Πολιτική

Ευρωεκλογές: Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου το εκλογικό σύστημα

Ευρωεκλογές: Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου το εκλογικό σύστημα

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για "5+1" περιφέρειες.

Το επιδιωκόμενο δημόσιο “σιωπητήριο” εν όψει της νέας αντιπαράθεσης των ευρωεκλογών , τόσο στο παρασκήνιο όσο και στη στενή σχέση του Μαξίμου με τη Νέα Δημοκρατία, ρίχνει την αυλαία ενός μακρού προεκλογικού κύκλου και δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός ή προπαρασκευαστική κίνηση για την κρίσιμη αναμέτρηση του Ιουνίου, στην οποία θα ποντάρουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει οριστική απόφαση κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου σχετικά με τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, αλλαγές που θα θεσπιστούν επίσημα το 2024.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο έχουν διαμορφωθεί πλέον δύο εκ διαμέτρου αντίθετες σχολές σκέψης: από τη μία εκείνοι που εγείρουν ερωτηματικά διακρίνοντας και πολιτικό «ρίσκο» σε οποιαδήποτε παρέμβαση υπεραμυνόμενοι το ισχύον σύστημα σταυρού και ενιαίας περιφέρειας και από την άλλη όσοι στηρίζουν ένα μεικτό μοντέλο σταυρού και «σπασμένες» περιφέρειες ώστε το κυνήγι της ψήφου να ενισχύεται και σε τοπικό επίπεδο με ταυτόχρονη, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία τους, μείωση δύναμης στις πιο «λαμπερές» υποψηφιότητες που με την πανελλαδική αναγνωρισιμότητα παίρνουν αυτομάτως προβάδισμα.

Εκτός συζήτησης παραμένει μόνο η υιοθέτηση λίστας αντί σταυροδοσίας και η αλλαγή του ορίου 3%, ενώ συζήτηση επί των εναλλακτικών σεναρίων (και μαζί των προβληματισμών, των στοχεύσεων και της στρατηγικής) ανοίγει στον άξονα Ηρώδου Αττικού και υπουργείου Εσωτερικών εντός του μήνα.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να λάβει ένα σχέδιο “5+1”. Το σχέδιο αυτό για τη διαίρεση της επικράτειας προβλέπει (τουλάχιστον) πέντε εκλογικές περιφέρειες σε κάθε περίπτωση.

Οι συζητήσεις σχετικά με τα εκλογικά κριτήρια θα διεξαχθούν μετά το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, αλλά οι πηγές είναι ομόφωνες ότι μόνο ένα σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, δηλαδή εκλογές στις οποίες ο πρώτος αριθμός των σταυρών προτίμησης από κάθε κόμμα επιλέγεται με βάση πληθυσμιακά κριτήρια, είναι δυνατό.

Επίσης, οι Έλληνες, που ζουν εκτός της χώρας, θα μπορούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά τον Ιούνιο του επόμενου έτους χωρίς περιορισμούς ως προς τον τόπο διαμονής τους.

Ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει γαλάζια κινητοποίηση εκτός συνόρων σε μια προσπάθεια να ενεργοποιηθούν οι ξένοι “πυρήνες” στη ΝΔ και να ενισχυθούν περαιτέρω τα δίκτυά τους. Στόχος είναι η τόνωση του ενδιαφέροντος για την ευρωκάλπη, η οποία παραδοσιακά ευνοεί τη σταδιακή ψήφο και την αποχή (μόλις πριν από 20 χρόνια η συμμετοχή των Ελλήνων στις ευρωεκλογές ξεπερνούσε το 60%).

Εξού και από την κομματική έδρα οι επιτελείς της γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς βρίσκονται ήδη επί ποδός. Κατά πληροφορίες, η άτυπη πρεμιέρα στον προεκλογικό αγώνα αναμένεται στις 26 Νοεμβρίου στο Λονδίνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments