Γεωπολιτικά

Γερμανικό “nein” στο αίτημα Ερντογάν για Eurofighter Typhoon

Γερμανικό “nein” στο αίτημα Ερντογάν για Eurofighter Typhoon

Πηγή Φωτογραφίας: Edrmagazine.eu

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Η τουρκική επιμονή για τα Eirofighter Typhoon και οι αντιρρήσεις στην πώλησή τους στην Άγκυρα.

Η πιθανολογούμενη κίνηση των Τούρκων για την αγορά 40 Typhoon από τη Eurofighter, ελέω του αδιεξόδου με τις ΗΠΑ για τα F-16, πέφτει πάνω σε σημαντικά προσκόμματα.

Συγκεκριμένα, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος χειριστής F-16 στον κόσμο με 270 F-16 και έχει σταδιακά συγκεντρώσει έναν ισχυρό στόλο αεροσκαφών με διαφορετικά επίπεδα δυνατοτήτων. Από τον Οκτώβριο του 2021, η Τουρκία επιδιώκει να εξασφαλίσει σύμβαση ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση επιπλέον 40 νέων F-16 και περίπου 80 πακέτα αναβάθμισης για τα υπάρχοντα αεροσκάφη.

Ωστόσο, λόγω των πολιτικών εντάσεων μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, η πρόταση αυτή αναβλήθηκε από το Κογκρέσο. Εν μέσω τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ, η Τουρκία άρχισε να συγκεντρώνει ανταλλακτικά για τα υπάρχοντα F-16 ήδη από το 2019.

Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενες συζητήσεις, η Τουρκία έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών βελτιώσεων με στόχο την παράταση της διάρκειας ζωής των προηγμένων αεροσκαφών F-16 και την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ενσωμάτωση όπλων εγχώριας παραγωγής. Παράλληλα, η Τουρκία απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους F-35 Joint Strike Fighter, αφού αρνήθηκε οριστικά να ακυρώσει το πρόγραμμα αγοράς S-400 από τη Ρωσία.

Η Τουρκία εργάζεται επί του παρόντος για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του δικού της μαχητικού αεροσκάφους, του TF-X, το οποίο κατασκευάζεται από την Turkish Aerospace Industries και είναι γνωστό σε τοπικό επίπεδο ως “Khan”. Η βιωσιμότητα του σχεδίου αυτού παραμένει αμφίβολη, ιδίως όσον αφορά την προμήθεια κινητήρων. Επιπλέον, η πρώτη εκτίμηση για τη θέση σε λειτουργία είναι το 2030.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία φιλοδοξεί να επεκτείνει περαιτέρω τις δυνατότητές της μέσω ενός προγράμματος προηγμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά τα σχέδια αυτά βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Η γερμανική άρνηση

Βέβαια, η έγκριση της Γερμανίας είναι σημαντική για να πραγματοποιηθεί η αγορά των Eurofighter.

Επιπλέον, η Τουρκία μπορεί να θελήσει να ενισχύσει τις δυνατότητές της αναβαθμίζοντας τα συστήματα ραντάρ της, αποκτώντας τον MBDA Meteor (έναν κορυφαίο πύραυλο αέρος-αέρος με επιδόσεις πέραν της οπτικής εμβέλειας) και αναβαθμίζοντας τα πυρομαχικά αέρος – εδάφους.

Με βάση δημοσιεύματα και πληροφορίες από την Άγκυρα, αναμένεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. θα προσπαθήσει στη σημερινή συνάντηση στο Βερολίνο να πείσει τον Όλαφ Σολτς να άρει τους περιορισμούς στις πωλήσεις του Typhoon.

Ωστόσο, δεδομένων των σκληρών νόμων της Γερμανίας για τις εξαγωγές όπλων και της τρέχουσας παγκόσμιας πολιτικής, μοιάζει μάλλον απίθανο το Βερολίνο να πουλήσει όπλα στην Τουρκία.

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Κάλυψη διεθνών πολιτικών εξελίξεων, γεωπολιτικών ανακατατάξεων, διπλωματικών σχέσεων και θεμάτων διεθνούς ασφάλειας. Παρακολούθηση κρίσεων, πολέμων, διεθνών οργανισμών και στρατηγικών εξελίξεων με έμφαση στην έγκυρη ενημέρωση και την αναλυτική προσέγγιση. Δημοσιογράφος με 20ετή εμπειρία στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ. Απόφοιτος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική. Έχει καλύψει σημαντικά διεθνή γεγονότα, συνόδους κορυφής, εκλογικές αναμετρήσεις και περιφερειακές κρίσεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Διαθέτει εμπειρία στην παραγωγή αναλύσεων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, ενέργειας και διεθνούς διπλωματίας, συνεργαζόμενος με ενημερωτικούς οργανισμούς και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο