Γεωπολιτικά

Γάζα: Το σύστημα Υγείας «έχει γονατίσει» λέει ο ΠΟΥ

Γάζα: Το σύστημα Υγείας «έχει γονατίσει» λέει ο ΠΟΥ

Πηγή Φωτογραφίας: SCREEN/ Euronews World News

Δραματική έκκληση από τον ΟΗΕ και την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέλινο για την προστασία των αμάχων

Το σύστημα Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας «έχει γονατίσει», προειδοποίησε χθες Παρασκευή ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας πως τα μισά από τα 36 νοσοκομεία στον παλαιστινιακό θύλακα πλέον δεν λειτουργούν «καθόλου».

«Είναι αδύνατο να περιγραφεί η κατάσταση στο πεδίο: διάδρομοι νοσοκομείων στους οποίους στοιβάζονται τραυματίες, άρρωστοι κι άνθρωποι που ψυχορραγούν» ενώ «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσφύγει στα νοσοκομεία» για να προστατευθούν, είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, προσθέτοντας πως έχουν καταγραφεί «πάνω από 250 επιθέσεις» στον τομέα της υγείας (νοσοκομεία, κλινικές, ασθενοφόρα, ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό…) στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος. Έκανε επίσης λόγο για 25 επιθέσεις εναντίον του τομέα της υγείας στο Ισραήλ.

Ο καλύτερος τρόπος για να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στη Λωρίδα της Γάζας και οι άνθρωποι που υπηρετούν είναι να τους δοθούν τα μέσα που έχουν ανάγκη για να προσφέρουν περίθαλψη: φάρμακα, ιατρικός εξοπλισμός και καύσιμα για τις γεννήτριες των νοσοκομείων», πρόσθεσε, ζητώντας να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στον πολιορκημένο θύλακα περνώντας από το συνοριακό φυλάκιο στη Ράφα κι επαναλαμβάνοντας την έκκληση που έχει κάνει επανειλημμένα ο ΟΗΕ να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός».

«Καταλαβαίνω τι ζουν τα παιδιά στη Γάζα, διότι πέρασα τα ίδια όταν ήμουν παιδί», πρόσθεσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, που κατάγεται από την πολιτεία Τιγκράι της Αιθιοπίας.

«Ο ήχος πυρών κι ο συριγμός των οβίδων στον αέρα, η μυρωδιά του καπνού αφού χτυπήσουν, τα τροχιοδεικτικά μέσα στη νύχτα, ο φόβος, ο πόνος», περιέγραψε. Κατήγγειλε από την άλλη τις «βάρβαρες» επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και ζήτησε, για ακόμη μια φορά, την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.

Την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει βαθιά διχασμένο για τον φάκελο αυτό και δεν έχει καταφέρει να μιλήσει με μια φωνή αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, ο επικεφαλής του ΠΟΥ κάλεσε εξάλλου να υπάρξει μεταρρύθμισή του.

«Θεωρώ εδώ και καιρό πως το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν εκπληρώνει πλέον τον ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε», δηλαδή την υπεράσπιση «της ειρήνης και της ασφάλειας» σε παγκόσμια κλίμακα, επέμεινε.

Ο διευθυντής της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου Μαρουάν Τζιλάνι, ο οποίος παρενέβη μέσω βιντεοσύνδεσης, κάλεσε από την πλευρά του τα κράτη μέλη του ΣΑ να «κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν νέους θανάτους και νέα δεινά».

Κατήγγειλε κυρίως την κατάσταση στο νοσοκομείο Αλ Κουντς («Ιερουσαλήμ»), στην πόλη της Γάζας, το οποίο σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο έγινε στόχος πυρών ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ χθες.

Τουλάχιστον το 45% των κατοικιών της Γάζας έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τις 4 Νοεμβρίου και 200.000 άνθρωποι δεν έχουν πλέον σπίτια , σύμφωνα με το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Η Γάζα είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στον κόσμο, με περισσότερους από 500 ανθρώπους ανά 100 τετραγωνικά μέτρα σε πολλές περιοχές, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές περίπου ένα χιλιόμετρο από το πέρασμα της Ράφα – ο μόνος τρόπος εισόδου και εξόδου από τη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Το πέρασμα, το οποίο ελέγχεται από την Αίγυπτο, είναι ως επί το πλείστον κλειστό από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε την άνευ προηγουμένου επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η Βόρεια Γάζα δεν έχει ρεύμα ή καύσιμα από τις 11 Οκτωβρίου. Το ένα τρίτο των νοσοκομείων έπρεπε να κλείσουν και αυτά που παραμένουν ανοιχτά συχνά λειτουργούν με περιορισμένο ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς αναισθησία ή καθαρό νερό, ανέφερε το ανθρωπιστικό γραφείο του ΟΗΕ. Όλα τα αρτοποιεία στο βορρά έπρεπε να κλείσουν , είτε λόγω ζημιάς είτε λόγω έλλειψης καυσίμων.

Το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας είναι εκτός καυσίμων, ενώ η μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στο βορρά είναι επίσης εκτός λειτουργίας. Το πόσιμο νερό τελειώνει για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις άντλησης λυμάτων δεν λειτουργούν. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναφέρουν ότι 14 νοσοκομεία και το 71% των εγκαταστάσεων πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε όλη τη Γάζα είναι κλειστά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments