Policy Briefs

Γερμανία: Αύξηση των επενδύσεων στην Κίνα

Γερμανία: Αύξηση των επενδύσεων στην Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Tvpworld.com - German chancellor visits China on first trip since start of COVID-19

Παρά τις υποσχέσεις, οι επενδύσεις αυξάνονται.

Οι γερμανικές εταιρείες έχουν επενδύσει αναλογικά περισσότερα στην Κίνα φέτος από ποτέ, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις να μειώσουν την εξάρτηση της Γερμανίας από το Πεκίνο.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, το 16,4% των γερμανικών άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) πήγε στην Κίνα, σύμφωνα με μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Institut der deutschen Wirtschaft, IW), που είδε το Reuters .

«[Η Κίνα] δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική σε σύγκριση με άλλες χώρες », δήλωσε ο Jürgen Matthes, ειδικός στις παγκόσμιες αγορές στο Ινστιτούτο.

Την ίδια περίοδο του 2022, μόνο το 11,6% των γερμανικών ΑΞΕ είχε επενδυθεί στην Κίνα, το οποίο ήταν ήδη υπερδιπλάσιο από το μερίδιο που καταγράφηκε το 2019, πριν από την πανδημία.

Τα ευρήματα της μελέτης έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες δεσμεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία επιδίωξε να «αποθέσει» τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, τον κύριο εμπορικό της εταίρο, λόγω του κινδύνου σοκ.

«Η συγκέντρωση σε λίγες χώρες ή σε μία μόνο χώρα καταγωγής […] μπορεί να οδηγήσει σε εξαρτήσεις σε κρίσιμους τομείς », προειδοποίησε η κυβέρνηση στην πρώτη στρατηγική της για την Κίνα, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο.

Ως εκ τούτου, η Γερμανία υποσχέθηκε να «προωθήσει τη διαφοροποίηση των οικονομικών μας σχέσεων» προκειμένου να «[μειώσει] την εξάρτησή μας σε κρίσιμους τομείς» .

«Δεν υπήρξε διαφοροποίηση από την Κίνα. Αντίθετα: η σημασία [του] έναντι της υπόλοιπης Ασίας έχει αυξηθεί περαιτέρω », παρατήρησε ο κ. Matthes, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι οι περισσότερες ροές κεφαλαίων αντιστοιχούσαν στα κέρδη που παράγονται και επανεπενδύθηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία.

Σε απόλυτες τιμές, ο όγκος του εμπορίου της Γερμανίας με την Κίνα μειώθηκε σε σύγκριση με πέρυσι, αντανακλώντας τη γενική μείωση των ΑΞΕ, σύμφωνα με το ινστιτούτο. Ωστόσο, τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.

Αντίθετα, η γερμανική οικονομία έχει σημειώσει ταχεία πρόοδο όσον αφορά την απόσπαση από τη Ρωσία, η οποία είχε επίσης γεωπολιτικά κίνητρα ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία, η οποία ήταν ο 14ος διμερής εμπορικός εταίρος της Γερμανίας πριν από τον πόλεμο, έπεσε στην 36η θέση σε διάστημα ενός έτους, τη Γερμανική Ένωση Ανατολικών Επιχειρήσεων, μια συμμαχία γερμανικών εταιρειών.

Προηγουμένως, η Γερμανία εισήγαγε μεγάλο μέρος του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, συμβάλλοντας σε υψηλό όγκο εμπορίου με τη χώρα. Ωστόσο, λόγω κυρώσεων, η Μόσχα διέκοψε τις παραδόσεις σε χώρες της ΕΕ τον Αύγουστο του 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments