Policy Briefs

Παλαίμαχοι Ευρωπαίοι πολιτικοί: Προτείνουν μανιφέστο για «προοδευτικό και πραγματιστικό φεντεραλισμό»

Παλαίμαχοι Ευρωπαίοι πολιτικοί: Προτείνουν μανιφέστο για «προοδευτικό και πραγματιστικό φεντεραλισμό»

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Touteleurope.eu

Τάσσονται υπέρ μιας φεντεραλιστικής Ε.Ε.

Ενόψει της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που θα πραγματοποιηθεί στη Γρενάδα αυτή την εβδομάδα, 32 πρώην πολιτικοί, ευρωπαίοι δημόσιοι υπάλληλοι και οικονομολόγοι δημοσίευσαν ένα μανιφέστο με τίτλο “¨η Ευρωπαική Ένωση στην εποχή του νέου Ψυχρού Πολέμου” στο οποίο ζητούν τη συγκέντρωση της Η φορολογική πολιτική της ΕΕ , η οριστικοποίηση της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών (CMU), η υιοθέτηση ενός νέου ευρωπαϊκού «επιχειρηματικού μοντέλου» καθώς και οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Οι υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, των πρώην πρωθυπουργών της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι και Μάριο Μόντι, ζητούν έναν «προοδευτικό και πραγματιστικό φεντεραλισμό » .

«  Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε ότι ο εθνικισμός είναι αντίθετος προς το εθνικό συμφέρον, ότι η κυριαρχία των κρατών μελών είναι αναποτελεσματική εάν δεν επαναπροσδιοριστεί με όρους ευρωπαϊκής κυριαρχίας και ότι η παροχή ευρωπαϊκών δημόσιων αγαθών είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των εθνικών απαιτήσεων για οικονομικά, κοινωνικά και πολιτική ασφάλεια  », αναφέρεται στο μανιφέστο.

Ένωση Κεφαλαιαγορών

Σύμφωνα με τους υπογράφοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται οικονομολόγοι όπως ο Jean Pisani-Ferry και το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Erkki Liikanen, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες θα χρειαστούν σημαντικά χρηματικά ποσά για να προσαρμοστούν στις τεχνολογικές εξελίξεις.

«  Η επίτευξη των τεχνολογικών συνόρων θα απαιτήσει την κινητοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων πόρων που κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να αναλάβει μόνο του  », γράφουν, υποστηρίζοντας την οριστικοποίηση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών.

Για τους υπογράφοντες το μανιφέστο, αυτό που χρειάζεται είναι «  ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός προς την οικοδόμηση βαθιάς ολοκληρωμένων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών αγορών, με βάση την έκδοση ενός ασφαλούς ευρωπαϊκού περιουσιακού στοιχείου και τον καθορισμό ενός συστήματος πλήρους διαχείρισης κρίσεων  .

Η ανάγκη για ένα ασφαλές ευρωπαϊκό περιουσιακό στοιχείο και περαιτέρω δημοσιονομική ολοκλήρωση για την επίτευξη μιας ένωσης κεφαλαιαγορών επισημάνθηκε πρόσφατα από τους ηγέτες της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα και Κριστίν Λαγκάρντ.  

Το μανιφέστο θεωρεί επίσης ότι η απάντηση της ΕΕ στην πανδημία, δηλαδή το ταμείο ανάκαμψης, είναι ένα θετικό βήμα, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τον τρόπο με τον οποίο οι Βρυξέλλες χειρίστηκαν τις κρίσεις την τελευταία δεκαετία.

Ωστόσο, επικρίνει το γεγονός ότι η ΕΕ μπορεί να βρει κοινές λύσεις μόνο σε περιόδους κρίσης, γεγονός που έχει κάνει τη θεσμική δομή πολύ εύθραυστη και ζητά ένα πιο σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Για να γίνει αυτό, το μανιφέστο επαναφέρει επίσης το αίτημα για τη δημιουργία μιας δημοσιονομικής ένωσης: «  Χωρίς αυτό, η ΕΕ δεν θα επιτύχει να συνεχίσει την οικολογική και ψηφιακή ατζέντα της και θα παραμείνει εξαρτημένη από εξωτερικά γεγονότα, παραμένοντας έτσι ευάλωτη τόσο σε εθνικό όσο και σε την παγκόσμια σκηνή.  »

Σύμφωνα με τους υπογράφοντες, σταθερά ευρωπαϊκά κονδύλια που θα υποστηρίζονται από κατάλληλες ροές εσόδων θα είναι επίσης απαραίτητα για την εγγύηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας ενόψει της ρωσικής εισβολής.

«  Η ένωση δυνάμεων και κονδυλίων σε επίπεδο ΕΕ θα είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση του τεράστιου έργου της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας  », αναφέρει το μανιφέστο, διευκρινίζοντας ότι «  η εξέλιξη προς τη στρατηγική αυτονομία θα απαιτήσει τη συγκέντρωση της κυριαρχίας σε επίπεδο ΕΕ στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.  “.

Ειδικά υπό το φως των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ του επόμενου έτους, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει καλές πιθανότητες να κερδίσει, η ΕΕ θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια πολύ πιο απομονωτική ΗΠΑ που δεν ενδιαφέρεται πολύ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Για να προχωρήσουμε προς αυτόν τον «προοδευτικό και πραγματιστικό φεντεραλισμό» , το μανιφέστο ζητά επίσης μια μεταρρύθμιση των κανόνων ψηφοφορίας στο Συμβούλιο της ΕΕ. Υπενθυμίζουμε ότι σε ορισμένους τομείς, όπως οι εξωτερικές υποθέσεις και η φορολογία, οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται ομόφωνα.

Το μανιφέστο ζητά «  ευέλικτους τρόπους για να επιτραπεί σε μεμονωμένη διαφωνία να αποφευχθεί το βέτο, προστατεύοντας παράλληλα το διαφωνούν μέλος από τις επιπτώσεις της απόφασης  ».

Επιπλέον, επειδή η θεσμική μεταρρύθμιση είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθεί, θα πρέπει να είναι δυνατή η υιοθέτηση μιας προσέγγισης «  μεταβλητής γεωμετρίας  ».

Οι υπογράφοντες του μανιφέστου ελπίζουν ότι οι συστάσεις τους μπορούν να συζητηθούν κατά την προεκλογική εκστρατεία του επόμενου έτους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments