Διεθνή

Η «βρόμικη» μεταστροφή του Ρίσι Σούνακ

Η «βρόμικη» μεταστροφή του Ρίσι Σούνακ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, «Ο Ρίσι Σουνάκ μόλις ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία των Τόρις», σχολιάζει η εφημερίδα Telegraph μετά τις νέες εξαγγελίες του Βρετανού συντηρητικού πρωθυπουργού.

Πίσω… ολοταχώς από την κυβέρνηση Σούνακ στις «πράσινες» δεσμεύσεις, με «κλείσιμο του ματιού» στη χρήση ορυκτών καυσίμων

«Ο Ρίσι Σουνάκ μόλις ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία των Τόρις», σχολιάζει η εφημερίδα Telegraph μετά τις νέες εξαγγελίες του Βρετανού συντηρητικού πρωθυπουργού.

Δεν αφορούσαν μέτρα στήριξης των βίαια φτωχοποιημένων νοικοκυριών στη Βρετανία και καταπολέμησης της πρωτοφανούς στη σύγχρονη ιστορία κρίσης κόστους ζωής.

Χιλιάδες νεκροί στην Αγγλία το περυσινό ακραίο καλοκαίρι – Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

Χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ρεαλιστική» την προσέγγισή του, επικαλέστηκε ένα λαϊκίστικο, προεκλογικού χαρακτήρα επιχείρημα ότι θα απαλλάξει από «πρόσθετη επιβάρυνση» τον μέσο Βρετανό.

Πώς; Με την αναθεώρηση και αναβολή σημαντικών μέτρων «πράσινης» πολιτικής, προς τέρψιν της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.

Μεταξύ άλλων, μετέθεσε την απαγόρευση πώλησης των νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων το 2035, από το 2030, «σε ευθυγράμμιση» όπως είπε με το χρονοδιάγραμμα της ΕΕ ή άλλων χωρών.

Έστειλε επίσης στις «καλένδες» την αντικατάσταση των λεβήτων φυσικού αερίου με αντλίες θερμότητας.

Μέτρο, που επίσης απαιτεί γενναίες κρατικές επιδοτήσεις…

«Τουλάχιστον προς το παρόν θα πρέπει εσείς, οι καταναλωτές, να κάνετε αυτές τις επιλογές και όχι να σας υποχρεώσει η κυβέρνηση», προσέθεσε, πετώντας βολικά το «μπαλάκι» περί ατομικής ευθύνης.

Έστρεψε, δε, τα «βέλη» του προς την Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής -μια ομάδα ανεξάρτητων επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης- για… φορομπηχτικές προτάσεις.

Για ευνόητους λόγους, απέφυγε να αναφερθεί στις πρόσφατες προειδοποιήσεις της ότι το Ηνωμένο Βασίλειο όδευε ήδη «ανησυχητικά αργά» προς την επίτευξη ουδετερότητας του άνθρακα.

Κατά τα λοιπά, ο Σούνακ επανέλαβε ότι απώτερος στόχος για τη Βρετανία παραμένει να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή, επέμεινε, ούτε στον εθνικό ενδιάμεσο στόχο για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 68% έως το 2030.

«Είμαι κατηγορηματικός», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Θα τηρήσουμε τις διεθνείς μας δεσμεύσεις στο Παρίσι και στη Γλασκώβη για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου».

Δεν εξήγησε όμως πώς και με ποιο κόστος…

«Βρόμικες» τακτικές

Στην πραγματικότητα, οι ανακοινώσεις Σούνακ συνιστούν αξιοσημείωτη μεταστροφή ακόμη και στις πολιτικές που χάραξαν στα 13 χρόνια της έως τώρα διακυβέρνησής τους οι συντηρητικοί Τόρις.

Ήταν μόλις το 2020 όταν ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, υποσχόταν να κάνει τη χώρα του… «Σαουδική Αραβία της αιολικής ενέργειας».

Έναν χρόνο αργότερα, ως «οικοδεσπότης» της 26ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Γλασκώβη, διαφήμισε τη Βρετανία των G7 ως «πρωτοπόρο» στην προστασία του κλίματος.

Τώρα, ο Σούνακ λέει ότι τα προηγούμενα βρετανικά σχέδια για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα είχαν ως στόχο να «κάνουν πρωτοσέλιδα», χωρίς να έχουν μελετηθεί σωστά.

Πρόκειται για μια προαναγγελθείσα αλλαγή στην περιβαλλοντική ατζέντα.

Ήταν εξάλλου μόλις τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε από τη Σκωτία νέες γεωτρήσεις για  πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα.

Η Βρετανία χρειάζεται τα ορυκτά καύσιμα για την πράσινη μετάβαση, είχε υποστηρίξει.

Και είναι καλύτερο για τη χώρα, είπε πει, να τα παράγει η ίδια, αντί να εξαρτάται από άλλες χώρες, όπως π.χ. την πολεμοχαρή Ρωσία.

Είναι ωστόσο τώρα, όψιμα, που η στάση του έχει εξοργίσει σημαντικό τμήμα των Τόρις.

Έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι τα μέτρα εξαγγέλθηκαν εν τη απουσία του οικολόγου βασιλιά Καρόλου του Γ’ (βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία), αλλά και με το βρετανικό Κοινοβούλιο να έχει μόλις διακόψει τις εργασίες του, ενόψει των ετήσιων κομματικών συνεδρίων.

«Υπολειπόμενοι κατά πολύ των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις, οι Συντηρητικοί υπό τον Σουνάκ επιδιώκουν να δημιουργήσουν διαχωριστικές γραμμές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενόψει των γενικών εκλογών, που αναμένονται το επόμενο έτος», σχολιάζει το BBC.

Όμως οι τακτικές προκαλούν τώρα έναν νέο «εμφύλιο» στο διχασμένο κόμμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments