Οικονομία

Οι βασικοί άξονες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου – Τι θα ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Οι βασικοί άξονες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου – Τι θα ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Πηγή Φωτογραφίας: [364680] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ/EUROKINISSI)

Ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Χάρης Θεοχάρης προχώρησαν στην εξειδίκευση των μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Στην ανάλυση του φορολογικού νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσίασε σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος Υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη ο κ. Χατζηδάκης διερωτήθηκε «γιατί καινούριο σύστημα φορολόγησης;». «Γιατί το 71% δήλωσε το 2022 ετήσιο εισόδημα κατώτερο από αυτό του μισθωτού μου αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Γιατί το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει το 50% των φόρων του κλάδου», απάντησε.

Όπως είπε «κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα γίνεται δεκτό να φορολογείται για εισόδημα κατώτερο από εκείνο του μισθωτού που αμοίβεται με τον κατώτερο μισθό. Το τεκμήριο αυτό θα είναι μαχητό», τόνισε.

Αναφερόμενος στο τέλος επιτηδεύματος, που τώρα ανέρχεται στα 650 ευρώ, πλέον μειώνεται το 2024 κατά 50% για όσους είναι πάνω από το τεκμήριο και 25% για όσους δηλώνουν κάτω από το τεκμήριο.

Η ορθή εφαρμογή του μέτρου θα αποφέρει επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό. Μόνο το 24% των φορολογούμενων υπολογίζεται ότι θα πληρώνει περισσότερα από 3.000 ευρώ τον χρόνο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει φόρο από μηδέν έως 3.000 ευρώ, σημείωσε.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «αυξήσεις στους φόρους θα δουν αυτοί που κατά τεκμήριο δεν δήλωναν τα εισοδήματά τους». Αναφορικά με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο υπουργός σημείωσε:

«Πολύ πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης» και «σταδιακή και γρηγορότερη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και με τους επιπλέον πόρους έχουμε δυνατότητα για ενίσχυση της παιδείας και της υγείας» κατέληξε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Το νομοσχέδιο κινείται σε πέντε άξονες:

1. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Θέλω να υπογραμμίσω την αταλάντευτη βούληση να συνδεθούν τα POS με τις ταμειακές μηχανές. 2. Ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές. 3. Πιο διαφανείς και αποτελεσματικοί έλεγχοι. 4. Η παρέμβαση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. 5. Δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών

Ο Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε εν συντομία τα 10 μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, τα οποία περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο:

1.Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024 (αφορά 450.000 περίπου επιχειρήσεις). 2. Καθίστανται μέσα στο 2024 υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, προκειμένου οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο. 3. Καθολικά τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA). Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές-POS). Επίσης, ως τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται για φορολογικούς σκοπούς μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA. 4. POS παντού σε σύντομο χρονικό διάστημα. 5. Ενεργοποιείται το ψηφιακό δελτίο αποστολής (πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως πριν από το τέλος του ίδιου έτους), με στόχο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών. 6. Αυξάνεται το πρόστιμο χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής. 7. Θεσμοθετείται η πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών. Σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, το μέτρο αποκλείει τη διοχέτευση των επιδομάτων προς την παραοικονομία. 8. Αποκλείονται οι παραβάτες λαθρεμπορίας μέσα από τη δημιουργία μητρώου παραβατών και την απαγόρευση συνεργασίας με παραβάτες λαθρεμπορίας. 9. Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά. 10. Επιβάλλεται από 01/01/2024 ΦΠΑ και τέλος διαμονής -ισχύουν σήμερα για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια- στο εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση τριών ή περισσότερων ακινήτων, τύπου Airbnb.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός, Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για περιορισμό της χρήσης μετρητών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό πρόκειται για:

-Υποχρεώση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέτρα πληρωμής.

-Καταβολή επιδομάτων μέσω χρεωστικής κάρτας.

-Αυστηρές κυρώσεις για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ.

-Υποχρεωτικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που σχετίζονται με την κατανάλωση.

Σχετικά με την υποχρεώση αγοραπωλησίας ακινήτων ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε ότι «θα θεωρείται ότι το συμβόλαιο που έχει μερική ή ολική καταβολή τιμήματος με μετρητά, θα θεωρείται άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του, ενώ θα επιβάλλεται και πρόστιμο».

Παράλληλα έκανε γνωστή την παρέμβαση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, για την οποία -μεταξύ άλλων- προβλέπεται αντικατάσταση του φόρου διαμονής με τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Από αυτό το ποσό θα χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

Σχετικά με την φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών επεσήμανε ότι «συνιστά ένα διπλό μήνυμα αδικίας, απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αφενός», και «εντός της τάξεως των ελευθέρων επαγγελματιών αφετέρου», καθώς το βάρος της φορολογίας πέφτει δυσανάλογα στις πλάτες λίγων.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη «βασικός άξονας του νέου συστήματος είναι ότι τα κέρδη που προκύπτουν λογιστικά από μια επιχείρηση δεν μπορούν να είναι λιγότερα από τον υπολογισμό που βασίζεται σε αντικειμενικά και σταθερά κριτήρια».

«Πεδίο εφαρμογής είναι οι ατομικές επιχειρήσεις εξαιρουμένων των αγροτών και των “μπλοκάκηδων” που είναι υποκρυπτόμενοι μισθωτοί», πρόσθεσε.

Ο προσδιορισμός της ελάχιστης αμοιβής θα γίνεται ως εξής:

-Δεν μπορεί να υπολείπεται του μεγαλύτερο μεταξύ του ελάχιστου βασικού μισθού με προσαύξηση μετά το έκτο έτος.

-Θα λαμβάνεται υπόψη η αμοιβή των υπαλλήλων του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments