Διεθνή

Ιράν: Το μεγάλο δίλημμα ενώπιον του πολέμου

Ιράν: Το μεγάλο δίλημμα ενώπιον του πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: English.khamenei.ir

Το δίλημμα του Ιράν για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς λόγω του θεοκρατικού καθεστώτος.

Στις 15 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είπε απευθυνόμενος προς το Ισραήλ: Σταματήστε την επίθεσή σας στη Γάζα διαφορετικά θα αναγκαστούμε να αναλάβουμε δράση.

Από την πρώτη μέρα του πολέμου του Ισραήλ κατά των τρομοκρατών της Χαμάς, το Ιράν, που μακροχρόνια υποστηρίζει την οργάνωση, βρίσκεται σε δίλημμα για το πως πρέπει να διαχειριστεί την κρίση, δεδομένου του θεοκρατικού του καθεστώτος.

Η επιδίωξη του Ιράν τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες είναι η στρατηγική επικράτηση στην περιοχή, και έτσι είναι απίθανο να παραμείνει απλός θεατής μπροστά σε μια γενικευμένη εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα.

Ωστόσο, οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας επιχείρηση εναντίον του Ισραήλ που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να επιφέρει βαρύ τίμημα στο Ιράν και να προκαλέσει δημόσια οργή εναντίον των Aγιατολάχ σε ένα έθνος που έχει ήδη βυθιστεί σε οικονομική κρίση, δήλωσαν οι αξιωματούχοι που περιέγραψαν τις διάφορες στρατιωτικές, διπλωματικές και εσωτερικές προτεραιότητες που σταθμίζονται.

Επιπλέον, τρεις αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχει επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ των κορυφαίων υπευθύνων λήψης αποφάσεων του Ιράν, προς το παρόν και αυτό που θέλουν είναι να αποτραπεί οποιαδήποτε μεγάλη κλιμάκωση που θα έσυρε το ίδιο το Ιράν σε σύγκρουση.

«Είμαστε σε επαφή με τη Χαμάς, την Ισλαμική Τζιχάντ και τη Χεζμπολάχ», δήλωσε την Τετάρτη ο Βαχίντ Τζαλαλζαντέχ, επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν. «Η στάση τους είναι ότι δεν περιμένουν από εμάς να πραγματοποιήσουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Πράξη υψηλών συμβολισμών για την Τεχεράνη

Η απώλεια του κέντρου εξουσίας που δημιουργήθηκε στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω της Χαμάς και της συμμαχικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ για τρεις δεκαετίες θα αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση, κατά την οποία μέχρι πρότινος το Ιράν είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο ένοπλων ομάδων σε όλη τη Μέση Ανατολή, από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο έως τους Χούτι. Στην Υεμένη, ανέφεραν οι πηγές.

Η αδράνεια του Ιράν όσον αφορά τις επιχειρήσεις, θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη αδυναμίας από αυτές τις οργανώσεις, οι οποίες ήταν το κύριο όπλο επιρροής της Τεχεράνης στην περιοχή.  Είπαν ότι θα μπορούσε επίσης να πλήξει τη διαπραγματευτική θέση του Ιράν, το οποίο υπερασπίζεται εδώ και καιρό την παλαιστινιακή υπόθεση ενάντια στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το πρώην στέλεχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, Άβι Μελαμέντ, το Ιράν βρίσκεται σε δίλημμα αφού από τη μια σκέφτεται εάν πρέπει να χρησιμοποιήσει τη Χεζμπολάχ, ώστε να διατηρήσει την επιρροή του στην περιοχή ή εάν θα πρέπει να πάρει απόφαση την οριστική του αποχώρηση από αυτή.

«Αυτό είναι το σημείο που προβληματίζει ιδιαίτερα τους Ιρανούς», πρόσθεσε ο Μελαμέντ. Ο υπολογισμός των κινδύνων και των ρίσκων που μπορούν πάρουν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments