Οικονομία

Ξαναγύρισαν στις 120 δόσεις αλλά η εφορία τους στερεί και τα οφέλη

Ξαναγύρισαν στις 120 δόσεις αλλά η εφορία τους στερεί και τα οφέλη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), Επέστρεψαν στις 120 δόσεις, έτρεξαν να ρυθμίσουν τις υπόλοιπες οφειλές τους στην εφορία -όπως απαιτεί ο νόμος- και τελικά έχασαν και την ρύθμιση και τα επιπλέον οφέλη, γιατί, απλά, καθυστέρησε να εγκριθεί την η αίτηση τους!

Πολίτες που κατάφεραν να ξαναμπούν στις 120 δόσεις έχασαν τα “κουρέματα” γιατί καθυστέρησε να εγκριθεί η αίτηση τους. Τι προτείνουν οι λογιστές

Επέστρεψαν στις 120 δόσεις, έτρεξαν να ρυθμίσουν τις υπόλοιπες οφειλές τους στην εφορία -όπως απαιτεί ο νόμος- και τελικά έχασαν και την ρύθμιση και τα επιπλέον οφέλη, γιατί, απλά, καθυστέρησε να εγκριθεί την η αίτηση τους!

Πρόκειται για άλλη μια ευκαιρία που χάνουν αρκετοί λόγω της αυστηρής εφαρμογής του νόμου, το στενό χρονικό περιθώριο και την γνωστή… γραφειοκρατίας. Στην προκειμένη περίπτωση, φορολογούμενοι που έσπευσαν να ενταχθούν στις 120 δώσεις και να ρυθμίσουν τις υπόλοιπες οφειλές τους δεν κατάφεραν να το κάνουν, γιατί ο χρόνος από την μέρα που εγκρίθηκε η αίτηση μέχρι την προθεσμία που είχαν για να ρυθμίσουν τις υπόλοιπες οφειλές ήταν πάρα πολύ λίγος. Τι συνέβη; Από την ημερομηνία που κατατέθηκε η αίτηση για επιστροφή 120 δόσεις υπήρχε περιθώριο ενός μήνα για να ρυθμιστούν οι υπόλοιπες οφειλές. Οι εγκρίσεις καθυστέρησαν με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο χρόνου στους πολίτες να κάνουν διακανονισμό για τις υπόλοιπες οφειλές. Όσοι δε καθυστέρησαν και είχανε ανοιχτές οφειλές, έχασαν και το ευεργέτημα της πρόωρης εξόφλησης όπου φέρνει πολύ μεγάλο κούρεμα έως και 80% στις προσαυξήσεις

Σύμφωνα με την Α.1046/2023, σε περίπτωση που κατά την ημέρα της επανένταξης υπήρχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές, για να ισχύει η επανένταξη και τα ευεργετήματα της ρύθμισης, έπρεπε να εξοφληθούν ή να ρυθμιστούν σε ένα μήνα. Στην πράξη όμως υπήρξαν περιπτώσεις όπως αυτή: Φορολογούμενος υπέβαλε αίτημα επανένταξης την 26/04/2023, πλήρωσε εντός 3 ημερών την διπλή δόση και περίμενε να εμφανιστεί η ρύθμιση των 120 δόσεων, ώστε να ρυθμίσει και τις υπόλοιπες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο χρόνος κύλαγε χωρίς ειδοποίηση και ο φορολογούμενος μετά από σειρά επισκέψεων στην εφορία ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση και θα πρέπει να περιμένει μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία για να έχει εικόνα σύμφωνα με το newmoney.gr

Τελικά η επανένταξη των 120 δόσεων εμφανίστηκε την 17/5/2023 , μετά από 20 ημέρες. Άμεσα προσπάθησε να ρυθμίσει τις υπόλοιπες ληξιπρόθεσμες οφειλές κάτι που πέτυχε όμως για ένα μέρος των οφειλών. Το υπόλοιπο περίπου 20.000 ευρώ δεν μπορούσε να ρυθμιστεί και όπως έμαθε από την εφορία έπρεπε να πληρωθούν εφάπαξ τις οποίες της πλήρωσε την 1/6/23. Σε ερώτηση για ολική εξόφληση της ρύθμισης των 120 δόσεων με το ευεργέτημα της πρόωρης εξόφλησης , έλαβε την απάντηση ότι δεν ρυθμίστηκαν ούτε εξοφλήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο περιθώριο του ενός μηνός δηλαδή έως 25/5/2023, οπότε πρέπει να επανέλθουν οι οφειλές στην αρχική τους κατάσταση, ως αρρύθμιστες οφειλές! Δηλαδή ο φορολογούμενος δεν είχε το περιθώριο του ενός μήνα αλλά μόνο μια εβδομάδα ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και να πληρώσει εφάπαξ ένα μεγάλο ποσό επειδή δεν ρυθμιζόταν.

Πρόκειται για μια από τις πολλές περιπτώσεις όπου, λόγω της γραφειοκρατίας και την στενή εφαρμογή του νόμους πολίτες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Για λυθεί τουλάχιστον το ζήτημα αυτό λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν να διορθωθεί το περιθώριο του μήνα. Ως ημερομηνία επανένταξης να θεωρείται η ημερομηνία που εμφανίζεται- οριστικοποιείται η ρύθμιση κ όχι η ημερομηνία αίτησης-πληρωμής, ή η 31/7/2023 που ήταν η λήξη της προθεσμίας για επανένταξη κ ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments