Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Οδεύει προς την οριστική τριχοτόμηση

ΣΥΡΙΖΑ: Οδεύει προς την οριστική τριχοτόμηση

Πηγή Φωτογραφίας: Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας παρέπεμψε ο Στέφανος Κασσελάκης τον πρώην υπουργό, στέλνοντας μήνυμα και στα άλλα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Η πρώτη διαγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε την Παρασκευή. Ο Στέφανος Τζουμάκας τέθηκε εκτός κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη από τη Νέα Υόρκη. «Τιμώ τους αγώνες του Στέφανου Τζουμάκα τόσο κατά την περίοδο της χούντας όσο και στη Μεταπολίτευση. Δεν μπορώ όμως να επιτρέψω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζουν στα κανάλια ένα ολόκληρο κόμμα, που έχει μόνη του δύναμη τα μέλη και τους ψηφοφόρους του, ως «ολιγαρχικό» και «διαπλεκόμενο»», ήταν η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίδειξη προεδρικής πυγμής, η πρώτη, και στο μήνυμά του ο Κασσελάκης προειδοποιεί γενικώς για τις δημόσιες παρουσίες των στελεχών στα ΜΜΕ. Ο πρώτος που επιδοκίμασε τη διαγραφή ήταν ο Παύλος Πολάκης – εκ του ηγετικού νέου κύκλου. Εχει ενδιαφέρον πως ο Τζουμάκας είναι πρόσωπο που και συνυποψήφιος του Κασσελάκη ήταν στην κούρσα διαδοχής και από τη διεύρυνση προέρχεται.

Το επεισόδιο έρχεται να προστεθεί σε ένα κλίμα περιδίνησης που έχει μπει η Κουμουνδούρου. Από την Τετάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει επίσημο οδικό χάρτη και για την ΚΕ του και για το συνέδριό του που θα πάει το τριήμερο 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου.

Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας όμως δεν ελήφθη αναίμακτα και ο απόηχος της συγκρουσιακής συνεδρίασης επτά ωρών αφήνει ένα βαθύ αποτύπωμα για τον χώρο εν πολλοίς υπαρξιακό – μια περιρρέουσα φήμη θέλει αποχωρήσεις προσεχώς ανάμεσά τους του Γιώργου Σταθάκη. Μπορεί να υπερψηφίστηκε η στρατηγική Κασσελάκη αλλά το μπλοκ της αντιπολίτευσης ήταν εδώ, ήταν ηχηρή η αντίθεσή του και όχι μόνο στην ψηφοφορία που έδειξε οριακό το αποτέλεσμα.

Πράγματι, η ψηφοφορία στην Πολιτική Γραμματεία αποκάλυψε ότι το κόμμα ήταν διχασμένο.

Συγκεκριμένα,  στα 20 μέλη που ψήφισαν υπέρ της προεδρικής πρότασης, υπήρχαν 10 αρνητικές ψήφοι (κυρίως από την Ομπρέλα) και οκτώ λευκές ψήφοι από μέλη που ήθελαν να πάρουν αποστάσεις από τις δύο θέσεις (μεταξύ των οποίων και η Έφη Αχτσιόγλου). Η διακήρυξη της αριστερής τάσης της Ομπρέλας, που προκάλεσε τον νέο αρχηγό του κόμματος, ο χρησμός του Τσακαλώτου, που σχεδόν προέβλεψε την αποχώρησή του από το κόμμα, και η σκληρή κριτική των 6 συν 6 (μεταξύ των οποίων και η Αχτσιόγλου) στην ομιλία Κασελάκη. Η σκληρή κριτική από τους 6 συν 6 (π.χ. Αχτσιόγλου) στην ομιλία Κασελάκη στον ΣΕΒ ότι ήταν μακριά από τις παραδόσεις της Αριστεράς και τις θέσεις του κόμματος είναι μόνο το τελευταίο από τα πολλά νέα γεγονότα στη δίνη.

Το βέβαιο είναι ότι ο Κασελάκης πήρε μια καλή γεύση από τον ταυτοτικό χαρακτήρα της περιφέρειας, αλλά και από τους κομματικούς μηχανισμούς και την αντισυναδελφικότητα και ο ίδιος κατάλαβε ότι χωρίς μια καυτή ανάσα αντιπολίτευσης από το εσωτερικό του κόμματος, τα σχέδιά του δεν θα υλοποιηθούν τόσο εύκολα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments