Nέα της αγοράς

Φυσικό αέριο: Πώς επηρεάζει το κλίμα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Φυσικό αέριο: Πώς επηρεάζει το κλίμα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo, Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν άλμα έως και 7,1% τη Δευτέρα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν άλμα έως και 7,1% τη Δευτέρα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν άλμα έως και 7,1% τη Δευτέρα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα Φεβρουαρίου. Αργότερα, ωστόσο, μάζεψαν τα κέρδη καταγράφοντας αύξηση 3,4%, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 54,82 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η άνοδος στις τιμές οφείλεται στην είδηση ​​ότι οι εισαγωγές της Αιγύπτου μηδενίστηκαν, τροφοδοτώντας έτσι τις ανησυχίες ότι η χώρα δεν μπορεί να ξαναρχίσει τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Αίγυπτος εισάγει φυσικό αέριο από το Ισραήλ, μεταξύ άλλων, και στέλνει μέρος του στην Ευρώπη σε υγροποιημένη μορφή (LNG).

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ισραήλ και η Αίγυπτος συμφώνησαν για την προμήθεια ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω της υποδομής εξαγωγής LNG της Αιγύπτου στην ΕΕ. Αλλά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς, το Ισραήλ σταμάτησε την παραγωγή του κοιτάσματος φυσικού αερίου Tamar, από όπου στέλνεται φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, περιορίζοντας την ικανότητά της να καλύψει την εγχώρια ζήτηση, πόσο μάλλον να έχει αρκετό προς εξαγωγή.

Το κλίμα επιδεινώνει επομένως ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που εντείνεται, ενισχύοντας τις ανησυχίες για μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι από την έναρξη της σύγκρουσης, πριν από τρεις εβδομάδες, έχουν ενισχθυεί περίπου 30%, γεγονός που αναδεικνύει την ευπάθεια της ευρωπαϊκής αγοράς στους γεωπολιτικούς κινδύνους μετά την περσινή ενεργειακή κρίση, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

«Καθώς δεν ρέει πλέον φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Αίγυπτο, δεν είναι σαφές πότε ενδέχεται να αυξηθούν οι εξαγωγές με δεξαμενόπλοια από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Η Αίγυπτος χρησιμοποιεί ισραηλινό αέριο, καθώς και τη δική της παραγωγή, για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση και να εξάγει τα καύσιμα μέσω δύο μονάδων υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η υψηλή εγχώρια κατανάλωση το καλοκαίρι σταμάτησε τις αποστολές», προσθέτει το αμερικανικό πρακτορείο σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος καλύπτει συνήθως ένα μικρό μέρος των προμηθειών της Ευρώπης.

Βέβαια η Ευρώπη χρειάζεται τις αποστολές υγροποιημένου αερίου από οποιαδήποτε διαθέσιμη πηγή αφότου η Ρωσία διέκοψε το μεγαλύτερο μέρος των ορών της υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι διακοπές εφοδιασμού σημειώθηκαν επίσης εντός της περιοχής, με τις ροές από τον μεγαλύτερο προμηθευτή Νορβηγία να μειώνονται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μετά από βλάβη συμπιεστή στο εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου Nyhamna.

Παράλληλα, υπογραμμίζει το Bloomberg, μία σημαντική απειλή για τις ενεργειακές αγορές προέρχεται από το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο πόλεμος σε περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Αν για παράδειγμα υπάρξει εμπλοκή του Ιράν, που υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τη Χαμάς, την Ισλαμική Τζιχάντ, την Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες ομάδες στην περιοχή, θα μπορούσαν να κλείσουν τα στενά του Ορμούζ, που ελέγχει. Τα στενά είναι η πύλη προς και από τον Περσικό Κόλπο και είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά αργού πετρελαίου και LNG.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments