Διεθνή

Al Monitor: Αναπόφευκτη η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Al Monitor: Αναπόφευκτη η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Aa.com.tr

Η ανάλυση του Al Monitor για τις προοπτικές της ισραηλινής επίθεσης.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι το Ισραήλ δεν θα περιμένει απαραιτήτως την έγκριση Μπάιντεν για να εξαπολύσει χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς, την οποία και χαρακτηρίζουν ως αναπόφευκτη, αλλά λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τα μηνύματα που μεταδίδει η Ουάσιγκτον, μεταδίδει η ιστοσελίδα Al Monitor, ενώ και η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz σε δημοσίευμά της τονίζει πως «η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα θα γίνει – Το πότε και το πώς εξαρτάται από τον Μπάιντεν».

Όπως αναφέρει το Al Monitor, 18 ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ περιμένει το «πράσινο φως» από την Ουάσιγκτον για να εξαπολύσει την επίθεσή του κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Σημειώνει ότι τη Δευτέρα η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία της ότι το Ισραήλ δεν θα έχει επιτεύξιμους στρατιωτικούς στόχους από τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, ενώ θέλει να συνεχιστούν οι προσπάθειες απελευθέρωσης ομήρων πριν από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης.

«Σε όλους εκείνους που υποστηρίζουν ένα αμυντικό σύμφωνο» (σ.σ. ΗΠΑ – Ισραήλ), είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ισραηλινής άμυνας στην Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας, «προτείνω να εξετάσουμε τώρα πώς να συντονίζουμε τα πάντα με τους Αμερικανούς, πώς δεν θα κάνουμε τίποτα αντίθετο με τη γνώμη τους, τουλάχιστον προς το παρόν.

Σύμφωνα με το Al Monitor, ο αξιωματούχος αναφερόταν σε συζητήσεις που διεξάγονταν εδώ και μήνες μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ για μια χαλαρή αμυντική συμμαχία, η οποία θα παρείχε στο Ισραήλ την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, «αλλά δεν θα έδενε τα χέρια του εάν προκύψει ανάγκη για επείγουσα στρατιωτική δράση».

Κανένα αμερικανικό βέτο

Έχοντας καλέσει πάνω από 300.000 εφεδρικούς στρατιώτες από τις 7 Οκτωβρίου, ο στρατός λέει ότι είναι έτοιμος. Οι δυνάμεις της που συγκεντρώνονται στα σύνορα της Γάζας έχουν περάσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες εκπαίδευσης, εκπονώντας σχέδια επίθεσης για το αστικό έδαφος στη Γάζα.

«Δεν είναι ότι δεν μπορείς να επιτεθείς χωρίς το πράσινο φως από τους Αμερικανούς», είπε στο Al-Monitor μια πηγή του Ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Οι Αμερικανοί δεν μας απαγορεύουν ούτε ασκούν βέτο σε τίποτα, μόνο μας συμβουλεύουν στενά και συνεργαζόμαστε πλήρως. Έθεσαν αμέσως στη διάθεσή μας, χωρίς καν να ζητήσουμε, όλη τη δύναμη και την υποστήριξη μιας υπερδύναμης».

«Τούτου λεχθέντος, ξέρουμε πώς να το εκτιμήσουμε αυτό. Δύο αεροπλανοφόρα και 14 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ένα σημαντικό γεγονός» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σε πιο άμεσο μέλλον, το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή παρά τον μεγάλο κίνδυνο για τα στρατεύματά του. Η ανώτερη πηγή του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου είπε στο Al-Monitor ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα μετά τον έντονο βομβαρδισμό από αέρος και το πυροβολικό τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Η Μέση Ανατολή μας κοιτάζει την τελευταία δεκαετία. Ήμασταν οι μόνοι που αντιμετωπίσαμε το Ιράν σχεδόν σε καθημερινή βάση, συνεισφέραμε τα μέγιστα στην ήττα του ISIS, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έχουν επιχειρήσει σχεδόν σε κάθε γωνιά της Μέσης Ανατολής και πέρα ​​με εκπληκτική επιτυχία, και στη συνέχεια ξαφνικά έρχεται μια μικρή τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η χερσαία επιχείρηση, καθυστερεί, προφανώς για να δοθεί χρόνος στους Αμερικανούς να αναπτύξουν επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή, σημειώνει.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η είσοδος του Ισραηλινού Στρατού στη Γάζα μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους και ίσως ακόμη και να βυθίσει τη Μέση Ανατολή σε έναν περιφερειακό πόλεμο. Θέλουν να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες τους. Αυτό περιλαμβάνει μια μεγάλη μετατόπιση δυνάμεων … και δεν υπάρχει ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η κίνηση», δήλωσε στο Al-Monitor μια ανώτερη πηγή ασφαλείας του Ισραήλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments