Οικονομία

Αλλάζουν όλα στον εξωδικαστικό: Ποιοι οφειλέτες βγαίνουν κερδισμένοι [vid]

Αλλάζουν όλα στον εξωδικαστικό: Ποιοι οφειλέτες βγαίνουν κερδισμένοι [vid]
Μεγάλος αριθμός ρυθμίσεων οφειλών που ως τώρα «σκόνταφταν» σε ατέλειες ή ελλείψεις του θεσμικού πλαισίου εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν.

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός, που αποτελεί το κύριο εργαλείο για τη ρύθμιση συσσωρευμένων χρεών στο Δημόσιο και τους χρηματοδοτικούς φορείς έχει σημειώσει πρόοδο τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, σε περισσότερο από ένα χρόνο λειτουργίας του, οι επιτυχείς ρυθμίσεις είναι 8.804 και αφορούν οφειλές αρχικού ύψους 3,26 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι είναι αναγκαία η επιτάχυνση των ρυθμών για να αρχίσει να… μετακινείται το βουνό του ιδιωτικού χρέους.

Για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, με το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο γίνονται «χειρουργικές» διορθώσεις στο θεσμικό πλαίσιο, που θα ξεμπλοκάρουν πολλές ρυθμίσεις. Ευνοημένοι είναι οι ευάλωτοι δανειολήπτες (με πολύ χαμηλά εισοδήματα) που έως τώρα συναντούσαν την άρνηση των χρηματοδοτικών φορέων για τη ρύθμιση των οφειλών τους, αλλά και όσοι έχουν χρέη που υπερβαίνουν κατά πολύ την αξία των ακινήτων που έχουν δεσμευθεί ως ενέχυρα για τα δάνειά τους.

Ειδικότερα, η πρώτη σημαντική ρύθμιση αφορά τους ευάλωτους οφειλέτες, δηλαδή όσους δηλώνουν εισόδημα έως 7.000 ευρώ ετησίως συν 3.500 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο με ανώτατο όριο τα 21.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία τους έχει αξία έως 120.000 ευρώ συν 15.000 ευρώ για κάθε παιδί, με ανώτατο όριο τις 180.000 ευρώ.

Η νέα διάταξη αφήνει, πάντως, ένα μικρό «παράθυρο» αμφισβήτησης της ρύθμισης από τους πιστωτές στο δικαστήριο, αν αυτοί κρίνουν ότι ο οφειλέτης δεν έχει την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση που έχει εμφανίσει. Όπως διευκρίνισαν, όμως, ο Κ. Χατζηδάκης και η Θεώνη Αλαμπάση, γενική γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο οφειλέτης δεν θα επιβαρύνεται σε αυτή την περίπτωση με δικαστικά έξοδα, αφού η προσφυγή θα στρέφεται κατά του Δημοσίου. Επιπλέον, ο χρηματοδοτικός φορέας που θα προσφύγει θα πρέπει να παρουσιάσει στο δικαστήριο τα απαραίτητα στοιχεία για να αποδείξει ότι ο δανειολήπτης δεν είναι ευάλωτος, αλλιώς η προσφυγή θα απορρίπτεται ως αόριστη.

Η άλλη μεγάλη κατηγορία οφειλετών που δεν μπορούσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και πλέον διευκολύνονται με τις νέες διατάξεις είναι όσοι έχουν χρέος που υπερβαίνει κατά πολύ την αξία των ακινήτων τους. Αυτό συνέβαινε επειδή η νομοθεσία επέβαλε όρια στα κατώτατα ποσά που θα έπρεπε να πληρώσουν, τα οποία υπολογίζονταν σε συνάρτηση με την αξία του ακινήτου. Ουσιαστικά, η χαμηλή αξία του ακινήτου λειτουργούσε σαν ένας «κόφτης» του ποσοστού «κουρέματος» της οφειλής, με αποτέλεσμα να μην… βγαίνουν τα νούμερα.

Ρύθμιση και για χρέη εταιρειών που έκλεισαν

Η τρίτη κατηγορία ωφελούμενων, οι οποίοι θα μπορέσουν να περάσουν την… πόρτα του Εξωδικαστικού, ενώ έως τώρα ήταν αποκλεισμένοι, είναι όσοι είχαν ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα και βαρύνονται με οφειλές από φόρους, εισφορές και δάνεια εταιρειών που πλέον έχουν σταματήσει οριστικά τη λειτουργία τους. Πρόκειται, επίσης, για μια αρκετά μεγάλη κατηγορία οφειλετών, οι οποίοι ως τώρα ήταν υποχρεωμένοι να περνούν από δύσκολες και χρονοβόρες διαδικασίες της πτωχευτικής νομοθεσίας, ενώ πλέον θα μπορούν με μια αίτηση στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό να ρυθμίζουν τα χρέη τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments