Πολιτική

Βρούτσης για ΟΑΚΑ: “Ό,τι κι αν χρειαστεί θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο”

Βρούτσης για ΟΑΚΑ: “Ό,τι κι αν χρειαστεί θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο”

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

"Δεν πρόκειται για λουκέτο στο ΟΑΚΑ αλλά για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του", τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης

 Ο αναπληρωτής υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με τη στατικότητα του ΟΑΚΑ, τόνισε πως εν πρόκειται για λουκέτο στο ΟΑΚΑ αλλά για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του«Εγώ κατανοώ και ήδη λειτουργούμε εδώ στο υπουργείο σε συνεργασία με όλους τους αθλητικούς φορείς για την οργανωτική ταλαιπωρία που θα υποστούν και είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους. ‘Ήδη σήμερα έχουμε μεταφέρει στο ΤΕΕ που είναι ο θεσμικός και τεχνικός σύμβουλος της κάθε κυβέρνησης όλη τη μελέτη έτσι ώστε να δούμε εκ νέου αναλυτικά με επιστήμονες του Πολυτεχνείου τα επίμαχα σημεία της μελέτης που πράγματι όταν προχθές ήρθε στα χέρια μου έδειχναν μη επαρκή στατικότητα στο ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα ξαναλειτουργήσει ενώ έκανε λόγο για ένα εμβληματικό στάδιο και υπογράμμισε ότι «θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».

” Ο,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει”

Για τον χρόνο επαναλειτουργίας εξήγησε ότι αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς και πρόσθεσε «Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Είναι το εμβληματικό στάδιο της χώρας μας, είναι η καρδιά του αθλητισμού, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, θα βάλουμε όλα τα δυνατά μας για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν με μία προϋπόθεση: θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».

«Η μελέτη είναι αρκετά μεγάλη. Εμπεριέχονται στοιχεία τα οποία δεν θέλω να αναπτύξω γιατί δεν ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τον κόσμο ιδιαίτερα. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι η αντίδραση της κυβέρνησης που με υπεύθυνο τρόπο, ακαριαία, λειτούργησε υπέρ των φιλάθλων, των αθλητών και του αθλητικού κόσμου γενικότερα. Αυτό έχει σημασία, όλα τα υπόλοιπα είναι ζήτημα επαναξιολόγησης της μελέτης από το ΤΕΕ» είπε στη συνέχεια.

Για το γιατί δεν έγιναν έλεγχοι από τότε που υπήρξε βίντεο που έδειχνε την ταλάντωση των κερκίδων στο ΟΑΚΑ απάντησε ότι «η ταλάντωση του γηπέδου δεν έχει σχέση με τα στέγαστρα Καλατράβα. Καμία σχέση. Είναι ταλάντωση που διαπιστώθηκε το 2017 σε έναν αγώνα που έγινε μέσα στο ΟΑΚΑ. Έγινε μελέτη τότε για τη στατικότητα του σταδίου και βρέθηκε ότι το στάδιο είναι επαρκές όσον αφορά τη στατικότητά του. Άρα το θέμα που διακινείται αυτή τη στιγμή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα social media είναι εκτός θέματος», είπε ο κ. Βρούτσης.

“Δεν μπορώ να κάνω ανάλυση για το παρελθόν”

Επιπλέον ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι «εγώ δεν μπορώ να κάνω ανάλυση για το παρελθόν, ιστορικά θα σας πω μόνο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά διαμέσου του προκατόχου μου Γιάννη Ανδριανού πράγματι διασφάλισε 8 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει η συγκεκριμένη μελέτη. Η συγκεκριμένη μελέτη δεν έγινε γιατί άλλαξε η κυβέρνηση. Όσον αφορά αυτή την κυβέρνηση πρέπει να σας πω ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση στα 20 χρόνια, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος πήρε την απόφαση και διέθεσε 57 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πλήρη αναβάθμιση όλου του ΟΑΚΑ, περίμετρο, φωτισμούς, ενεργειακή αναβάθμιση και φυσικά και τα στέγαστρα. Αξιολόγηση των στεγάστρων όσον αφορά τη στατική επάρκεια. Άρα λοιπόν καθώς τρέχουν αυτές οι μελέτες και τα 57 εκατομμύρια για τον αθλητισμό της χώρας μέσα στον εμβληματικό χώρο του ΟΑΚΑ μία μελέτη από αυτές που πήρε η ανάδοχη εταιρεία, κοινοπραξία, έβγαλε τα αποτελέσματα μόλις προχθές. Άρα η αντίδραση από προχθές μέχρι χθες το βράδυ που κλείσαμε το ΟΑΚΑ ήταν άμεση βάζοντας και δείχνοντας ότι για μας δεν υπάρχει τίποτε άλλο από το υπέρτατο αγαθό της ασφάλειας των αθλητών, των θεατών και των φιλάθλων».

«Το κομμάτι της αναβάθμισης των υπολοίπων τμημάτων θα συνεχιστεί. Όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι για τα δυο αυτά στάδια, το ποδηλατοδρόμιο και το κεντρικό στάδιο, εκεί θα περιμένουμε τη μελέτη που θα γίνει από το ΤΕΕ. Μετά τα αποτελέσματα αυτά θα επαναξιολογήσουμε τη θέση μας. Τα χρήματα όμως δε φεύγουν, θα μείνουν εδώ» τόνισε.

Αναφορικά με τον Παναθηναϊκό

Για τον Παναθηναϊκό είπε «τα προβλήματα είναι δύο: είναι η αθλητική κοινότητα, ο Παναθηναϊκός και οι ομοσπονδίες και τα σωματεία τα οποία στεγάζονταν μέσα στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός πράγματι δέχεται την επίπτωση της συγκεκριμένης απόφασης. Φυσικά, επειδή άκουσα και την ανακοίνωση του Παναθηναϊκού, θέλω να δηλώσω δημόσια ότι καμία σχέση αυτό δεν έχει με πρόθεση κατά του Παναθηναϊκού. Αντίθετα είμαστε υπέρ του Παναθηναϊκού. Είναι μια εμβληματική ομάδα και όπως δήλωσα και σε παράγοντες του Παναθηναϊκού θα είμαστε κοντά στον Παναθηναϊκό σε ό, τι χρειαστεί. Όμως δεν μπορούσα να κλείσω τα μάτια μπροστά σε μια απόφαση τόσο σοβαρή και να αφήσω να εκτεθεί κόσμος σε αγώνες στο ΟΑΚΑ, σε αγώνα του Παναθηναϊκού. Νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός θα ήταν κάτι το οποίο θα το έβλεπε θετικά όταν βάζουμε μπροστά την ασφάλεια των φιλάθλων και των αθλητών και του Παναθηναϊκού και όλου του φίλαθλου κόσμου. Από την άλλη μεριά ο Παναθηναϊκός μέσα στον Οκτώβριο δεν έχει αγώνες. Έχει στο τέλος Οκτωβρίου, οτιδήποτε χρειαστεί συμπληρωματικά θα είμαστε δίπλα του και θα στηρίξουμε την προσπάθεια του. Το ξεκαθαρίζω προς κάθε πλευρά».

Για τις άλλες δραστηριότητες

Σε σχέση με τις υπόλοιπες αθλητικές δραστηριότητες και τους αθλητές που προετοιμάζονται ενόψει των αγώνων για το 2024 τόνισε ότι «εκεί πράγματι υπάρχει ένα πρόβλημα, γιατί ο Παναθηναϊκός θα βρει τη λύση. Ο Παναθηναϊκός θα βρει εναλλακτικό τρόπο να κάνει τους αγώνες του. Υπάρχουν δυστυχώς όμως ομοσπονδίες, υπάρχουν αθλήματα τα οποία βρισκόντουσαν μέσα στο ΟΑΚΑ και στο Ποδηλατοδρόμιο και δεν μπορούμε εναλλακτικά να τους βρούμε αμέσως λύση. Σήμερα που κουβεντιάζουμε έχουν γίνει πάρα πολλές συναντήσεις εδώ στο γραφείο μου και σε αίθουσες του Υπουργείου Αθλητισμού, με παράγοντες του αθλητισμού, με ανθρώπους των Ομοσπονδιών που θίγονται. Θα συνεχιστούν και αύριο αυτές οι συναντήσεις με σκοπό να βρούμε διεξόδους και τρόπους όπως για παράδειγμα δύο πανελλήνια πρωταθλήματα που γινόντουσαν χθες, την ώρα που βάλαμε προσωρινή αναστολή στη λειτουργία του ΟΑΚΑ, μετακόμισαν αργά τη νύχτα με άμεση πρωτοβουλία. Ανοίξαμε το ΣΕΦ και οφείλω συγχαρητήρια και στην πρόεδρο του ΣΕΦ και στον πρόεδρο του ΟΑΚΑ, που αμέσως σε συντονισμό βρήκαν διέξοδο και λύση στα δύο πανελλήνια πρωταθλήματα. Με τέτοιες ενέργειες, με τέτοιες λειτουργίες νομίζω ότι θα καταφέρουμε αρκετά πράγματα. Δεν υπόσχομαι ότι θα τα λύσουμε όλα. Υπόσχομαι όμως ότι με ενότητα, με σκέψη, με αγάπη για τον αθλητισμό θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν».

Στο ΟΑΚΑ “χτυπάει” η καρδιά του αθλητισμού

Για τις συναυλίες που είναι ήδη καθορισμένες για το καλοκαίρι είπε: «Περιμένουμε τη μελέτη από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Είναι πολύ μακριά ο ορίζοντας του καλοκαιριού και είναι ένα ζήτημα το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μπαίνει στην ατζέντα της παρακολούθησης των θεμάτων. Πρώτη προτεραιότητα είναι να επαναλειτουργήσει το ΟΑΚΑ, οι δύο αυτές μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Περιμένουμε τη μελέτη που θα κάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο το επαναλαμβάνω. Η καρδιά που χτυπάει στο ΟΑΚΑ και είναι η καρδιά του αθλητισμού. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην σταματήσει ποτέ και δεν θα σταματήσει ποτέ».

Εισαγγελική παρέμβαση

Νωρίτερα ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος μετά την απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω επικινδυνότητας των υποδομών, έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα ερευνηθεί μεταξύ άλλων και σε βάθος 5ετίας :

-ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν -αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους -γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή

Την προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Προσωρινό λουκέτο στο ΟΑΚΑ, μετά το θέμα στατικότητας των στεγάστρων Καλατράβα Αίσθηση και προβληματισμό έχει προκαλέσει η είδηση ότι διαπιστώθηκανπροβλήματα στατικότητας στα δύο στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τις διαδικασίες συντήρησης ενός «κοσμήματος» για τον αθλητισμό. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο τα προβλήματα, ωστόσο κατά τη διάρκεια των ελέγχων αναστέλλεται κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα τόσο στο Ολυμπιακό Στάδιο όσο και στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ.

Με μακράς διάρκειας αναστολή λειτουργίας κινδυνεύουν το Κεντρικό Στάδιο και το Ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ, μετά το πρόβλημα στην στατικότητά τους. Το τεράστιο τεράστιο ζήτημα, σε δύο από τις πέντε κατασκευές Καλατράβα, αποκάλυψε η τεχνική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου.

«Τα ευρήματα τα οποία βρέθηκαν από τη μελέτη, είναι ευρήματα δυστυχώς που δείχνουν με βάση το πόρισμα, ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που πρέπει να βρίσκεται κανονιστικά μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων όπως προβλέπεται από τις μελέτες και από τις διαδικασίες» τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης μιλώντας νωρίτερα στον Αnt1.

Ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς αθλητικού υλικού αλλά και εγκαταστάσεων, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε και η εκκένωση των δύο σταδίων, όπου εκεί υπήρχαν πάνω από 1.000 αθλητές του μπριτζ που συμμετείχαν σε πανελλήνιους αγώνες και απομακρύνθηκαν άμεσα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Κώστα Στάμου, τον περασμένο Απρίλιο εξειδικευμένοι μηχανικοί, πραγματοποίησαν αυτοψία πάνω στα στέγαστρα Καλατράβα, προκειμένου να ελέγξουν την στατικότητα της μεταλλικής κατασκευής. Πέντε μήνες μετά, το πόρισμα της μελέτης καθιστά αναγκαίο το λουκέτο στο κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ

«Είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να μπει σε καμία περίπτωση σε αμφισβήτηση και το βλέπουμε από τις κινήσεις συνολικά, η ασφάλεια των πολιτών» ανέφερε μιλώντας στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Στο παρελθόν είχε δει το φως της δημοσιότητας ερασιτεχνικό βίντεο που έδειχνε την έντονη ταλάντωση στις κερκίδες κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα.

«Από καιρό σε καιρό πέφτανε κομμάτια. Υπάρχουν σκουριασμένα κομμάτια και πέραν αυτού, παλιά είχαν γίνει μετρήσεις δονήσεων. Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι αυτό το στέγαστρο όπως το βλέπουμε έχει μόνιμες δονήσεις και ταλαντώσεις. Αυτές οι δονήσεις όταν υπερβαίνουν κάποιο ορισμένο όριο δημιουργούν κόπωση στο υλικό» υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης.

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Το βασικότερο τι έχει γίνει με τις εργασίες συντήρησης από τους Ολυμπιακούς του 2004 και μετά.

«Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής μελέτης. Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλούμενων και φιλάθλων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΚΑ.

Γαλακτόπουλος: Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν

Ο ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο οποίος όπως ανέφερε ανέλαβε Πρόεδρος του ΟΑΚΑ το 2011-2012 και ήταν Πρόεδρος του ΟΑΚΑ για περίπου 4,5 χρόνια, μίλησε το πρωί του Σαββάτου (30/9) στον Ant1 για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα στέγαστρα. Μεταξύ άλλων ανέφερε «μπαίνανε βίδες στα σίδερα που έπεφταν, έπεσε ολόκληρο σίδερο που ήτανε τουλάχιστον 80 κιλά και πέφτοντας από 30 μέτρα γίνεται ενάμιση τόνος».

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «συμφωνεί με την απόφαση του Υπουργού Αθλητισμού, καθώς προέχει η ασφάλεια των αθλητών, των αθλούμενων, των φιλάθλων και των εργαζομένων στους χώρους και για κανένα λόγο ή σκοπό δεν πρέπει να διακυβεύεται. Ζητά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι μελέτες για τη στατικότητα των κατασκευών Καλατράβα.»

Ερωτήματα θέτει με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Θα είναι μάλλον τυχαίο το γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μία μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μία περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές. Ρωτήθηκε σχετικά με τη μελέτη που συντάχθηκε, ο Καλατράβα και η εταιρεία Cimolai;».

Η τεχνική μελέτη, το πόρισμα του οποίου περιήλθε την Παρασκευή στα χέρια το Υπουργείου Αθλητισμού, του ΤΑΙΠΕΔ και της διεύθυνσης του ΟΑΚΑ, διαβιβάζεται σήμερα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, θα συγκροτήσει ειδική επιτροπή για την επαναξιολόγησή της και στη συνέχεια να αποφασιστεί το μέλλον των δύο εγκαταστάσεων.

To ΟΑΚΑ και τα 41 χρόνια λειτουργίας του 

Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας συμπληρώνει 41 χρόνια ζωής. Η κατασκευή του άρχισε το 1978 και τα εγκαίνια έγιναν στις 8 Σεπτεμβρίου του 1982.

Η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που φιλοξένησε ήταν οι πανευρωπαϊκοί αγώνες στίβου του 82, ενώ το 1997 διοργανώθηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου.

Το στάδιο του ΟΑΚΑ φιλοξενούσε πάντοτε αγώνες ποδοσφαίρου. Το έχουν χρησιμοποιήσει ως έδρα τους η εθνική ομάδα, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, ενώ έχει φιλοξενήσει τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης και Κυπελλούχων.

Όταν η Αθήνα ανέλαβε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αποφασίστηκε η κατασκευή στεγάστρου στο Ολυμπιακό Στάδιο, την οποία ανέλαβε το γραφείο του Σαντιάγο Καλατράβα.

Το κεντρικό στάδιο χρησιμοποιήθηκε ακόμα και ως σούπερ ειδική για το Ράλι Ακρόπολις.

Στον τομέα του πολιτισμού, στο ΟΑΚΑ έχουν διοργανωθεί εμβληματικές συναυλίες, όπως αυτές αφιερωμένες στον Μάνο Λοϊζο και στην Μελίνα Μερκούρη συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα και των Πυξ Λαξ, ενώ έχουν εμφανιστεί σπουδαία ξένα συγκροτήματα: Rolling Stones, Red Hot Chili Peppers, U2, AC/DC, Iron Maiden, Guns N` Roses.

Η συντήρηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλά χρόνια την αθλητική κοινότητα.

Το καλοκαίρι του 2019 το έργο του ελέγχου της στατικής επάρκειας ανέλαβε γραφείο ειδικών συμβούλων μηχανικών.

Τα έργα συντήρησης του σταδίου έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και οι σχετικοί διαγωνισμοί έχουν ανατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments