Nέα της αγοράς

Bloomberg: Ο κινεζικός τομέας real estate δεν έχει δει τα χειρότερα

Bloomberg: Ο κινεζικός τομέας real estate δεν έχει δει τα χειρότερα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν την επιδείνωση της δυσφορίας στον κλάδο των ακινήτων της Κίνας, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται απρόθυμοι να λάβουν πιο επιθετικά μέτρα τόνωσης για να μην τροφοδοτήσουν μακροπρόθεσμους οικονομικούς κινδύνους.

Ο τομέας ακινήτων της Κίνας δεν έχει δει ακόμη τα χειρότερα από την κρίση που αποτελεί βαρίδι για την οικονομία της χώρας και συνέβαλε στην έξοδο παγκόσμιων κεφαλαίων από τη δεύτερη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά στον κόσμο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, αυτή είναι η άποψη εννέα από τους 15 ερωτηθέντες σε μια άτυπη έρευνα του Bloomberg News σε αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων με έδρα το Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα. Έξι από αυτά τα άτομα ανέφεραν τα στεγαστικά δεινά ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις μετοχές για το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Οι γεωπολιτικές εντάσεις αναδείχθηκαν ως η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν την επιδείνωση της δυσφορίας στον κλάδο των ακινήτων της Κίνας, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται απρόθυμοι να λάβουν πιο επιθετικά μέτρα τόνωσης για να μην τροφοδοτήσουν μακροπρόθεσμους οικονομικούς κινδύνους. Το κλίμα επιδεινώθηκε μόλις αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες για τη ρευστότητα και την αδύναμη ζήτηση κατοικιών εντάθηκαν, οδηγώντας το δείκτη Bloomberg Intelligence για τις μετοχές ακινήτων στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.

Πέρα από την απαισιοδοξία για τον τομέα των ακινήτων, η άτυπη έρευνα έδειξε ότι οι επενδυτές κατά τα άλλα ήταν αισιόδοξοι για τη συνολική αγορά, δεδομένης μιας σειράς πρόσφατων μέτρων στήριξης και φθηνών αποτιμήσεων. Περίπου το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σχεδιάζει να προσθέσει θέσεις μετοχών, τόσο στην Κίνα όσο και στο Χονγκ Κονγκ.

«Είμαστε στο χειρότερο σημείο αυτού του κύκλου και δεν έχουμε βγει ακόμα στο ξέφωτο. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να τελειώσει η τρέχουσα κρίση ακινήτων», δήλωσε ο Kenny Wen, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην KGI Asia Ltd. που συμμετείχε στην άτυπη δημοσκόπηση. «Προτού αντιμετωπιστεί σωστά η κρίση ακινήτων, είναι απίθανο να ανακάμψει ουσιαστικά το κλίμα στο χρηματιστήριο».

Οι επενδυτές μπορεί να βρίσκονται μπροστά σε ένα πρόσθετο επίπεδο αβεβαιότητας αφού ο όμιλος China Evergrande – ο υπερχρεωμένος όμιλος ακινήτων που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολύχρονης κρίσης του κλάδου – δήλωσε την Πέμπτη ότι ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρός του Hui Ka Yan είναι ύποπτος για διάπραξη εγκλημάτων. Στο μεταξύ, η Country Garden Holdings Co., η πρώην μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Κίνας, συνεχίζει να δίνει μια δύσκολη μάχη για να αποτρέψει την χρεοκοπία της λόγω δυσκολίας αποπληρωμής των ομολόγων της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments