Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μέσα σε εκρηκτικό κλίμα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μέσα σε εκρηκτικό κλίμα

Πηγή Φωτογραφίας: [364346] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Σήμερα στις16:00μμ συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία.

Δυνατά ηχούν τα «τύμπανα του πολέμου» στον ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ στις 16:00 το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, υπό τον Στέφανο Κασσελάκη. Η συνεδρίαση θα γίνει στον απόηχο της παραπομπής για διαγραφή των Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα, της αποχώρησης του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου και της παρέμβασης της ομάδας Αχτσιόγλου, που έκανε λόγο για «διαλυτική κατάσταση» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε ένα εκρηκτικό κλίμα, πηγές της Κουμουνδούρου εξαπέλυσαν σκληρή επίθεση κατά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που ασκεί κριτική στον πρόεδρο του κόμματος, λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες του Νίκου Φίλη ότι το σκοτεινό διαδίκτυο στήριξε τον  Στ. Κασσελάκη και τις δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα πως υπάρχει ανάγκη για «καινούργιο πολιτικό φορά που θα καλύψει το κενό το οποίο αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Η λογική του εμφυλίου συντηρείται από δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών που κινούνται αντικαταστατικά, έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει το σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό» υποστήριξαν οι πηγές της Κουμουνδούρου, οι οποίες έφτασαν στον σημείο να δηλώσουν ότι… «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει εμφύλιος».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ακόμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σε κανέναν διάλογο με συγκεκριμένα στελέχη που οι δηλώσεις τους και η εν γένει πολιτική τους στάση ήταν επί της αρχής αντικαταστατική και επιζήμια για το χώρο της αριστεράς».

Αναλυτικά, από την Κουμουνδούρου, επισημαίνουν:

«Ο  ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να δίνει τη μάχη ενάντια στην δεξιά και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που με την πολιτική της οδηγεί όλο και περισσότερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας στο φάσμα της φτωχοποίησης.

Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον ενωμένο και ανανεωμένο ΣΥΡΙΖΑ από το να δώσει με όλες του τις δυνάμεις  τον αγώνα, με πρωταγωνιστές όλα τα μέλη του, τους προοδευτικούς πολίτες και όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που επιδιώκουν το τέλος της αντικοινωνικής πολιτικής Μητσοτάκη. Που επιδιώκουν την μεγάλη πολιτική αλλαγή!

Αυτή είναι η μοναδική και κύρια μάχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η λογική του εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργείται από ξένα κέντρα και αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις, συντηρείται από δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών που κινούνται αντικαταστατικά, έχουν  θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει το σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό.

Ο «εμφύλιος πόλεμος» έχει δύο αντιμαχόμενα μέρη. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει «εμφύλιος». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σε κανέναν διάλογο με συγκεκριμένα στελέχη που οι δηλώσεις τους  και η εν γένει πολιτική τους στάση ήταν επί της αρχής αντικαταστατική και επιζήμια για το χώρο της αριστεράς.

Είναι φανερό ότι οι συστημικοί πυλώνες λειτουργούν ως πρόθυμοι σπόνσορες ενός πρωτοφανούς αγώνα να πλήξουν την επανάκαμψη της αριστεράς και την νικηφόρο πορεία της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα.

Σε αυτό το παιχνίδι είμαστε όλοι και όλες απέναντί τους. Κανείς δεν πρόκειται να ανακόψει την  προσπάθεια για την τελική νίκη».

Μπαλτάς για Κασσελάκη: Δεν μπορεί να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Εκ των πραγμάτων υπάρχει μια μορφή σύγκρουσης με αβέβαιη έκβαση. Και είναι μια σύγκρουση η οποία δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά ολόκληρη τη χώρα» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, Αριστείδης Μπαλτάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα. Αυτά που συμβαίνουν τον καθιστούν κατά κάποιο τρόπο «περίγελο» μιας ολόκληρης κοινωνίας που παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον τα όσα γίνονται. Και αυτό είναι θέμα Δημοκρατίας για τη χώρα, γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέταρτος την τάξει πολιτειακός παράγων» υπογράμμισε ο Α. Μπαλτάς.

«Είναι μείζον θέμα δημοκρατίας, όχι τι συμβαίνει στα εσωτερικά ενός κόμματος που έχει την αυτονομία τα του οίκου του προφανώς, αλλά όσα συμβαίνουν σε δημόσια σφαίρα και δείχνουν αυτή την εικόνα της πολεμικής ατμόσφαιρας».

Ερωτηθείς στο εάν τίθεται θέμα ηγεσίας του κυρίου Κασσελάκη ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο κύριος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερό κόμμα και αντιστρόφως ένα κόμμα υπό την προεδρία του κυρίου Κασσελάκη, με τις θέσεις που έχει διατυπώσει και τις πράξεις που έχει κάνει, δεν μπορεί να είναι αριστερό».

Πρόσθεσε πως «το θέμα είναι πρωτόγνωρο σε παγκόσμια κλίμακα. Δεν νομίζω ότι έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο ποτέ. Αρχηγός ολίγων ημερών. Άγνωστος πριν, εν πολλοίς τελευταία στιγμή εμφανιστείς κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ και ενώ είπε ότι του αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τον ακολουθούσε στην προεκλογική εκστρατεία του κτλ. Δεν λέει το απλό μ’ αρέσουν όλα αυτά, να έρθω μαζί σας να μάθω από σας, να καταλάβω τι κάνετε, να αξιοποιήσω κι εγώ με τις ιδιαίτερες ικανότητες μου κλπ. Αλλά θέλω να γίνω πρόεδρος σας και αυτό είναι πρωτοφανές σε παγκόσμια κλίμακα. Λοιπόν, όταν έχουμε ένα θέμα τόσο πρωτοφανές, αν επιτρέπεται, θέλει σκέψη το πώς το χειρίζεται κανείς και γι αυτό βλέπετε να μην απαντάει κανένας. Ούτε εγώ θα απαντήσω τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Κυριολεκτικά δεν ξέρω».

Παράλληλα ο Α. Μπαλτάς σχολίασε τι αναφέρει το καταστατικό του κόμματος σχετικά κάνοντας γνωστό πως:

«Αν υπάρξει απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής με τη μορφή μομφής προς τον Πρόεδρο, προβλέπει ότι προκηρύσσεται έκτακτο συνέδριο στη βάση αυτής της μομφής και άρα η δυνατότητα εκλογής άλλου προέδρου. Αυτά τα λέει ρητά το καταστατικό. Αλλά αυτό είναι πολύ ακραία κατά κάποιο τρόπο εκδοχή. Σημαίνει όλων των ειδών τις περιπλοκές. Κι επειδή ακριβώς το θέμα δεν αφορά μόνο εσωτερικά το ΣΥΡΙΖΑ, αφορά την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κοινωνία ολόκληρη, αφορά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφορά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σιωπήσει εκ των πραγμάτων σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της εποχής που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα».

«Μπορεί η συνομιλία μας να βοηθήσει αυτή την κατεύθυνση» αναφερόμενος στη διαγραφή του από τον κ. Κασσελάκη σχολίασε μεταξύ άλλων στο τέλος της συζήτησης υπογραμμίζοντας πως «δεν θα έλεγα ότι το εύχομαι, αλλά αν είναι, θα το υποστώ κι αυτό, όπως το έχουν υποστεί και άλλοι σύντροφοί μου».

Επιπλέον ο  Μπαλτάς τόνισε πως «βλέπουμε την πρώτη πράξη του κυρίου Κασσελάκη. Όλα αυτά καταστρατηγούνται. Και συνεχίζει η καταστρατήγηση διότι τώρα πλέον έχουμε και επάλληλες διαταγές διαγραφών».

Συμπλήρωσε: «Η πιο επιεικής λέξη είναι ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό. Διότι στον προσυνεδριακό διάλογο είμαστε υποτίθεται όλοι τα μέλη του κόμματος ελεύθερα να διατυπώσουμε τη γνώμη μας, στο πλαίσιο πάντα του καταστατικού και των προσυνεδριακών θέσεων. Αυτό, από τη στιγμή που κάποιες θέσεις έντονα διατυπωμένες – δεν θα διαφωνήσω – που δεν αμφισβητούσαν όμως την εκλογή του προέδρου του καινούριου.

Όλοι δεχτήκαμε την απόφαση αυτή και περιμέναμε να δούμε πως θα πορευτεί. Όταν η πρώτη πράξη είναι απόλυση, κυριολεκτώ, ομόφωνα εκλεγμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε θέσεις ευθύνης, όπως του υπευθύνου Τύπου και του γραμματέα του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας… Γιατί; Γιατί δεν πρόλαβε να δει καν αν μπορεί να συνεννοηθεί μαζί τους. Αν του αρέσουν ή αν δεν του άρεσαν.

Σχολιάζοντας το εάν είναι έγκυρες αυτές οι «απολύσεις» ο Α. Μπαλτάς υπογράμμισε πως «σε επίπεδο καταστατικού δεν είναι έγκυρες, διότι τις αποφάσεις αυτές τις παίρνουν όργανα, δεν τις παίρνει αυτοβούλως ο πρόεδρος επειδή το ήθελε. Αν έχει ενστάσεις για κάποιους συναδέλφους – συντρόφους, ο πρόεδρος για κάποιες θέσεις και πως επιτελούν το έργο τους το θέτει στα όργανα, γίνεται συζήτηση και το όργανο αποφασίζει. Μ αυτή την έννοια είναι αντικαταστατικές όλες αυτές οι αποφάσεις – απολύσεις».

«Το γεγονός ότι σήμερα καταστρέφεται η Παλαιστίνη, το γεγονός ξεσηκώνεται κόσμος σε παγκόσμια κλίμακα για την ανθρωπιστική καταστροφή. Σε αυτή τη θέση επάνω είναι περίπου άφωνη η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ο κύριος Μητσοτάκης έσπευσε να αγκαλιάσει μόνοπάντα τον κύριο Νετανιάχου, χωρίς να επισκεφθεί για πρώτη φορά την Παλαιστινιακή Αρχή. Όλα αυτά καθιστούν τις ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάρα πολύ μεγάλες. Δεν μπορεί να αναλώνεται συνεχώς και δια πάντα στο πρόβλημα Κασσελάκη. Πρέπει να λυθεί το συντομότερο, αλλά επαναλαμβάνω, δεν ξέρω πώς μπορεί να λυθεί».

Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν διαγράψει τελικά τους τέσσερις σημείωσε πως σε αυτή την περίπτωση «αρχίζουμε και μπλέκουμε. Διότι τότε τι θα κάνει ο κύριος Κασσελάκης; Θα προτείνει τη διαγραφή της Επιτροπής Δεοντολογίας. Δεν μπορώ να φανταστώ… Απλώς θα έρθει σε σύγκρουση ο κύριος Κασσελάκης με την Επιτροπή Δεοντολογίας, άρα με ένα όργανο το οποίο έχει αποφασιστεί να είναι εκλεγμένο από συνέδριο για να έχει ένα κύρος, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες τις πολιτικές θα αποφασίσει με αυξημένη πλειοψηφία και αν είναι αντίθετο με την πρόταση του κυρίου Κασελάκη, δεν ξέρω τι θα κάνει ο κύριος Κασσελάκης» ενώ απάντησε αρνητικά στο εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί να διαγράψει μόνος του τα στελέχη αυτά».

«Θα έλεγα ότι έτσι που πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθούσε μια τοποθέτηση του Τσίπρα. Αυτό, αυτό θα έλεγα. Ο ίδιος θα κρίνει, θα αποφασίσει, αλλά βλέποντας ένα κόμμα να πηγαίνει στην κατάσταση που πηγαίνει, νομίζω ότι είναι απαραίτητο να μιλήσει» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments