Διεθνή

Εξασθενούν τα διεθνή ερείσματα του Νετανιάχου

Εξασθενούν τα διεθνή ερείσματα του Νετανιάχου

Πηγή Φωτογραφίας: 24.sapo.pt

Ο Νετανιάχου μετατρέπεται από αναβαθμισμένος διεθνής συνομιλητής σε αδύναμο κρίκο.

Πρώτος ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε στη Βουλή πριν από μια εβδομάδα περίπου ότι η κατάσταση στη Γάζα κλιμακώνεται εκτός ελέγχου. Λίγες ημέρες πριν από αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σε συνάντηση του Κύκλου Ιδεών ότι “πρέπει να αποδεχτούμε ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δεν είναι πλέον απαραίτητο. Φυσικά, έχουμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας, αλλά σημασία έχει πώς ασκούμε αυτό το δικαίωμα”. Και έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πάλι. από το βήμα του Politico, να επιβεβαιώσει ότι η Αθήνα, μαζί με τμήματα του δυτικού κόσμου, αλλάζει στάση στην αντιμετώπιση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Οσο περνάει ο καιρός και όσο το Ισραήλ συνεχίζει αυτή την πολύ επιθετική στρατιωτική επιχείρηση, ναι, θα υπάρχει αυξημένη ανησυχία αναφορικά με την αναλογικότητα αυτής της ισραηλινής απάντησης» είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι μιλάει ως «φίλος του Ισραήλ»: «Μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να λένε τη σκληρή αλήθεια στους φίλους τους, ότι εν τέλει δεν πρέπει να υπονομεύσουμε τον στρατηγικό στόχο: τη νίκη έναντι της Χαμάς. Θα πρέπει να σκεφτούμε και για την επόμενη μέρα: ποιος θα είναι ο διακανονισμός βάσει του οποίου θα διοικηθεί η Γάζα την επόμενη μέρα», τονίζει, ανάμεσα στα άλλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι εικόνες από το πεδίο της μάχης και ο αριθμός των νεκρών (παιδιών και ενηλίκων) που έδωσε στη δημοσιότητα το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας προκαλούν μεγάλη ανησυχία στις ευαίσθητες και φιλελεύθερες δυτικές κοινωνίες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Υπάρχει επίσης μια σχεδόν καθολική παραδοχή ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Τελ Αβίβ, ιδίως οι αεροπορικές επιδρομές και οι θαλάσσιοι βομβαρδισμοί, είναι αδυσώπητες. Ωστόσο, η τρομοκρατική εκστρατεία της Χαμάς είναι επίσης αμείλικτη, σκοτώνοντας και βασανίζοντας αμάχους, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών και βρεφών. Η αντίδραση του Ισραήλ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο συλλογικό τραύμα της 7ης Οκτωβρίου. Ως εκ τούτου, προέκυψε μια θέση, η οποία υποστηρίζεται από ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, ότι η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί.

Αλλά πώς είναι δυνατόν να ισχύουν και τα δύο αυτά; Μήπως αυτό σημαίνει ότι η Χαμάς πρέπει επίσης να απομακρυνθεί από τη Γάζα, αλλά ότι η απάντηση του Ισραήλ είναι πλέον υπερβολική και πέρα από την αρχή της αναλογικότητας; 

Η Χαμάς διαθέτει τουλάχιστον 30.000 ένοπλους μαχητές. Τα μέλη της ελέγχουν τον δημόσιο τομέα στη Γάζα και επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής στη Γάζα. Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ζουν από τα κεφάλαια που λαμβάνει από το Κατάρ και την Τουρκία. Οι εγκαταστάσεις της είναι θαμμένες κάτω από δημόσια κτίρια, όπως και οι εκτοξευτές και τα όπλα της.

Όσο περνούν οι ημέρες, δεν είναι μόνο το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύγκρουσης που ανησυχεί τη Δύση, με πρώτες τις ΗΠΑ. Τελικά, αυτό φαίνεται απίθανο, καθώς τα μέρη έχουν επιδείξει την απαραίτητη ωριμότητα. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στην επόμενη ημέρα. Και αφορά πρωταρχικά το πώς οι δύο πλευρές θα διαμορφώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συναίνεσης για να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, οι δυτικοί ηγέτες, με επικεφαλής τον Μπάιντεν, αρχίζουν να αμφισβητούν τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Πιστεύουν ότι η επιλογή του να ισοπεδώσει το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας δεν οδηγεί πουθενά και είναι εκτός του πλαισίου μιας πιθανής ειρηνευτικής διαδικασίας. Είναι επίσης πεπεισμένοι ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν διαθέτει πλέον την απαραίτητη πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments