Οικονομία

221.000 επαγγελματίες εμφανίζονται στην Εφορία με μηδενικά εισοδήματα ή με ζημιές

221.000 επαγγελματίες εμφανίζονται στην Εφορία με μηδενικά εισοδήματα ή με ζημιές

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Στο μικροσκόπιο της Εφορίας, οι επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από αυτά των εργαζόμενων τους.

Στη «σέντρα» φιλοδοξεί να βγάλει το υπουργείο Οικονομικών 221.000 επαγγελματίες οι οποίοι εμφανίζονται στην Εφορία με μηδενικά εισοδήματα ή με ζημιές.

Με το νέο νομοσχέδιο που παρουσιάζεται στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει ένα ισχυρό χτύπημα στη φοροδιαφυγή η οποία μόνο σε όρους ΦΠΑ στοίχισε στα κρατικά ταμεία 3,2 δισ. ευρώ το 2021.

Με βασικό όπλο τα myDATA, την ηλεκτρονική τιμολόγηση, τους κλειδωμένους και προσυμπληρωμένους κωδικούς για τα έσοδα και τα έξοδα στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, την επέκταση των POS σε όλη την αγορά και τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στην αποκάλυψη των πραγματικών εισοδημάτων των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης (στο ΣΚΑΙ) σε σύνολο 676.000 ΑΦΜ ελευθέρων επαγγελματιών, ποσοστό 32,7% δηλώνει μηδενικό εισόδημα, ένα επιπλέον ποσοστό 25,5% δηλώνει εισόδημα έως 5.000 ευρώ και υπάρχει και ένα ποσοστό 20% το οποίο δηλώνει εισοδήματα πάνω από 10.900 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, «δεν θα αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες» αλλά στα σχέδια του υπουργείου είναι αλλαγές στο σύστημα φορολόγησής τους με στόχο ένα «πιο δίκαιο σύστημα» που θα επιτρέψει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος δημιουργώντας παράλληλα δημοσιονομικό χώρο για την μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης συνολικά, σε βάθος χρόνου.

Στο πλαίσιο για τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγή μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για με τους κλάδους που θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά POS και η οποία θα ορίζει ότι στις αρχές του 2024 θα πρέπει να διαθέτουν POS και να δέχονται πληρωμές με κάρτες τα ταξί, οι κινηματογράφοι, οι λαϊκές αγορές, τα περίπτερα, τα παντοπωλεία, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι χρηματιστηριακές εταιρείες, οι συναυλιακοί χώροι.

Το «κενό ΦΠΑ»

Στο μεταξύ σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για το «κενό ΦΠΑ» η Ελλάδα έχασε το 2021 το 17,8% των εσόδων ΦΠΑ που θα μπορούσε να εισπράξει ή αλλιώς 3,231 δις. ευρώ λόγω φοροδιαφυγής και απάτης. Αν και βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών της Ε.Ε. με τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ μετά τη Ρουμανία και τη Μάλτα, η χώρα μας κατάφερε να κλείσει το «κενό ΦΠΑ» κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020 που είχε διαμορφωθεί στο 21% .

Το συνολικό κενό στο ΦΠΑ σε επίπεδο ΕΕ μειώθηκε κατά περίπου 38 δις ευρώ καθώς από 99 δις. ευρώ που ήταν το 2020 περιορίστηκε σε 61 δισ. ευρώ το 2021 με το ποσοστό των απωλειών να διαμορφώνονται στο 5,3% από 9,6%.

Με τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται στο μέτωπο της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στη μείωση του «κενού ΦΠΑ» στο 9% έως το 2026 που φέρει τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ ετησίως στα κρατικά ταμεία που θα αξιοποιηθούν για νέες φοροελαφρύνσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments