Καιρός

Τι είναι η κακοκαιρία τύπου “Π” που θα πλήξει την Ελλάδα

Τι είναι η κακοκαιρία τύπου “Π” που θα πλήξει την Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: [363332] ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΑΘΗΝΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Το μεσημέρι αναμένεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Φθινοπωρινό πρόκειται να είναι το καιρικό σκηνικό στη χώρα μας μέσα στις επόμενες ώρες, με την κακοκαιρία τύπου “Π” να πλήττει την Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα εκδώσει σήμερα το μεσημέρι έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

«Αύριο στη 1 το μεσημέρι η ΕΜΥ θα εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού» είπε ο υπουργός κ. Κικίλιας. «Έχω ζητήσει να γίνει μια σύσκεψη όλων των συναρμοδίων φορέων. Θα εκτιμήσουμε τι θα γίνει στη Δυτική Ελλάδα και πού θα φτάσουν αυτά τα φαινόμενα» συμπλήρωσε.

Σε αυξημένη επιφυλακή τελεί και η Πολιτική Προστασία για την εκδήλωση έντονων φαινομένων το προσεχές Σάββατο.

«Η Πολιτική Προστασία έχει ευθύνη και από αυτό το νομοσχέδιο (που αφορά στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται πριν την εκδήλωση κρίσεων) την παίρνει, γιατί μπορεί να βλέπει πού γίνονται και εάν γίνονται αντιπλημμυρικά έργα. Η δομή των αρμοδιοτήτων θα είναι απλοποιημένη στο νέο νομοσχέδιο ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Υπάρχουν κακοτεχνίες, μπαζωμένα ρέματα και τώρα θα έρθουμε να προσπαθήσουμε να λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα» υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο καιρός άρχισε να αλλάζει από χθες, με καθυστερημένη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο. Από σήμερα, όμως, θα επηρεαστεί η δυτική Ελλάδα, η βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα και το βορειοανατολικό Αιγαίο, σχηματίζοντας το γράμμα “Π” στο χάρτη.

Το φαινόμενο αναμένεται να εξασθενήσει την Παρασκευή, αλλά σχεδόν ολόκληρη η χώρα θα αντιμετωπίσει βροχές και τοπικές καταιγίδες το Σαββατοκύριακο.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί για κίνδυνο πλημμυρών το Σάββατο, τονίζοντας ότι «τα πιο έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, στα βόρεια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ αναμένεται να βρέξει στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας».

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook γράφει: «Πρέπει να ομολογήσω ότι ανησυχώ για τον καιρό του προσεχούς Σαββάτου. Οι δείκτες αστάθειας για την ημέρα αυτή είναι ιδιαίτερα ανεβασμένοι που σημαίνει ότι οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι τόσο ισχυρές που θα οδηγήσουν πιθανότατα σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Δεν θα βρέξει παντού με την ίδια ένταση. Για παράδειγμα η Αττική θα είναι από τις περιοχές που θα δεχθεί πιο λίγο νερό σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Τα πιο έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, στα βόρεια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ αναμένεται να βρέξει στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Επίσης οι άνεμοι (νοτιάδες) θα φτάσουν και τα 8 μποφόρ στα πελάγη (κυρίως στο Αιγαίο). Η κακοκαιρία αυτή θα έχει διάρκεια 24 ώρες».

Ο μετεωρολόγος παραθέτει επίσης τους χάρτες βροχόπτωσης. Με τα μωβ και τα κόκκινα χρώματα φαίνονται οι περιοχές που θα επηρεαστούν.

Ακόμη, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, δείχνουν ότι από τα ξημερώματα της Πέμπτης τα φαινόμενα θα ενταθούν στα δυτικά και βόρεια της χώρας, ενώ το Σάββατο θα υπάρχουν περάσματα βροχών από όλη τη χώρα.

Στην Αττική θα υπάρξουν διαστήματα με βροχές, ωστόσο δεν θα είναι έντονες. Αρκετό νερό θα πέσει στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, με τους ισχυρούς νοτιάδες στα πελάγη να φτάνουν και τα 8 Μποφόρ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments