Ελλάδα

Δουλειά για 800 πρόσφυγες μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ένταξης

Δουλειά για 800 πρόσφυγες μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ένταξης

Πηγή Φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Μετανάστευσης

Ένα μεγάλο στοίχημα φαίνεται να κερδίζεται στη χώρα μας από τη συνεργασία του Τομέα Ένταξης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου  με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Ένα μεγάλο στοίχημα φαίνεται να κερδίζεται στη χώρα μας από τη συνεργασία του Τομέα Ένταξης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου  με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς το δύσκολο έργο της διασύνδεσης προσφύγων με την αγορά εργασίας  σημειώνει σημαντική πρόοδο, ξεπερνώντας πολλά εμπόδια. 

Περισσότεροι από 800 πρόσφυγες, άνδρες και γυναίκες, βρήκαν από πέρυσι δουλειά,  σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσω των προγραμμάτων που υποστηρίζονται από τον Τομέα Ένταξης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και υλοποιούνται από την Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με εταίρους ΜΚΟ.  

Οι αριθμοί υπογραμμίζουν τα θετικά βήματα που έχουν γίνει και δίνουν αισιόδοξα μηνύματα, καθώς η ανεξάρτητη διαβίωση των προσφύγων μέσω αξιοπρεπών ευκαιριών εργασίας είναι ο απώτερος στόχος όλων των φορέων, του Υπουργείου, των Διεθνών Οργανισμών και των ΜΚΟ, καθώς και των ίδιων των προσφύγων. 

Οι πρόσφυγες, που προέρχονται  από διάφορες χώρες, κατόρθωσαν να εργαστούν  μέσω των προγραμμάτων απασχολησιμότητας της Ύπατης Αρμοστείας σε συνεργασία με το Adama Center του Catholic Relief Services και της  Caritas Hellas, το Solidarity Now,  το “Stepping Stone” της ΜΕΤΑδρασης και το πρόγραμμα “ReA” της Αναπτυξιακής Ηρακλείου. Παράλληλα, περισσότεροι από 90 εργοδότες έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα αντιστοίχισης θέσεων εργασίας που έχει αναπτύξει η Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με τη CRS για να διευκολύνει την αναζήτηση εργασίας προσφύγων. 

Συγκεκριμένα, μέσα σε μόλις εννέα μήνες, από την αρχή του χρόνου και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, και μόνο μέσω του υποστηριζόμενου από την Ύπατη Αρμοστεία Προγράμματος Εκπαιδευτικής Ένταξης «Stepping Stone»  της ΜΕΤΑδρασης, 396 πρόσφυγες βρήκαν εργασία σε όλη την Ελλάδα: 152 στην Αθήνα, 46 στη Θεσσαλονίκη, 51 στη Λέσβο, 103 στη Σάμο, 16 στην Κω, 27 στη Χίο και 1 στη Λέρο.  

H Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κα Σοφία Βούλτεψη, δήλωσε σχετικά: “Η στενή συνεργασία μας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αποδίδει καρπούς. Είναι σημαντικό ότι όλοι μαζί εφαρμόζουμε μια κοινή στρατηγική στην Ελλάδα που στοχεύει στην πραγματική ένταξη μέσω της εργασίας και της ανεξάρτητης διαβίωσης». 

H Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κα Maria Clara Martin σε δήλωσή της αναφέρει: 

. “Μόνο μέσα από συνέργειες και συνεργασίες, που εκτείνονται από την Κυβέρνηση μέχρι τους Δήμους και τις κοινότητες, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να υποστηρίζει την ένταξη των προσφύγων, προς όφελος όλων”. 

“Τα πρώτα αποτελέσματα των προγραμμάτων που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μαζί με τους εταίρους της και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δείχνουν ότι σημειώνουμε σημαντική πρόοδο στην υποστήριξη της πρόσβασης των προσφύγων στην απασχόληση, καθώς και στην προώθηση θετικών αποτελεσμάτων τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις κοινότητες υποδοχής. Καθώς η προσπάθεια αυτή είναι συνεχής και απαιτητική, παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση αυτών των προσπαθειών”, πρόσθεσε η κ. Martin. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments