Οικονομία

ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταβλήθηκαν 16 εκατ. ευρώ σε 105.000 δικαιούχους – Έρχονται νέες πληρωμές

ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταβλήθηκαν 16 εκατ. ευρώ σε 105.000 δικαιούχους – Έρχονται νέες πληρωμές

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Σε ποιες διορθώσεις μπορούν να προχωρήσουν οι αγρότες μέχρι τις νέες πληρωμές/

Με την πίστωση της εξισωτικής αποζημίωσης, της βασικής ενίσχυσης, του πρασινίσματος και των νέων αγροτών ολοκληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ,  οι πληρωμές των υπολοίπων του ΟΣΔΕ 2022.

Έτσι, υπόλοιπα των ενισχύσεων είδαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς συνολικά 105.000 δικαιούχοι αγρότες, στους οποίους καταβλήθηκε το ποσό των 15.844.541 ευρώ.

Παράλληλα, προ των πυλών βρίσκεται η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης 2023, η οποία αναμένεται προς το τέλος του μήνα.

Στο μεταξύ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήδη έχει καλέσει τους παραγωγούς να προχωρήσουν στις τελικές διορθώσεις στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ 2023 προκειμένου να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την πληρωμή της προκαταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης 2023.

Έτσι, σε ότι αφορά τους ελέγχους με παρακολούθηση εκτάσεων (monitoring), οι παραγωγοί εφόσον ενημερωθούν για τα ευρήματα θα  μπορούν να προβαίνουν για όλα τα αγροτεμάχιά τους, ανεξαρτήτως σήμανσης που έλαβαν (πράσινα, κόκκινα), στις εξής αλλαγές:

  • αλλαγή της θέσης υφιστάμενου αγροτεμαχίου
  • τροποποίηση της γεωμετρίας υφιστάμενου αγροτεμαχίου
  • κατάτμηση αγροτεμαχίου (π.χ. ένα υφιστάμενο αγροτεμάχιο να «σπάσει» σε δυο)
  • διαγραφή αγροτεμαχίου
  • αφαίρεση αιτήματος ενεργοποίησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης
  • αφαίρεση αιτήματος συνδεδεμένης ενίσχυσης

Να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπεται η προσθήκη, εκ νέου, αγροτεμαχίου που δεν αφορά το ανωτέρω σημείο (γ).

Συστήνεται ωστόσο οι παραγωγοί ή οι χρήστες της ΕΑΕ 2023 να μην προβαίνουν σε αλλαγές για τα αγροτεμάχια που έλαβαν «πράσινη» σήμανση.

Εφόσον γνωστοποιηθεί στον γεωργό ότι περιλαμβάνεται σε δείγμα επιτόπιου ελέγχου που αφορά σε εκτάσεις (πλην εκείνης του βάμβακος, αραβοσίτου και ρυζιού), δεν θα επιτρέπεται καμία από τις παραπάνω αλλαγές.

Οικολογικά σχήματα και συνδεδεμένα καθεστώτα

Παράλληλα, οι αγρότες μπορούν μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2023 να προχωρήσουν στην προσθαφαίρεση οικολογικών σχημάτων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά όπως ορίζονται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, ενώ μέχρις τις 15 Οκτωβρίου 2023 επιτρέπεται η προσθαφαίρεση συνδεδεμένων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Επίσης επιτρέπονται μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2023 οι αλλαγές ποικιλίας  καθώς και η ένταξη σε ομάδα παραγωγών ή/και σε αγροτικό συνεταιρισμό

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.