SPOTLIGHTS

Η Νότια Αφρική θα προωθήσει κολπικούς δακτυλίους για την καταπολέμηση του AIDS

Η Νότια Αφρική θα προωθήσει κολπικούς δακτυλίους για την καταπολέμηση του AIDS

Πηγή Φωτογραφίας: PM's dapivirine vaginal ring could help fill an important gap with a long-acting product that a woman controls and could use discreetly to reduce her HIV risk during vaginal sex. The ring slowly releases the antiretroviral (ARV) drug dapivirine over the course of a month to reduce a woman's HIV risk. Women insert the product and replace it every month. CREDIT Andrew Loxley, courtesy of IPM

Σήμερα, οι θάνατοι έχουν μειωθεί κατακόρυφα, αλλά οι νέες μολύνσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές.

Ένας «επαναστατικός» κολπικός δακτύλιος για την πρόληψη του HIV πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική η οποία έχει τη μεγαλύτερη επιδημία του ιού στον κόσμο, δήλωσε την Παρασκευή μια παγκόσμια χρηματοδοτική σύμπραξη.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας δήλωσε ότι τρεις ομάδες που συμμετέχουν στον αγώνα κατά του AIDS στη χώρα έχουν, με την υποστήριξή του, δώσει μια αρχική παραγγελία 16.000 δακτυλίων που αναμένεται να γίνουν διαθέσιμα τους επόμενους μήνες.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το νέο δαχτυλίδι (προφύλαξης πριν από την έκθεση) μπορεί να έχει επαναστατικό αντίκτυπο στην πρόληψη του HIV», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου Πίτερ Σαντς.

View this post on Instagram

A post shared by @cruzgrovestreet

Το δαχτυλίδι σιλικόνης, το οποίο φοριέται συνεχώς και αντικαθίσταται κάθε μήνα, απελευθερώνει δαπιβιρίνη, ένα αντιρετροϊκό φάρμακο.

Η αρχική εξάπλωση θα χρησιμεύσει ως ένα πρώτο βήμα για την αύξηση της πρόσβασης στη θεραπεία και θα καταστήσει τα δαχτυλίδια άμεσα διαθέσιμα σε μια χώρα όπου σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο.

Τα αντιρετροϊκά φάρμακα συμβάλλουν στον περιορισμό του ιού και στην αποτροπή της μόλυνσης άλλων και έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης του AIDS τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ωστόσο, η προφύλαξη πριν από την έκθεση συνεπάγεται συνήθως τη λήψη ενός καθημερινού χαπιού ή τη λήψη ενός μηνιαίου εμβολίου – μέθοδοι που δεν ταιριάζουν σε όλους, λένε οι φιλανθρωπικές οργανώσεις για το AIDS.

Ορισμένοι μπορεί να δυσκολεύονται να θυμηθούν να πάρουν τα χάπια τους ή να προτιμούν κάτι πιο διακριτικό, δεδομένου του στίγματος που σχετίζεται με τον HIV, λέει το Παγκόσμιο Ταμείο, το οποίο συγκεντρώνει κυβερνήσεις, πολυμερείς οργανισμούς, ιδιωτικές ομάδες και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.

«Οι γυναίκες χρειάζονται πρόσβαση σε μια σειρά ασφαλών και αποτελεσματικών επιλογών για να επιλέξουν, συμπεριλαμβανομένου του δακτυλίου δαπιβιρίνης, ώστε να μπορούν να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν αυτό που λειτουργεί καλύτερα για τις ίδιες», δήλωσε ο Ντόμπενχλε Μχίζε, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος AIDS της Νότιας Αφρικής. Το HIV έχει μακρά και τραγική ιστορία στη Νότια Αφρική.

Μέσω ενός τραγικού συνδυασμού κόστους και πολιτικής άρνησης, τα σωτήρια για τη ζωή φάρμακα που τέθηκαν σε κυκλοφορία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 δεν ήταν διαθέσιμα στους φτωχούς Νοτιοαφρικανούς και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες πάσχοντες από AIDS πέθαναν, σύμφωνα με μια εκτίμηση.

Σήμερα, οι θάνατοι έχουν μειωθεί κατακόρυφα, αλλά οι νέες μολύνσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το δαχτυλίδι, το οποίο έχει εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι ασφαλές, εύκολο στη χρήση και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης.

Φέτος, οι γυναίκες και τα κορίτσια ευθύνονται για το 53% όλων των μολύνσεων από τον ιό HIV παγκοσμίως, σύμφωνα με το UNAIDS.

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα.

«Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς.

Το δαχτυλίδι έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments