρική και λιανική αλλά και για τις κλοπές που σημειώθηκαν σε μικρά χωριά του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα εδώ και λίγα 24ωρα έχουν κλαπεί περίπου 200 κιλά ελαιόλαδου, περίπου δηλαδή 2000 ευρώ στην τσέπη.

Όπως αναφέρει στην ΕΡΤ ελαιοπαραγωγός από τις Αρχάνες Ηρακλείου, ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, το λάδι έχει καταντήσει χρηματιστηριακό προϊόν με την τιμή να φτάνει στον παραγωγό 8,35 ευρώ συν το ΦΠΑ. Ως αποτέλεσμα το λίτρο στον καταναλωτή κοστίζει από 12 έως και 16 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ένας τόνος ελαιόλαδο στην Κρήτη φτάνει τα 10.000 ευρώ και έτσι οι επίδοξοι κλέφτες επιδιώκουν να παίρνουν όσες περισσότερες ποσότητες μπορούν για να τις πουλάνε παρουσιάζοντάς τες και ως δικές τους.

Οι κάτοικοι των χωριών εκτός από το λάδι που πουλάνε φυλάνε και στις αποθήκες των εργαστηρίων ή των σπιτιών τους ντενεκέδες για να έχουν όλη τη χρονιά. Άτομα που γνωρίζουν λοιπόν που βρίσκεται το λάδι το κλέβουν από τους παραγωγούς και το πουλάνε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments