Διεθνή

Η Χαμάς που είναι χειρότερη από το ISIS και τα δύσκολα ερωτήματα του Μπάιντεν στον Νετανιάχου

Η Χαμάς που είναι χειρότερη από το ISIS και τα δύσκολα ερωτήματα του Μπάιντεν στον Νετανιάχου

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Middleeastmonitor.com

Ο Μπάιντεν επισκέπτεται το Ισραήλ, βρίσκει τη Χαμάς χειρότερη και από το ISIS, αλλά θέτει και δύσκολα ερωτήματα στον Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επισκέφθηκε τελικά το Ισραήλ προκειμένου να έχει συζητήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμπτωση απόψεων ως προς τις αποτρόπαιες μεθόδους της Χαμάς, αλλά και δύσκολα ερωτήματα του Μπάιντεν προς τον πρόεδρο του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσιζε την αναβολή του ταξιδιού του στα ισραηλινά εδάφη, λόγω των πρωτόφαντων θριωδιών.

Μπάιντεν: Η Χαμάς είναι χειρότερη από το ISIS

Πιο συγκεκριμένα, η Χαμάς έχει «διαπράξει σατανικές φρικαλεότητες που κάνουν το ISIS να φαίνεται σχεδόν εχέφρων» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, με τον τελευταίο να επισημαίνει ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης είναι διαφορετικός, «διότι η Χαμάς είναι ένας διαφορετικός εχθρός».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι «πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί όλο τον παλαιστινιακό λαό και του έχει φέρει μόνο δεινά», ενώ ανέφερε στον Ισραηλινό ηγέτη ότι ο φονικός βομβαρδισμός ενός νοσοκομείου της Γάζας «φαίνεται σαν να έγινε από την άλλη ομάδα, όχι από εσάς».

«Το θέμα είναι, ότι λυπήθηκα βαθιά και εξοργίστηκα από την έκρηξη του νοσοκομείου στη Γάζα χθες, και με βάση αυτά που είδα, φαίνεται σαν να έγινε από την άλλη ομάδα, όχι από εσάς», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, παρευρισκόμενος στη συνεδρίαση του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου σε μια σύντομη δήλωσή του τόνισε πως «το υπουργικό συμβούλιο είναι ενωμένο, θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε όπως στο παρελθόν, όπως στο παρόν – και για πάντα».

Υπενθύμισε αυτό που είχαν πει ότι ιδρυτές του Ισραήλ πως το έθνος θα βασίζεται στην «ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα σας για την υπεράσπιση αυτής της ελευθερίας, για την επιδίωξη αυτής της δικαιοσύνης και για την υποστήριξη αυτής της ειρήνης», επισήμανε.

Οι «δύσκολες ερωτήσεις» του Μπάιντεν στον Νετανιάχου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε, επίσης, πως έθεσε «δύσκολες ερωτήσεις» στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη συνάντηση που είχαν στο Ισραήλ  όπου συζητήθηκαν επίσης οι ανάγκες σε ανθρωπιστικό επίπεδο, η βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας και οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι τώρα για τους αγνοούμενους Αμερικανούς πολίτες.

«Έθεσα δύσκολες ερωτήσεις, ως φίλος του Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε να αποθαρρύνουμε τους παράγοντες που θέλουν να διευρύνουν αυτή τη σύγκρουση» ανέφερε ο Μπάιντεν σε μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Λίγο νωρίτερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για ποιον λόγο πιστεύει ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για το πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας, ο Μπάιντεν επικαλέστηκε τα στοιχεία που του έχει δείξει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Νετανιάχου: Ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς θα είναι διαφορετικός

«Αυτός θα είναι ένας διαφορετικός πόλεμος, επειδή η Χαμάς είναι ένας διαφορετικός εχθρός», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι «ενώ το Ισραήλ προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά σε αθώους, η Χαμάς επιχειρεί να τη μεγιστοποιήσει» και όπως υπογράμμισε «η Χαμάς θέλει να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους Ισραηλινούς και δεν έχει καμία σημασία για τις ζωές των Παλαιστινίων».

«Κάθε μέρα, διαπράττουν ένα διπλό έγκλημα πολέμου – στοχοποιώντας τους αμάχους μας, ενώ κρύβονται πίσω από τους αμάχους τους, ενσωματώνονται στον άμαχο πληθυσμό και τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες».

«Η Χαμάς είναι υπεύθυνη και θα πρέπει να λογοδοτήσει για όλες τις απώλειες αμάχων», τόνισε. «Είδαμε το κόστος αυτού του τρομερού εγκλήματος πολέμου χθες, όταν ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από έναν Παλαιστίνιο τρομοκράτη δεν κατευθύνθηκε σωστά και έπεσε σε ένα παλαιστινιακό νοσοκομείο. Δικαίως εξοργίστηκε ολόκληρος ο κόσμος, αλλά η οργή δεν πρέπει να απευθύνεται στο Ισραήλ, αλλά στους τρομοκράτες», υπογράμμισε.

Ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να εργάζεται για να κρατήσει τους αμάχους μακριά από τον κίνδυνο και θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να το πράξει.

«Ο δρόμος προς τη νίκη θα είναι μακρύς και σκληρός», είπε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε «αλλά ενωμένοι στο σκοπό και με βαθύ αίσθημα δικαιοσύνης το Ισραήλ θα επικρατήσει».

Αναβολή του ταξιδιού Μητσοτάκη στο Ισραήλ

Οι νέες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Γάζας και τα νέα δεδομένα δεν επιτρέπουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην παρούσα φάση.

Η κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ενώ αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως το επόμενο διάστημα πρέπει να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες.

Ενδεικτικά, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, εν μέσω πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments