Διεθνή

«Ιταλικά» κέντρα μεταναστών στην Αλβανία

«Ιταλικά» κέντρα μεταναστών στην Αλβανία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Η Ιταλία δημιουργεί ακόμη στενότερη σχέση συνεργασίας με την Αλβανία. Με το πρωτόκολλο συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης που υπέγραψαν στην Ρώμη, η Τζόρτζια Μελόνι και ο Αλβανός ομόλογός της Έντι Ράμα

Μελόνι και Ράμα συμφώνησαν να δημιουργηθούν δύο κέντρα για παράτυπους μετανάστες, στα οποία θα μεταφέρονται από την Ιταλία ετησίως μέχρι 40.000 άνθρωποι.

Η Ιταλία δημιουργεί ακόμη στενότερη σχέση συνεργασίας με την Αλβανία. Με το πρωτόκολλο συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης που υπέγραψαν στην Ρώμη, η Τζόρτζια Μελόνι και ο Αλβανός ομόλογός της Έντι Ράμα, αποφάσισαν την δημιουργία δυο κλειστών κέντρων για παράτυπους μετανάστες. Θα δημιουργηθούν στην βόρεια Αλβανία, στο Σέντζιν και Γκιαντέρ και, κατά τις προθέσεις, κάθε χρόνο θα μεταφέρονται στις συγκεκριμένες δομές, μέχρι 40.000 άνθρωποι.

«Με τον τρόπο αυτό, θα αδειάσει, σε ένα βαθμό και το νησί της Λαμπεντούζα», γράφει ο ιταλικός Τύπος. Στα δυο κλειστά κέντρα της Αλβανίας, στα οποία θα ισχύει το ιταλικό δίκαιο, αλλά θα φυλάσσονται από την τοπική αστυνομία, δεν θα μεταφέρονται όσοι έχουν ήδη αποβιβαστεί στον ιταλικό Νότο, αλλά οι άνθρωποι που διασώζονται εν πλω, από την οικονομική αστυνομία και το πολεμικό ναυτικό της Ιταλίας. Οι «απελπισμένοι της θάλασσας» που εντοπίζονται και σώζονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις θα συνεχίσουν, κανονικά, να αποβιβάζονται σε ιταλικά λιμάνια είτε στην Λαμπεντούζα, είτε αλλού.

Η Ρώμη στηρίζει δυναμικότερα την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας

Σε ό,τι αφορά τα δυο αυτά κλειστά κέντρα, στο πρώτο θα γίνεται η ταυτοποίηση των παράτυπων μεταναστών και στο δεύτερο θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για παροχή ασύλου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση Μελόνι, η σχετική απάντηση θα δίνεται μέσα σε 30 ημέρες.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός κάνει λόγο για «συμφωνία, η οποία θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για νέες, μελλοντικές συνεργασίες» και ο ιταλικός Τύπος προσθέτει ότι εμπνεύστηκε από μια άλλη συμφωνία, εκείνη της Μεγάλης Βρετανίας με την Ρουάντα.

Υπάρχουν, όμως, απορίες και ενστάσεις. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης ασύλου, οι παράτυποι μετανάστες θα μπορούν, όντως, να απελαύνονται; Και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει το αναγκαίο «πράσινο φως» για την λειτουργία των κέντρων αυτών;

Η ιταλική κεντροαριστερή αντιπολίτευση του Δημοκρατικού Κόμματος θεωρεί ότι πρόκειται για «μια επικίνδυνη, μπερδεμένη υπόθεση» ενώ δεν έχει γίνει γνωστό και το οικονομικό κόστος της όλης αυτής πρωτοβουλίας. Είναι σαφές ότι με τον τρόπο αυτό, η Ιταλία στέλνει σαφές μήνυμα ότι στηρίζει ακόμη πιο δυναμικά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μάλλον, όπως δηλώνει η Μελόνι, «την επανένωσης της Αλβανίας και των υπόλοιπων δυτικών Βαλκανίων, με την ευρωπαϊκή οικογένεια».

Πηγή: dw.com//Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη Συνεργάτης της Ελληνικής Σύνταξης της DW στη Ρώμη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments